- KOBİ’lerimizin bize veya bankalara başvurmalarına gerek yok.
- Hiçbir işleme gerek kalmaksızın 136 bin KOBİ’mizin taksitleri üç ay ertelendi.
- Bu zorlu ve bir o kadar da dinamik süreçte KOBİ’lerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.
Tarih: 07 Nisan 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve KOBİ’lerin kredi taksitlerini 3 ay erteleyen kararın detayları belli oldu. KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, 136 bin KOBİ’yi ilgilendiren düzenlemeyle ilgili olarak “Bu durumdaki KOBİ’lerimizin bize veya bankalara başvurmalarına gerek yok. Hiçbir işleme gerek kalmaksızın 136 bin KOBİ’mizin taksitleri 3 ay ertelenmiştir. Bu zorlu ve bir o kadar da dinamik süreçte KOBİ’lerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

136 Bin KOBİ’yi İlgilendiriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, KOSGEB’in kredi destek programından faydalanan ve bankalara ödemeleri devam eden 136 bin KOBİ’nin nisan, mayıs ve haziran aylarındaki kredi taksitlerini 3 ay ertelediklerini açıkladı. Erdoğan, erteleme maliyetinin de KOSGEB tarafından karşılanacağını söyledi.

Nefes Aldıracak

KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt, bu durumda bulunan KOBİ’lere nefes aldıracak düzenlemenin ayrıntılarını anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın talimatlarıyla çalışmalarını yürüttüklerini belirten KOSGEB Başkanı Uzkurt, yeni tip koronavirüs Covid-19 salgınından KOBİ ve girişimcileri koruyacak tedbirler almayı sürdürdüklerini söyledi.

KOSGEB Neler Yaptı?

Uzkurt, daha önce dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven gibi ürünlerin yerli üretimine işletme başına 6 milyon TL’ye kadar destek kararı aldıklarını, geri ödemeli desteklerde alacaklarını 3 ay ötelediklerini belirterek, “Proje süresi yükümlülüklerini ya da girişimcilik programı yükümlülüklerini 11 Mart 2020 ve sonrasında yerine getirmesi gereken işletmelere de 4 aya kadar ek süre tanımıştık.” dedi.

713 Milyon TL’lik Borç

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son kabine toplantısının ardından bir açıklama yaptığını hatırlatan Uzkurt, “Bu açıklamasında, Covid-19 salgınının etkilerini azaltmaya dönük olarak KOSGEB ile ilgili bir karar açıkladı. Bu karar ile birlikte KOSGEB tarafından uygulanan kredi destek programlarından faydalanan işletmelere bir kolaylık getirildi. Bankalara kredi ödemeleri devam eden işletmelerin nisan, mayıs ve haziran aylarındaki kredi taksitleri 3 ay ertelendi. KOSGEB’in kredi destek programları kapsamında bankalardan kredi kullanan 136 bin 255 işletme bulunuyor. Bu işletmelerin 3 aylık periyottaki borçları 713 milyon TL.” diye konuştu.

Uzkurt, erteleme karşılığında işletmelerin herhangi bir masraf ödemeyeceklerini vurgulayarak,  ertelemeden dolayı oluşacak finansman maliyetini KOSGEB olarak karşılayacaklarını bildirdi. Bu durumdaki işletmelere seslenen Uzkurt, şunları söyledi:

KOSGEB’in kredi destek programından faydalanan ve bankalara ödemeleri devam eden 136 bin işletmemizin nisan, mayıs ve haziran ayına denk gelen taksitleri herhangi bir başvuruya gerek kalmaksınız ertelenmiştir. Bu durumdaki KOBİ’lerimizin bize veya bankalara başvurmalarına gerek yok. Hiçbir işleme gerek kalmaksızın 136 bin KOBİ’mizin taksitleri üç ay ötelenmiştir. Bu zorlu ve bir o kadar da dinamik süreçte KOBİ’lerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu kararda bize destek olan Türkiye Bankalar Birliği’ne de teşekkür ediyoruz.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2020