KOSGEB, Türk KOBİ’lerinin, ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla Azerbaycan’a iş gezisi düzenleyecek.
Tarih: 14 Mayıs 2019

KOSGEB ile Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli Girişimciliğin Desteklenmesi Ajansı (KOBİA) arasında mutabakat zaptı imzalandı. İmza törenine, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Niyazi Seferov ile KOBİA Başkanı Orhan Memmedov katıldı. Törende Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ile Azerbaycan Büyükelçiliği Ticari Ataşesi Ferid Musayev de hazır bulundu. KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Uzkurt, kardeş Azerbaycan ile her türlü iş birliğine hazır olduklarını ifade ederken, Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Seferov, iki ülke KOBİ’lerinin Azerbaycan’da Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurabileceği önerisini getirdi.

Kağıt Üzerinde Kalmasın

KOSGEB Başkanlığı’nda gerçekleştirilen imza töreni öncesinde konuşan KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt, Azerbaycan’ı kardeş ülke olarak kabul ettiklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleri doğrultusunda Azerbaycan ile yakın çalışmalar yapmak istediklerini söyledi. KOSGEB Başkanı Uzkurt, mutabakat zaptlarının iyi niyet göstergelerinin ötesine geçmesi gerektiğini ifade ederek, “Biz bunların kağıt üzerinde kalmamasını arzu ediyoruz. Zaptın hemen arkasından eylem planı hazırlanırsa daha somut iş birliği imkanları ortaya çıkar. Biz KOSGEB olarak her türlü iş birliğine hazırız.” dedi.

KOSGEB’in Tecrübesi

Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Seferov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında yüksek seviyede münasebetler olduğunu kaydederek, ekonomi alanında iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. KOBİ’lerin ekonomik hayatın özünü teşkil ettiğini bildiren Bakan Yardımcısı Seferov, KOSGEB’in bu alandaki tecrübelerini aktarmasının önemine işaret etti. Seferov, Türk ve Azerbaycanlı şirketlerin Azerbaycan’da OSB kurabileceği önerisinde bulunarak, bu konuda iki ülke kanunlarında engelleyici bir düzenleme bulunmadığını anlattı.

Elimiz Boş Gelmeyiz

KOBİA Başkanı Memmedov da ülkesinde işletmelerin yüzde 95’ini KOBİ’lerin oluşturduğunu belirterek, Türkiye’nin KOBİ tecrübesinden faydalanmak istediklerini söyledi. “KOSGEB’in tecrübesiyle biz daha ileri gidebiliriz.” Diyen Memmedov, KOSGEB Başkanı Uzkurt’u ülkesine davet etti. Bunun üzerine Uzkurt, “Siz, davet edince gelmemek olmaz. En kısa zamanda sizlerin davetine icabet ederiz. Elimiz de boş gelmeyiz. Türkiye’den KOBİ’lerimizi de getirelim. İlk teması sağlayalım, bu bir başlangıç olsun.” diye konuştu.

Destek Programı Sunumu

Konuşmaların ardından Uzkurt ile mevkidaşı Memmedov arasında mutabakat zaptı imzalandı. Daha sonra da KOSGEB tarafından uygulanmakta olan İşletme Geliştirme Destek Programı hakkında Azerbaycan heyetine bir sunum yapıldı.

Karşılıklı İş Gezileri

İmzalanan mutabakat zaptına göre, iki ülke arasında KOBİ’lerinin desteklenmesine yönelik politika, etkinlik ve programlara ilişkin bilgi ve tecrübe değişimi yapılacak. KOBİ’lere yönelik faaliyetlerde uzman değişimi, eğitim/bilgilendirme programları düzenlenecek. KOBİ’lerin ticari ilişkilerini geliştirmek ve ortak girişimleri teşvik etmek için karşılıklı iş gezileri düzenlenecek. Ülkelerin kendi bölgelerindeki KOBİ’lerle ilgili iş olanakları hakkında bilgilendirme yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2019