KOSGEB Başkanı Uzkurt: “Önemli Bir Yapı Taşı Olacak”
Tarih: 09 Temmuz 2020

KOSGEB ile Kırıkkale Üniversitesi arasında 2013 yılında hayata geçen TEKMER İşbirliği Protokolü yeni bir aşamaya geçti. Yapılan anlaşma, günün şartlarına uygun hale getirilerek, Ar-Ge ve İnovasyon İşbirliği Protokolüne dönüştürüldü. Protokol imza töreninde konuşan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Bu protokol, KOSGEB ile üniversitemiz arasındaki iş birliğini ilerletmede önemli bir yapı taşı olacak.” dedi.

İmzalar Atıldı

KOSGEB ile Kırıkkale Üniversitesi arasında Ar-Ge ve İnovasyon İşbirliği Protokolü imzalandı. Üniversitenin senato toplantı salonunda düzenlenen törende KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt ile Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan protokolü imza altına aldı.

Geniş Katılım

Törene Rektör Yardımcısı ve Kırıkkale Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin, KOSGEB İl Müdürü Köksal Özen, KÜSİ İl Temsilcisi Prof. Dr. Recep Çalın, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı, Kırıkkale OSB Başkanı Nurettin Aydın ile Kırıkkale Üniversitesi Teknoloji ve Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Tamer Eren katıldı.

KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti: 

Yapı Taşı Olacak: Bu protokol, üniversitemiz ile KOSGEB arasındaki iş birliğini ilerletmede önemli bir yapı taşı olacak. Protokolün en önemli yansıması Kırıkkale ilindeki KOSGEB desteklerinin daha etkin ve verimli bir şekilde Kırıkkale sanayicilerine, KOBİ’lerine, girişimcilerine fazlasıyla aktarılmasına bir vesile olması ümidiyle imza atıyoruz. Bu anlamda sayın rektörümüzün emeği çok fazla.

A’dan Z’ye Tüm İhtiyaçları: Ülkemizin KOBİ’lerini güçlendirerek ekonomiye ivme kazandırmayı amaç edinen bir kurumuz. Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99’u KOBİ vasfını taşıyor. Dolayısıyla bir şekilde bu KOBİ’leri ayakta tutmak sürdürebilir kılmak, onları güçlendirmek, bir taraftan Ar-Ge ve inovasyon kapasitelerini artırmak diğer taraftan katma değer üretimlerini artırmak, teknolojik altyapılarını güçlendirerek ekonomiye ivme kazandırmalarını sağlamamız lazım. Tam bu noktada KOSGEB devreye giriyor ve biz A’dan Z’ye KOBİ’lerimizin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kendimizi konumlandırmış bulunmaktayız.

Teknolojik Ürünlere 5 Milyon TL: Özellikle imalat sanayisindeki KOBİ’ler için yeni destek programlarını hayata geçirdik. Teknolojik ürün üretmek isteyen firmalara 5 milyon TL’ye kadar destek veriyoruz. Ar-Ge sonunda ortaya çıkmış ürünlerin, prototiplerin seri üretimi ve ticarileşmesine de 5 milyon TL’ye kadar destek veriyoruz. Protokolün gerçekleşmesinde ortaya koyduğu emek için rektörümüze teşekkür ediyorum.

Rektör Prof. Aslan, şunları söyledi:

Ar-Ge Kültürü Oluştu: Gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkelerin zenginlikleri üretmiş oldukları katma değerli ürünlerle doğru orantılı. Eğer siz katma değerli ürün üretiyorsanız bunun hem iç pazarda tüketimi hem de uluslararası pazarda tüketimi açısından baktığınızda size ciddi anlamda döviz girdisi sağlıyor. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de işletmelerin Ar-Ge ve yenilik kapasitelerinin artırılması gerekiyor. Bazı ülkeler bunu kamu eliyle yaparken Ar-Ge kültürünü oturtmuş ülkelere baktığınızda artık kamunun desteklerinden ziyade özel sektör buna ciddi anlamda yatırım yapıyor. Türkiye’de baktığınızda muazzam bir şekilde bir Ar-Ge kültürü oluştu.

Önemli Katkı Yapacak: KOSGEB, son yıllarda katma değeri yüksek ürünlerin desteklenmesi üzerine ciddi destekler vermeye başladı. Bu noktada KOSGEB’in katkıları yadsınamaz.  Dolayısıyla kurumların Ar-Ge yeteneklerinin geliştirilmesi hem bireysel geliştirmeyle ilgili hem de kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesi ile alakalı bir husustur. Bu iş birliği protokolü hem özel sektörümüzün proje bazlı çalışmalarında desteklenmesi anlamında hem üniversite öğretim elemanlarının bu projeler içerisinde yer alması anlamında önemli bir katkı yapacaktır. Protokolün gerçekleşmesinde emeği geçen KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ve yönetimine, çalışma arkadaşlarına, üniversitemiz içindeki çalışma arkadaşlarımıza ve basın mensubu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Protokolün Kapsamı

İki kurum arasında imzalanan protokole göre, KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında projeleri değerlendirecek kurullarda Kırıkkale Üniversitesi’nden öğretim elemanları da yer alabilecek. Kurullarda, değerlendirilecek projelerin özelliğine göre ilgili KOSGEB Müdürlüğü üniversiteden 3 öğretim elemanı belirleyecek. Başkanlık tarafından görevlendirilen 3 KOSGEB üyelerinin katılımı ile kurul oluşacak.

İş Birliği Artarak Devam Ediyor

İki kurum arasında 2019 yılında da iş birliğine gidilmişti. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" etkinlikleri kapsamında, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, Kırıkkale Üniversitesi ve KOSGEB arasında iş birliği protokolü imzalanmıştı.

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2020