Aygün Cerrahi Aletler

Samsun’da faaliyet gösteren Aygün Cerrahi Aletler, tıp endüstrisi için ürettiği sterilizasyon için konteyner, cerrahi motor, medikal aydınlatma ve tek kullanımlık medikal sistemlerini üreterek; başta Amerika, Çin ve Almanya gibi ülkeler olmak üzere 100’e yakın ülkeye ihracat yapıyor.

30 yıldır faaliyet gösteren işletme, 15 yıldır KOSGEB’in desteklerinden etkin bir şekilde faydalanıyor. Özellikle KOSGEB tarafından sağlanan destekler sayesinde küresel pazarda adından söz ettirebilecek kapasiteye, kadroya ve büyük bir potansiyele ulaştı.

1988 yılında Samsun’da 50 metrekarelik bir atölyede kurulan Aygün Cerrahi Aletler, 30 yıldır medikal alanda üretim yapıyor. Firma şu anda 8 bin metrekare kapalı alanda 245 çalışanı ile tıp endüstrisinin öncü kuruluşlarından birisi olarak adını dünya pazarlarında duyurmayı başardı.

Firma, aile şirketi olup halen kurucuları olan Mehmet Aygün ve İbrahim Aygün tarafından yönetiliyor.

İşletmenin üretim altyapısı, deneyimi, teknik ve idari kadroları sayesinde daha pek çok medikal cihazın üretimini yapabilecek kapasiteye ulaşmış durumda.

AYGÜN Cerrahi Aletler uluslararası standartlarda üretim yapıyor. Üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini ihraç ediyor. İhracatın büyük bölümünü de Amerika, Çin ve Avrupa ülkeleri oluşturuyor. İşletme, ABD’ye ihraç edebilecek kadar kaliteli ve Çin’e ihraç edebilecek kadar da rekabetçi bir strateji ile üretim gerçekleştiriyor.

Sterilizasyon Konteyner Sistemleri

Sterilizasyon konteyner sistemleri genel olarak hastanelerin sterilizasyon bölümlerinde cerrahi aletlerin steril edilmesi ve steril olarak muhafaza edilmesi için kullanılıyor. Ayrıca cerrahi alet setlerinin ameliyat bölümlerine göre ayırt edilmesinde set düzenleyici olarak kullanılmıyor.

İşletme bu ürün grubunda 7 farklı model ile dünyada en fazla ürün çeşitliliğine sahip. Ayrıca üretim kapasitesi olarak dünyada ikinci en yüksek üretim kapasitesine sahip.

Bu ürün grubunda işletmenin en büyük pazarını Almanya oluşturuyor.  Almanya’da ortalama yirmi farklı firmaya OEM olarak ürün tedarik ediyor. Bu firmaların büyük çoğunluğuna, Aygün Cerrahi Aletler’in kendi ürettiği cerrahi aletler ile birlikte setler halinde dünya pazarında satışı gerçekleştiriyor.

Cerrahi Motor Sistemleri

Dünyada bu alanda üretim yapan firmalar küresel ölçekte üretim yapmakta olan Amerikan, Alman, İngiliz ve İsviçre firmalarından oluşuyor.

Cerrahi motor sistemleri genel olarak operasyonlarda kemik bölgelerinde yapılması gereken delme kesme ve şekillendirme işlemi yapmak amacı ile kullanılıyor.

Bu cihazların kullanılmasıyla operasyonlar çok daha hızlı ve daha düzgün kesimlerle tamamlanıyor. Hastaların anestezi süreleri azalıyor. Böylece ameliyatların başarı seviyesi artıyor.

Bu cihazların üretilmesindeki zorluklarından biri sterilizasyon şartlarından etkilenmeyecek dayanıklılıkta olmaları ve akredite kuruluşlardan sertifika alma zorunluluklarıdır. Firma genel olarak tüm cerrahi operasyonlar için cerrahi motor sistemleri üretiyor.

