KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Uzkurt: "39 Ülke arasında en çok kaynak alan 8’nci ülkeyiz. Ülkemizin fayda sağlayacağı her türlü faaliyeti azim ve şevkle sürdürmeye niyetliyiz."
Tarih: 03 Aralık 2019

Avrupa Birliği tarafından 2014 yılında başlatılan İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı’nda (COSME) yeni bir aşamaya geçildi. Kısa adı “COSME Türkiye” olan COSME Programının Koordinasyonun Güçlendirilmesi, Tanıtımı ve Yararlanıcıların Desteklenmesi Projesi başladı. Projenin açılışında konuşan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, 39 COSME katılımcı ülkesi arasında en çok kaynak alan 8’nci ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederek, “KOBİ’lerimizin, girişimcilerimizin, dolayısıyla ülkemizin fayda sağlayacağı her türlü faaliyeti azim ve şevkle sürdürmeye niyetliyiz.” dedi.

Yoğun Katılım

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen ve AB ile Türkiye’nin eş finansmanı ile yürütülen COSME Türkiye’nin açılışı nedeniyle Sheraton Otel’de bir toplantı yapıldı. Etkinliğe,  KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Uzkurt’un yanı sıra AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan ve Sanayi ve Teknloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürülüğü AB Mali Programları Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya ile çok sayıda akademisyen katıldı.

Törende bir konuşma yapan KOSGEB Başkanı Uzkurt, özetle şunları söyledi:

ULUSAL KOORDİNATÖR: COSME Programı, AB tarafından 2014-2020 yılları için uygulamaya alınan, 2,3 milyar Avro bütçesi ile AB’nin en büyük çerçeve programlarından biri. KOBİ’ler için geliştirilen bu programa, Avrupa Komisyonu ile 2014 yılında Brüksel’de imzalanan bir anlaşma ile katıldık. Bu anlaşma ile KOSGEB, COSME Programı için ulusal koordinatör kuruluş olarak yetkilendirildi ve ülke katkı payını ödemekle görevlendirildi. KOSGEB, Çok Yıllı Program, Girişimcilik ve Yenilik Programı dönemlerinde, gerek ulusal koordinatör gerekse proje yürütücüsü olarak birçok alanda ülkemiz adına çalışmalar yürüttü.

GENÇ GİRİŞİMCİLER: Dünyada yalnızca KOBİ’ler için çalışan en geniş ağ olan Avrupa İşletmeler Ağı içerisinde ülkemizin varlığı, 20 yıla yaklaştı. Ülkemizin bu yolculuğunda başkanlığımız daima sürükleyici bir rol üstlendi. Halihazırdaki COSME döneminde Türkiye’de toplam 50 ortağın yer aldığı 11 konsorsiyum; teknoparklardan odalara, kamudan üniversitelere kadar geniş bir yelpazeyi içine alıyor ve ağın sunduğu araçları etkin bir şekilde KOBİ’lerimizle buluşturuyor. COSME’nin bir başka bileşeni ise Girişimcilik ve Girişimcilik Kültürü. Bu kapsamdaki Genç Girişimciler için Erasmus aracı ile yeni girişimcilerimizin herhangi bir AB ülkesinde faaliyet alanına benzer, örnek alabileceği bir işletmede belli bir süre geçirmesine, tecrübe ve görgü kazanmasına yönelik imkânlar sunuluyor.

DEĞERLİ KATKILAR: Tüm bu kazanımları özetlemek adına COSME Programı’ndan aldığımız kaynak itibariyle 39 COSME katılımcı ülkesi arasında en başarılı 8’nci ülke olduğumuz bilgisini sizlerle paylaşmak istiyorum. KOSGEB, bu başarının devamı için AB Katılım Öncesi fonlarından desteklenen bugün de açılışını gerçekleştirdiğimiz ‘COSME Programının Koordinasyonun Güçlendirilmesi, Tanıtımı ve Yararlanıcıların Desteklenmesi Projesi’ni başlatmıştır. Kısaca ‘COSME Türkiye’ olarak andığımız proje ile potansiyel faydalanıcılar olan sizler için değerli olacağını düşündüğüm katkılar üretilmesini hedefliyoruz. KOBİ’lerimizin, girişimcilerimizin, dolayısıyla ülkemizin fayda sağlayacağı her türlü faaliyeti azim ve şevkle sürdürmeye niyetliyiz.

KOSGEB’e Teşekkür

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou, AB’de olduğu gibi Türkiye’de de işletmelerin yüzde 99’dan fazlasını KOBİ’lerin oluşturduğunu belirterek, ekonominin güçlenmesi için KOBİ’lerin önemine işaret etti. Türk KOBİ’lerinin durumlarının iyileştirilerek Avrupa’daki tedarik zincirlerine entegre olmalarını önemsediğini kaydeden AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Pertzinidou, Türkiye’nin AB’ye en çok ihracat yapan 5’nci ülke olduğunu kaydetti. Pertzinidou, COSME bağlamında KOSGEB ile çok iyi ilişkiler geliştirdiklerini vurgulayarak, “Bu yakın iş birliği için KOSGEB’e teşekkür ediyorum.” dedi.

İki Farklı AB Kaynağı

Toplantının açılışında konuşan Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Özcan, iki farklı AB kaynağını bir potada buluşturulduğunu kaydederek, COSME Türkiye’nin hem katılım öncesi mali yardım programı hem de birlik programı olduğunu bildirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Dairesi Başkanı Sağkaya, Türkiye’de çok sayıda işletme kurulduğunu ancak bunların sürdürülebilirliklerinin sağlamanın zor olduğunu ifade ederek, COSME gibi programlar ile Avrupa ile entegrasyonu arttırmanın önemli olduğunu söyledi.

Panel ile Sona Erdi

Toplantını ardından aile fotoğrafı çektirildi. COSME Programı ve proje sunumlarının ardından COSME Deneyimleri ve başarı hikayelerinin konu alındığı bir panel düzenlendi.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2019