KOSGEB ile HEPA Arasında Eylem Planı İmzalandı
Tarih: 26 Haziran 2019

Türkiye ile Macaristan arasında 6’ncı Dönem Karma Ekonomik Konsey toplantısı, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirildi. Toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macar Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó arasında mutabakat zaptı imzalandı. Toplantıda ayrıca, KOSGEB ile Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) bir eylem planına imza attı. Eylem planını, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ile HEPA Başkanı Balázs Hendrich imza altına aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Macar Bakan Szijjártó’nun himayelerinde imzalanan eylem planı ile Türk ve Macar KOBİ’leri arasında çeşitli iş birliği faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Mutabakat Zaptı

KOSGEB ve HEPA arasında 9 Ekim 2018 tarihinde bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Bu mutabakat zaptı kapsamında Türkiye ile Macaristan arasındaki yakın ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için yapılabilecek faaliyetleri tanımlayan bir eylem planı imzalandı.

Eylem Planında Ne Var?

Eylem planı ile Türk ve Macar KOBİ'leri arasında karşılıklı bilgi ve deneyimlerinin aktarılması ve çeşitli iş birliği faaliyetleri gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Eylem planına göre, iki ülke KOBİ’leri arasında organize edilecek iş birliği ve eşleştirme etkinlikleri ile teknik ve ticari iş birlikleri kurulacak. Böylece Rekabet gücü artan KOBİ’ler iki ülkede ekonomik büyüme, istihdam ve refaha katkı sağlayacak.

İyi Uygulamalar Paylaşılacak

Eylem planı ile KOBİ’lere ve girişimcilere yönelik eğitim programları organize edilecek. KOBİ destek mekanizmalarına ilişkin iyi uygulamaların paylaşılması amacıyla uzman değişimi programlarının gerçekleştirilecek. Ayrıca iki ülke KOBİ’lerinin karşılıklı ticaret hacimlerinin arttırılması amacıyla karşılıklı iş gezileri düzenlenecek.

Eşleştirme Etkinliği

Eylem planı kapsamında 1 Eylül-31 Aralık 2019 tarihleri arasında, Türkiye’de Sağlık konulu etkinlikler yapılacak. Macaristan’da HungaroMED konulu sergi açılacak. Macar Tanıtım Günü düzenlenecek. Match4Industry başlığı altında eşleştirme etkinliği organize edilecek.

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2019