PTT, İslam bilim tarihi alanında yaptığı araştırmalarla dünyaya adını duyuran Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına ilk gün zarfı ve pul ile darphane de gümüş ve bronz hatıra para bastırdı.
Tarih: 27 Mayıs 2019

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen hafta Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Toplantısı’nda katılımcılara PTT’nin ilk gün zarfı ve pulu ile darphanenin bastırdığı bronz hatıra para hediye edildi.

2019 Fuat Sezgin Yılı

Prof. Sezgin geçen yıl Haziran ayında 94 yaşındayken yaşama veda etmişti. Sezgin’in cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmış, daha sonra Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edilmişti.

Muhabbetle Bağlıydı

Yıl kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Mayıs'ta Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir toplantı düzenledi. Toplantıda bir konuşma yapan Erdoğan, Prof. Sezgin’i bir kez daha rahmet ve saygıyla yâd ettiğini belirterek, “İlim adamlığı konusundaki kararlı duruşuna yakından şahit olduğum hocamız, aynı zamanda ülkesine ve milletine derin bir muhabbetle bağlıydı. Bu sebeple, ömrünün son yıllarında eserlerini, kitaplarını, tüm birikimini ülkemize kazandırmanın, milletimize sunmanın gayreti içinde olmuştu.” dedi.  

14 Mayıs'ta Tedavüle Girdi

PTT, Pul Emisyon Programı kapsamında dünyanın önde gelen tarihçilerinden İslam bilim tarihi araştırmacısı Prof. Sezgin anısına özel pul hazırlayarak 14 Mayıs'ta tedavüle sundu. Posta pulunun yer aldığı portföy içerisinde, 36x52 milimetre boyutundaki “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” konulu pul 2 lira, söz konusu pula ait 140x210 milimetre boyutundaki ilk gün zarfı ise 3,5 lira olarak PTT iş yerlerinde, PTT’ye ait www.filateli.gov.tr web adresinde ve filateli cep uygulamasında satışa arz edildi. Söz konusu filatelik ürünlerin satışı ile aynı tarihte “PTT Pul Müzesi Anafartalar Mah. Atatürk Bulvarı No: 13 Ulus/ANKARA” adresinde “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı 14.05.2019 ANKARA” ibareli ilk gün damgası kullanıldı.

Anısına Para Basıldı

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinlikleri kapsamında darphanede 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Bronz ve Gümüş Hatıra Parası basıldı. Bronz paranın nominal değerinin 2.5 TL, gümüş paranın değerinin ise 20 TL olduğu duyuruldu. Ön yüzünde Sezgin’in fotoğrafı bulunan paralar, iki yıl süre ile tedavülde kalacak ve 2021 yılına kadar tedarik edilebilecek. Yaklaşık 24 gram olan bronz paradan en fazla 5 bin ve yaklaşık 32 gram olan gümüş paradan da 2 bin adet basılacak.

Hem Para Hem Pul

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçen hafta Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Toplantısı’nda Cumhurbaşkanlığı tarafından katılımcılara hem PTT’nin ilk gün zarfı ve pulu hem de darphanenin bronz hatıra parası hediye edildi.

Fuat Sezgin Kimdir?

Bitlis'te 24 Ekim 1924'te dünyaya gelen Fuat Sezgin, İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter'in tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yöneldi ve 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı.

"Buhari'nin Kaynakları" konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli yere sahip Buhari'nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı.

Sezgin, Türkiye'de 1960'ta askeri darbenin iktidara getirdiği hükümet tarafından hazırlanan ve 147 akademisyenin üniversitelerden men edildiği listede kendi adının da bulunması üzerine Türkiye'den ayrılarak Frankfurt Üniversitesi'nde çalışmalarına devam etti.

İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'nin ilk cildini 1967'de tamamlayan Sezgin, 17 ciltten oluşan eserin 18. cildini yazıyordu. Sezgin, Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede biliyordu.

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2019