AKBEY Mühendislik

KOSGEB’in Stratejik Ürün Desteği ile Özgün Hafif Genel Maksat, Anka TP ve T129 ATAK helikopter modelleri için yerli motor üretim çalışmaları hız kazandı.

Eskişehir’de havacılık, enerji ve savunma sanayi alanlarında faaliyet gösteren AKBEY Mühendislik, KOSGEB Stratejik Ürün Desteği Programı ile “Yerli Turboşaft Motor Geliştirme Projesi” üzerinde çalışıyor.

Büyük İşletmelerle KOBİ’ler Ortak Proje Yürütüyor

AKBEY Mühendislik, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen, Özgün Hafif Genel Maksat, Anka TP, T129 ATAK projeleri kapsamında geliştirilmekte olan platformların motor ihtiyacının karşılanması amacıyla TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) ile çalışmalarına başladı.

Sekiz yıl sürecek çalışmalar sonrasında hem özgün helikopter hem de T129 ATAK helikopterinin ihracat modellerinde kullanılabilecek yerli bir turboşaft motorun üretilmesi amaçlanıyor.

Amaç: Yerli Helikopterler İçin Yerli Motor Üretimi

Özgün Hafif Genel Maksat, ATAK, Türk Genel Maksat Helikopteri gibi projelerde, itki sistemleri yurt dışı kaynaklardan tedarik ediliyor. AKBEY Mühendislik, KOSGEB desteği ile yürütmüş olduğu “Turboşaft Motor Geliştirme Projesi” ile bu projelerin en önemli bileşenlerinden olan motor sistemlerini yerlileştirmeyi amaçlıyor. Bu projelerdeki yerlilik oranları arttırılırken dışa bağımlılıkların da azaltılması hedefleniyor.

Bu kapsamda Turboşaft Motor Geliştirme Projesi 2017’de resmi olarak başlatıldı. İşletme yetkilisi Aksel Öztürk, AKBEY Mühendislik’in hem havacılık sanayi üzerine uzmanlaştığını hem de enerji sektöründe stratejik parçaların imalatını gerçekleştirdiğini belirterek; ‘’Biz ‘Yerli Turboşaft Motor Geliştirme Projesi’ kapsamında 2008 yılından bu yana TEI ile olan stratejik iş birliğimiz ve süper alaşımları işleme kabiliyetimizle motor diski ve parçalarının üretimine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda yerli üretim oranının arttırılmasına ve bu stratejik ürünlerin ithalatının önlenmesine doğrudan destek olmayı amaçlıyoruz.’’ dedi.

İhracat Hedefleniyor

AKBEY Mühendislik, 2008’de havacılık, enerji ve savunma sanayi alanlarında faaliyet göstermek üzere Eskişehir’de kuruldu. TEI, Coşkunöz Savunma Havacılık firmalarının onaylı tedarikçisi olan firma,  ısıya dayanıklı süper alaşımlar, titanyum alaşımları, paslanmaz çelikler, alaşımlı çelikler ve uçak parçaları, deniz ve helikopter motor parçaları üzerine çalışıyor.

Havacılık ve enerji sektöründe, hassas toleranslı trübin parçalarının imalatını yapan firma,  TEI aracılığıyla BOEING ve Airbus firmalarına uçak motor parçaları imal etti. BOEING 777 ve 787 projelerine katılan işletme proje sonunda 580 motor diski imal etti. İşletme, milli projelerin yanı sıra, yurt dışında bağlantı kurulan firmalar ile de iş birliğini arttırarak ihracata başlamayı hedefliyor.

Turboşaft Motor Nedir?

Turboşaft motorlar, etki-tepki prensibine dayalı olarak çalışan jet motorlarının bir türüdür. Turboprop jet motorlarından farkı, pervane kullanılmamasıdır. Pervane yerine gücü helikopter rotoru sağlar. Gaz türbininin meydana getirdiği dönme kuvvetinin fanlar yerine bir şaft vasıtasıyla pervaneye iletilmesi prensibiyle çalışır.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2019