Bader Motor

KOSGEB destekleri ile sürekli yeni ürünler geliştiren ve motor üretimi yapan işletme, kurduğu yeni fabrikada geliştirdiği ürünlerin seri üretimlerini gerçekleştirecek.

Elazığ OSB’de 7 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare açık alanda faaliyet gösteren Sezgin Motor, Katar menşeili Bader Motor Teknolojileri ile 20 Aralık 2017 tarihinde bir ortaklık protokolü imzaladı.

Katarlı Firma ile İş Birliği

Sezgin Motor ve Katarlı Flora Grup’un ortaklaşa kurduğu Bader Motor Teknoloji Fabrikası’nda, Türkiye’nin önde gelen iki büyük firmasına buzdolabı motoru üretilecek. Yılda birer milyon adet olarak planlanan üretimle, motor ithalatı önemli derecede azalacak. İşletme; elektrikli araç, hızlı tren, helikopter, yerli insansız hava aracı (İHA) motorları ile güneş enerjisi depolama bataryaları üretimlerini de planlanıyor.

Elazığ’da bulunan Sezgin Motor; İHA’dan otomobillere kadar birçok motoru yerli ve milli imkânlarla üretiyor.

30 Yıla Yakın Tecrübe

Sezgin Motor, yağ soğutmalı, sarılabilir tip 4, dalgıç pompa elektrik motorunun ülkemizdeki ilk üreticisi. İşletme, 30 yıla yaklaşan geçmişi ile elektrik motoru üretiminde çok önemli seviyeye geldi. Yıllarca Arçelik, Yuki, Brother gibi firmalara yan sanayi olarak elektrik motoru üretimi yaptı. İtalya, Arjantin, Uruguay, Lübnan ve Hindistan gibi ülkelere dalgıç motoru ihracatı yaptı. Sürekli Ar-Ge ile kendini geliştirerek bugün aranan önemli bir fabrika haline geldi.

İHA’ların Motorlarını Üretti

Dünyanın en iyi motor fabrikaları arasında yer alarak Sezgin Motor adı altında, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne uçaksavar motoru, ABD’ye İHA motoru ve bir otomobil fabrikasına araç motoru üretti.

Bugün ‘Bader Motor’ adı ile faaliyetlerine devam eden işletmede; siparişe göre roket motoru, İHA motoru, Uçaksavar Döndüren Motorları, Asansör motoru, özel frekans kontrollü sirkülasyon pompası da üretiyor. Yani tamamen yeni nesil motorlarda programlanabilir, istediğiniz zaman cebinizdeki telefonla uzaktan bir pompayı da çalıştırabilir şekilde üretim yapılıyor.

KOSGEB’den Ar-Ge Destekleri Aldı

Sezgin Motor, bugüne kadar KOSGEB’den çok sayıda Ar-Ge desteği aldı. Başarı ile tamamlanan Ar-Ge projelerinden en önemlileri şunlar;

  • Asansör Kapıları İçin Sabit Mıknatıslı Senkron Motor Üretimi
  • Tekstil Sektörü İçin Yerli Sabit Mıknatıslı Senkron Motor Üretimi
  • İHA’larda kullanılabilen Yüksek Hızlı Brushless Motor geliştirmesi
  • Yeni Nesil Elektrik Motorlarının Üretimi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun önemli Ar-Ge merkezlerinden biri olan Bader Motor, motor teknolojileri konusunda aynı zamanda Türkiye’nin tek Ar-Ge merkezi niteliğinde. 2017’de devlet tarafından onaylanan Ar-Ge merkezi adeta bir akademi gibi çalışıyor ve onlarca stajyer öğrenci burada bilgi ve deneyim kazanıyor.

12 Ülkeye İhracat

İşletme mevcut durumu ile 12 ülkeye ihracat yapıyor. Yeni fabrikanın faaliyete geçmesiyle ihracat hedeflerini oldukça yükseğe taşıyan Bader Motor, savunma sanayi başta olmak üzere pek çok sektöre ve sanayiye yeni nesil yerli ve milli elektrikli motorların prototiplerini başarılı bir şekilde üretimini gerçekleştirdi.

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2019

Galeri