KOSGEB Başkanı Uzkurt KKTC’de
Kuzey Kıbrıs’a “Dijitalleşme” Önerisi
“Kuzey Kıbrıs’taki KOBİ’lere Özel Yeni Bir Program Oluşturabiliriz”
Tarih: 21 Haziran 2019

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) “İnovasyon ve Bilişim” temasıyla KOBİ Zirvesi düzenlendi. Bu yıl 3’ncüsü gerçekleştiren zirveye, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt katıldı. Zirvenin açılışında konuşan KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt, Türkiye’de KOBİ’lere yönelik KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında “Dijitalleşme” çağrısına çıktıklarını hatırlattı. KOSGEB Başkanı Uzkurt, “Bu zirvenin çıktıları ve bizim de Türkiye’de KOBİ’ler için Dijitalleşme teması ile ilan ettiğimiz programa ilişkin tecrübelerimizin birlikte değerlendirilmesiyle KKTC’de KOBİ’lere özel yeni bir programın oluşturulabileceği kanaatindeyim.” diyerek, “Dijitalleşme” çağrısından elde edilen deneyimi KKTC’deki muadil kuruluş KOBİGEM ile paylaşacaklarını söyledi.

Zirveye Kimler Katıldı?

Başbakanlık Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı ile Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen zirveye, KKTC Başbakanı, Ersin Tatar, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Toyga Atakan, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ve KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt ile Türkiye’den bazı sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin temsilcileri katıldı.

KKTC’nin başkenti Lefkoşa’daki zirvenin açılışına katılan KOSGEB Başkanı Uzkurt, burada yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

61 Ülke İle Mutabakat: Dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Türkiye ve KKTC için de ekonomik ve sosyal istikrarın temel unsurlarından birisinin KOBİ’ler olduğu aşikârdır. Hem nicelik hem de nitelik açısından bir rakam vermek gerekirse Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’a yakınını KOBİ’ler oluşturmakta ve yaklaşık 3 milyon civarında KOBİ ölçeğinde işletme faaliyet göstermektedir. KOBİ’lerden sorumlu yetkili bir kuruluş olarak KOSGEB de KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin ekonomik ve sosyal kalkınmadaki paylarını arttırmak, küresel rekabet ortamında güçlü olmalarını sağlamak üzere nitelikli ve öncü bir kurum vizyonu ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu bağlamda 61 ülkenin KOSGEB muadili kuruluşu ile yapmış olduğumuz mutabakatlar çerçevesinde sadece ulusal değil uluslararası KOBİ ekosistemine de katkı verecek faaliyetlerde bulunmaktayız.

 

İş Birliğimiz Artacak: KKTC’nin de KOBİ’lerle ilgili kurumu olan KOBİGEM ile yapmış olduğumuz iş birliği ve bu kapsamda imzaladığımız mutabakat zaptı çerçevesinde KKTC ve Türkiye’deki KOBİ’ler arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirmek, küresel pazarda rekabet güçlerini arttırmak, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak, kurumlar arasında eğitmen ve uzman yetiştirmek üzere programlar düzenlemek gibi birçok alanda iş birliği çalışmalarını yürütmekteyiz. Bundan sonraki dönemde de KOBİGEM ve KOSGEB arasında iş birliğine dönük faaliyetler artarak devam edecektir.

 

Deneyim Paylaşımı: Bugünkü zirvenin teması olarak belirlenen ‘İnovasyon ve Bilişim’in günümüz dünyasındaki önemi yadsınamaz bir gerçektir. Bu açıdan zirvede bu temaların tartışılacak olmasının özellikle Kuzey Kıbrıs KOBİ’leri için çok önemli olduğunun altını çizmek isterim. Bu zirvenin çıktıları ve bizim de Türkiye’de KOBİ’ler için ‘Dijitalleşme’ teması ile ilan ettiğimiz programa ilişkin tecrübelerimizin birlikte değerlendirilmesiyle KKTC’de KOBİ’lere özel yeni bir programın oluşturulabileceği kanaatindeyim. Bu çerçevede ‘Dijitalleşme’ye yönelik olarak yürüttüğümüz programdan elde ettiğimiz deneyimleri de KOBİGEM ile paylaşacağımızı ifade etmek isterim.

 

Desteğe Hazırız: Dün gerçekleştirilen KKTC Bilişim ve İnovasyon Yol Haritası oluşturulması grup çalışmasına KOSGEB olarak katılım sağladık ve en üst düzeyde katkı verdik. Yine belirlenecek yol haritasının uygulama aşamasında 30 yıllık deneyimimizle arzu edilen bütün alanlarda destek vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha tekrarlamak isterim. KOBİGEM ile birlikte çalışabileceğimiz konu başlıklarını kendileri ile paylaştığımız için burada sizlerin değerli vakitlerini daha fazla almamak adına bu zirvenin KKTC için hayırlı olmasını diliyor, davetiniz için Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsında bütün yetkililere şükranlarımı arz ediyor ve programı organize eden KOBİGEM’e tekrar teşekkür ediyorum.

 

KOSGEB Üniversite İş Birliği

Zirvede, Türk ve KKTC’li kurum ve kuruluşlar araasında iş birliği protokolleri imzalandı. Zirvenin ardından KKTC Başbakanı Ersin Tatar, protokol üyeleriyle öğle yemeğinde buluştu. KOSGEB Başkanı Uzkurt, KKTC temasları sırasında KOBİGEM Direktörü Ebru Kaptan Sertoğlu ile görüştü. Uzkurt ayrıca Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Tümer ile de bir araya geldi. Görüşmede, KOSGEB’in üniversitelerle olan iş birliği ele alınırken, KOBİ’ler bağlamında yapılabilecekler masaya yatırıldı.

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2019