İşletmede Beyin ve Omurilik Cerrahisi, Ortopedi Cerrahisi, Kalp ve Damar Cerrahisi, Kulak Burun Boğaz Cerrahisi,  Plastik ve Yanık cerrahisi branşları için üretimler yapılıyor.

Tek Kullanımlık Medikal Ürünler

Firma mevcut ürünlerin tek kullanımlık steril poşette satışını gerçekleştirmek amacı ile 2017 yılı başında Drenay firmasını kurdu.

Bu amaçla yaklaşık bir yıl önce planlanan ve inşaatına başlanılan klas 10.000 sınıfı  “Temiz Oda”  2019 yılı içinde tamamlandı. Firma bir yıl içerisinde sertifikasyon süreçlerini tamamlayarak satışlara başlamayı hedefliyor. Steril pakette tek kullanımlık ürünler grubunda silikon drenaj sistemleri ile başlanması planlanan bu ürün grubunda 2 yıl içinde PVC ürünlerin de satışına başlanması hedefleniyor. İşletme, 5 yıl içinde kademeli olarak ürün çeşitliliğini, üretim alanını ve temiz odasının kapasitesini arttırmakla birlikte sterilizasyon işlemini de kendi bünyesinde yapmak amacı ile kendi sterilizasyon merkezini kurmayı hedefliyor.

Yerli ve Milli Yeni Bir Ürün Daha; Ameliyathane Aydınlatma Sistemleri

Yaklaşık iki yıl önce KOSGEB destekli olarak başlanan ameliyathane aydınlatma sistemleri Ar-Ge projesini 2019 yılı içinde başarı ile tamamlayan işletme tüm test ve belgelendirme işlemlerini de sonuçlandırarak seri üretimlerine başladı.

Tüm Ar-Ge süreçlerinin elektronik, mekanik tasarımı ve yazılımı tümü ile Aygün mühendisleri tarafından yapıldı. Bu ürün alanında Türkiye’de en fazla yerlilik oranına sahip ilk ameliyathane tavan lambası olma özelliğini taşıyor.

Türkiye’deki mevcut hastanelerin büyük bölümünde halâ eski teknoloji olan halojen lambalar kullanılıyor. Yeni açılan tüm ameliyathanelerde ise teknolojik led lambalar kullanılıyor. Bununla birlikte birçok hastane mevcut halojen lambalarını led lambalar ile değişimini gerçekleştiriyor.

Büyük oranda KOSGEB destekleri sayesinde Ar-Ge süreçleri tamamlanmış olan bu yeni ürünlerin seri üretimi için gerekli yatırımların yapılmasında da KOSGEB tarafından destekler sağlanıyor. TEKNOYATIRIM Destek Programı kapsamında temin edilen makinalar ve cihazlar sayesinde şu an ürünlerin seri üretimine ve satışına başlandı. En geç 1 yıl içinde ihracat satışlarına da başlanması hedefleniyor.

Üretilen cihazlar dünyadaki mevcut rakiplerinden daha üst düzey teknolojiye sahip olarak pazara çıkacak. Bünyesinde yazılım ve teknik olarak birçok yeniliği barındırıyor.

İşletme özellikle KOSGEB tarafından sağlanan destekler sayesinde küresel pazarda adından söz ettirebilecek kapasiteye, kadroya ve büyük bir potansiyele ulaştı.

Aygün Cerrahi Aletler bugüne kadar KOSGEB’in Genel, İşletme Geliştirme, Ar-Ge ve İnovasyon, KOBİGEL - KOBİ Gelişim ve TEKNOYATIRIM Destek Programlarından yararlandı. Ayrıca, her yıl KOSGEB tarafından düzenlenen KOBİ ve Girişimcilik Ödüllerinin 6.’sında İhracatçı KOBİ Ödülü kategorisinde Türkiye genelinde finale kalan üç işletmeden birisi oldu.

 

 

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2020

Galeri