Selden etkilenen KOBİ’lere 100 Bin TL’ye kadar faizsiz kredi
Tarih: 04 Eylül 2019

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Düzce'de temmuz ayında yaşanan sel felaketinden etkilenen KOBİ'lerin, en geç gelecek hafta 100 Bin TL’ye kadar faizsiz kredi kullanmaya başlayacaklarını açıkladı.

Kaymakamlıkta Toplantı

Akçakoca Kaymakamlığı’nda, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ve MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Kaymakam Yasin Öztürk, Belediye Başkanı Okan Yanmaz, Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Pazvant ile ilgili kurum amirleri ile bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt da katıldı.

100 Bin TL’ye Kadar Faizsiz Kredi

KOSGEB Başkanı Uzkurt, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, selden etkilenen KOBİ’lere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla KOSGEB olarak 100 Bin TL'ye kadar faizsiz kredi verileceği kaydetti.

11 Bankayla Anlaşma

11 bankayla mutabakat imzaladıklarını anlatan Uzkurt, “Banka genel müdürlükleri en geç gelecek hafta içerisinde Düzce'deki şubelerine talimatlarını gönderip selden zarar gören işletmelerimize bu krediyi kullandıracaklar." dedi.

Faizini KOSGEB Karşılayacak

Uzkurt, kredinin, 36 ay vadeli ve sıfır faizli olduğunu kaydederek, "Faizin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak. Anapara, kullanan işletme tarafından ödenecek. Kredi kullandırma sürecinde özellikle Kaymakamlığımız tarafından hasar tespiti yapılmış ve tespit edilen tutarın 100 bin lirayı geçmeyen kısmı KOSGEB tarafından karşılanacak. Örneğin bir işletmemiz 100 bin değil de 70 bin liralık bir zarar görmüşse bu da kaymakamlığımız tarafından tutanak altına alınmışsa 70 bin liralık kredi kullanımını bu 11 bankada KOSGEB olarak faizini karşılayacağız." diye konuştu.

Kredi Garanti Fonu Devreye Girecek

Bankalardan kredi kullanımı noktasında teminat sıkıntısı yaşayacak işletmelerle ilgili de bir çalışma yaptıklarını anlatan Uzkurt, teminat bulma konusunda sıkıntı çeken işletmeler için de Kredi Garanti Fonu ile gerekli mutabakatı yaptıklarını söyledi.

Yaraları Sarmaya Faydamız Olacak

Uzkurt, KOSGEB’in Acil Destek Kredisi Programı hakkında bilgi verirken şunları söyledi: “Bankalarla öncelikle görüşüp yazışıyoruz. Onlara bu konuda bir teklif vermelerini, yani ne kadarlık bir faiz oranı vereceklerini soruyoruz. Birinci teklifleri aldıktan sonra en düşük olan tekliften hareketle ikinci bir teklifte bulunuyoruz. Tabi bu teklifler banka genel müdürlükleriyle yapılıyor. Bu genel müdürlüklerden bazen 1-2 günde, bazen de bir ayda alıyoruz. Tüm bankalarla yazışmak durumunda olduğumuz için bankalardan kaynaklı sürecin uzaması söz konusu oldu ama şu an süreci tamamlamış bulunmaktayız. En geç gelecek hafta bu işletmelerimiz, bu kredileri kullanmaya başlayacaklar. KOSGEB olarak buradaki yaraların sarılması için bir nebze faydamız olacağını ümit ediyorum."

Uzkurt, Düzce temasları sırasında Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’yü ziyaret ederek, bir süre görüştü.

İşte O 11 Banka

Düzce’de meydana gelen selden etkilenen KOBİ’ler, Kredi Garanti Fonu’ndan teminat alabilecek. Bunun yanı sıra KOSGEB’in kredi için mutabakat imzaladığı 11 banka şöyle: Ziraat Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Vakıflar Bankası, Türkiye İş Bankası, Halk Bankası, Ziraat Bankası, Şekerbank, QNB Finansbank, Denizbank, Akbank.

Denizbank’ın bugün kredi kullandırmaya başladığı öğrenilirken, diğer bankaların da yarından itibaren kredi kullandıracağı ifade ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2019

Galeri