KOSGEB Başkanı Uzkurt:
*Bakanımızın Talimatıyla Başvuru Süresini Bir Ay Uzattık
*KOBİ ve İşletmelerimiz Hazırlıklarını Tamamlasınlar
*Başvurularını Bekliyoruz
Tarih: 29 Eylül 2020

KOSGEB, depremden etkilenen Elazığ ve Malatya’da işletmelere kullandırdığı kredilerde başvuru süresini bir ay uzattı. KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, başvuruların 30 Eylül’de tamamlanacağını anımsatarak “Sayın Bakanımız Mustafa Varank’ın talimatıyla başvuru süresini bir ay uzattık. KOBİ ve işletmelerimiz hazırlıklarını tamamlasınlar. Başvurularını bekliyoruz.” dedi.

Acil Destek Kredisi

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem, Elazığ ve Malatya’da hasara neden oldu. Türkiye, depremin yaralarını sarmak için harekete geçerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KOSGEB’in bölgeye dönük olarak Acil Destek Kredisi Programı başlatacağını açıkladı.

100 Bin TL’ye Kadar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden zarar gören KOBİ'lerin anlaşmalı bankalardan işletme başına 100 bin TL’ye kadar 1 yıl ödemesiz 24 ay vadeli faizsiz kredi kullanabileceğini ifade ederek “Bankalara KOSGEB borcu olan KOBİ'lerin bu yılki ödemelerini de 1 Ocak 2021'e erteliyoruz." dedi.

KOBİ’ler Faydalanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu KOSGEB, deprem bölgesine yönelik Acil Destek Kredisi Programı başlattı. Programdan, deprem felaketinden etkilenen ve bu durumunu valilik, kaymakamlık gibi ilgili resmi makamlardan belgeleyen KOBİ'ler ile işletmeler faydalanma imkanına kavuştu.

İlk 12 Ay Ödemesiz

İşletme başına sağlanacak kredinin üst limiti 100 bin TL olarak belirlendi. Krediye ait faizin tamamı KOSGEB tarafından karşılanması kredi vadesinin ilk 12 ayı ödemesiz, kalanı 3'er aylık eşit taksitler halinde toplam 36 ay olarak uygulanması kararlaştırıldı.

Ödemeler Ertelendi

KOSGEB tarafından uygulanan 2018 yılı ‘Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı’ ve ‘KOBİ Finansman Destek Programı’ndan yararlanmış ve halen kredi geri ödemeleri devam eden Elazığ ve Malatya'daki KOBİ ve işletmelerin ödemeleri Ocak 2021'e kadar ertelendi.

İmalat Sanayisine Özel Adım

Daha sonra bölge ekonomisinde durgunluğun önüne geçmek ve üretimde sürekliliği sağlamak için yeni bir adım daha atıldı. Elazığ ve Malatya’da imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, depremden fizikî olarak zarar görmese de, KOSGEB’in İmalat Sanayi İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı’ndan yararlanmalarının önü açıldı. Böylece 50 ve altı çalışanı olan işletmeler 100 bin TL’ye kadar, 50’den fazla istihdamı olan işletmeler 150 bin TL’ kadar kullanacakları kredide, faizsiz ve bir yıl geri ödemesiz, KOSGEB’in faiz desteği programından faydalanmaya başladı.

Bir Ay Uzatıldı

Acil Destek Kredisi Programı ve İmalat Sanayi İşletme Kredisi Programı bu haliyle yürürlüğe girerken Elazığ ve Malatya’daki KOBİ ve işletmelerden ek süre talebi geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın talimatıyla programa başvuru süreleri bir ay uzatıldı.

695 Milyon TL’lik Kredi Hacmi

KOSGEB Başkanı Uzkurt, Elazığ ve Malatya’da Acil Destek Kredisi Programı’ndan bugüne kadar 7 bin 338 işletmenin kredi kullandığını belirterek, KOSGEB’in 106 milyon TL’lik kredi faiz desteği ile 695 milyon TL’lik kredi hacmi oluşturduklarını açıkladı. İmalat Sanayi İşletme Kredisi Programı’ndan da iki ilde 350 başvuru aldıklarını kaydeden Uzkurt, KOSGEB’in 6 milyon TL’lik desteği ile 35 milyon TL’lik kredi hacmi kullandırdığını söyledi.

Başvurularını Yapsınlar

Uzkurt, Elazığ ve Malatya’da hâlihazırda 2 bin 161 işletmenin bankalara başvurduğunu ve kredi kullanmayı beklediğini ifade ederek “Bölgeden aldığımız geri dönüşlerde bazı KOBİ ve işletmelerimizin başvuru yapmaya hazırlandıkları bilgisini aldık. Sayın Bakanımız Mustafa Varank’ın talimatlarıyla her iki program için başvuru süremizi bir ay uzattık. KOBİ ve işletmelerimizin hazırlıklarını tamamlasınlar. Başvurularını bekliyoruz.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2020