“Türk - Alman Ticaret Günleri” etkinliğinin17’incisi Bursa’da gerçekleştirildi.
Tarih: 15 Nisan 2019

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin arttırılmasını hedefleyen Ticaret Günlerinde 300’e yakın işletme ikili işbirliği görüşmeleri yaptı.

300’e yakın işletme katıldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası, Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve KOSGEB tarafından düzenlenen “17. Türk - Alman Ticaret Günleri” BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. İki gün süren ve 300’e yakın işletmenin katıldığı etkinlik kapsamında ikili iş görüşmeleri ve firma ziyaretleri gerçekleştirildi.

“17. Türk - Alman Ticaret Günleri”, KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Thilo Pahl, Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosu Michael Reiffenstuel, Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, DEİK Türk-Alman İş Konseyi Başkanı Steven Young ile BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur’un katılımları gerçekleştirildi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmine katkı

Etkinlikte konuşan KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, iki ülke arasındaki uzun soluklu işbirliğine ilişkin KOSGEB’in yürüttüğü faaliyetleri anlattı.  Akdağ,  bu işbirliğinin somut bir adımı olarak değerlendirilen “Türk Alman Ekonomi Günü” etkinliği kapsamında düzenlenen panel ve B2B görüşmelerinin iki ülke arasındaki ticaret hacminin artışına katkı sağlayacağını söyledi.

200 üye iş birliği için Almanya’da olacak

Ev sahibi Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Başkanı İbrahim Burkay ise, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2018 yılında 36,5 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Burkay, BTSO organizasyonlarıyla son 5 yılda bin 500’ü aşkın oda üyesinin Almanya’da 44 fuar ziyareti yaptığını, 2019’un kalan kısmında da yaklaşık 200 üyenin düzenlenecek organizasyonlarla ticari işbirlikleri için Almanya’da olacağını aktardı.

Türkiye, Alman şirketleri için cazip yatırım şartlarına sahip

DEİK Türk-Alman İş Konseyi Başkanı Steven Young’da Alman firmalarının Türkiye’de 120 binden fazla kişiye istihdam sağladığına, toplam yatırım tutarının ise 10 milyar Euro’yu bulduğuna vurgu yaptı. Young, Almanya kökenli büyük firmaların da Türkiye’de uzun yıllardır faaliyet gösterdiği bilgisini paylaştı.

3 milyon Türk iki ülke arasında köprü

Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosu Michael Reiffenstuel’de Almanya’da yaşayan 3 milyondan fazla Türk’ün iki ülke arasında köprü olduğuna işaret ederek, iki ülke arasında karşılıklı iletişim ile ticaret hacminin artırılabileceğini ifade etti.

Yeni iş imkanları

Küresel ekonominin zor bir süreçten geçtiğine işaret eden Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Thilo Pahl ise Türkiye ve Almanya’nın bu süreçte birlikte hareket ederek yeni iş imkanları oluşturmasının önemine ve Türkiye’deki Alman şirketleri için oldukça cazip bir yatırım ortamına sahip olduğuna dikkat çekti.

Etkinlik kapsamında, karşılıklı iş yapan Türk ve Alman işletmeleri temsilcilerinin yapmış oldukları sunumlar ile Türkiye ve Almanya’nın ticaret potansiyelleri ortaya konuldu. Türk ve Alman işletmeleri birebir iş görüşmeleri yaptı ve Bursa yöresinde faaliyet gösteren işletmeler ziyaret edildi.

Türk - Alman Ticaret Günleri’nin bu yılki ikinci etkinliği ise 8-9 Ekim’de Adana’da gerçekleştirilecek.

 

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2019