GTC Güneş Enerji

KOSGEB’in TEKNOYATIRIM Desteği ile Niğde’de kurulan güneş hücresi fabrikası üretime başlayarak, 60 MW panel ve güneş hücresi ile Hindistan’a ilk ihracatını yapacak

Niğde Bor Organize Sanayi Bölgesi’nde Mono PERC bifacial tipinde güneş hücrelerini üretmek için yatırım yapan GTC, 150 MW kapasiteli güneş hücresi fabrikasını KOSGEB desteği ile kurarak üretime başladı.

GTC Güneş Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Besen, Niğde'deki hücre fabrikası için yurt dışından ilk siparişleri aldıklarını açıklayarak, işletmesinin kuruluşundan başlayıp bugüne kadar olan başarı serüvenini ekibimizle paylaştı:

İlk Güneş Paneli Üretimi

GTC’nin temelleri 2013 yılında atıldı. Daha önce 1993 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleşik olan Kmart ve Walmart mağaza zincirlerine ihracat yapıyorduk. 2017 yılına kadar aralıksız olarak her yıl aynı malı aynı firmalara sattık. Türkiye’nin batısındaki fiyat artışları nedeniyle ihracatımızı 1997 yılından itibaren Adıyaman merkezli olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yönetmeye başladık. 2013 yılında ise güneş panellerine yatırım yapma kararı aldık. Bu illerde yıllardır süren ticari faaliyetlerimizin karşılığı olarak fabrikamızı Adıyaman’da kurma kararı aldık.

Ar-Ge ve Teknolojiye Yatırım Yapıyoruz

Güneş paneli endüstrisinde faaliyet göstermeye başladıktan sonra ilk üç yıl, 2013-2016 yılları arasında, sadece Ar-Ge çalışmalarına odaklandık ve üreteceğimiz panelleri kendimiz tasarladık. Bu ürünlerin testlerini yaptırarak sertifikalandırdık. Niğde’de açmış olduğumuz güneş hücresi fabrikamızda üreteceğimiz hücrelerle birlikte güneş paneli yerlilik oranımızı yüzde 75’e çıkarabileceğiz. İnatla kendi tasarımımız olan ürünleri satmaya gayret ediyoruz. 2017 yılından beri panel satışı yapıyoruz ve yılda 135 MW üretim kapasitemiz var. Bütçemizin çok büyük bir kısmı Ar-Ge ve yeni teknoloji yatırımlarına gidiyor. Şu ana kadar sadece Ar-Ge’ye 2,3 milyon dolarlık yatırım yaptık. Toplam güneşe yatırımımız 2016 öncesi 5 milyon dolar, 2016 sonrası 11 milyon dolar.

Yeni İstihdam

GTC’yi bir teknoloji şirketi olarak güneş endüstrisi alanında konumlandırıyoruz. Şu an toplam 96 kişiyi istihdam ediyoruz. Bunun 54’ünü Ar-Ge mühendislerimiz oluşturuyor. Niğde’de yatırımını yaptığımız hücre fabrikamız faaliyetlerine başladı. Tesisin yıllık üretim kapasitesi 150 MW olacak ve 95 kişiyi istihdam edeceğiz. 30 kişi şu anki Ar-Ge ekibimizden katılacak ve 65 yeni mühendisi işe alacağız.

Verimli ve Dayanıklı Ürün

Türkiye’de güneş enerjisi üzerine çalışan, araştırma yapan ve teknoloji üreten çok az sayıda yatırım bulunuyor. GTC olarak sürdürülebilirlik ve temiz enerji çalışmalarını merkeze alarak bu yönde ürünler geliştirmeye odaklandık. Küresel rekabette söz sahibi olabilmek için teknolojik olarak ileri düzeye ulaşmanız gerekiyor. Bu yönde ilerleyerek, bugün uluslararası emsallerimizden birçok alanda ileri noktaya geldik. Bu alanların başında dayanıklılık ve verimlilik unsurları geliyor.

Ürün gruplarımızda; cam çift yüzlü fotovoltaik güneş panelleri, cam binalara entegre fotovoltaik güneş panelleri ve yüzde 85 üstü verimde termal – fotovoltaik hibrit paneller yer alıyor.

Hedef: ABD ve Almanya Pazarları

2021 yılında Hindistan'a ihracat yapacağız. Her ay 5 MW olmak üzere bir yılda 60 MW'lik ürün teslimi için anlaştık. Bunun yarısını salt hücre olarak, diğer yarısını ise panele dönüştürülmüş olarak göndereceğiz. ABD ve Almanya ile görüşmelerimiz sürüyor. 2021'de ABD'ye ihracat yapacağız. Ancak Almanya’nın yeni karbon ayak izi yönetmeliğine uygun üretim yaptığımızı belgelemeleri bir yılı bulacağından, oraya satışımız zaman alabilir.

İthal Ederseniz Ayakta Kalamazsınız

Eğer hücrenizi ithal ediyorsanız, bir panel markası olarak uzun vadede ayakta kalmanız çok olası değil. Yani teknolojisini kendisi üretenler bunu yapabilir. Her zaman yaygın teknolojinin bir adım önünde kalite ve ürün ortaya koyabilmek istiyoruz. Bizim panelimiz optimize bir panel. Bunu daha ileri götürebilecek bir konumumuz yok. 1.6 mm'den, 12 mm'ye varan camlarla istediğiniz güneş panelini yapabilecek durumdayız. Bu deneyim ve bilgi birikimimiz var. Teknolojik olarak ilerlememiz kullandığımız hücreyi ne kadar ilerletebileceğimize bağlı.

Hücre Fabrikasına Odaklanıyoruz

Biz kendi panellerimizi kullanmak üzere kendimiz santral yatırımları yaptık. Bu amaçla lisanssız GES projeleri satın alıp onları hayata geçirdik. Toplam 14 MW'lik santral kurduk. Bunları işletmeye aldıktan sonra sattık. Elimizde 2 MW'lik santral kaldı, onları da satmayı düşünüyoruz. Çünkü Niğde'de yeni kurduğumuz güneş hücresi fabrikasını üretime geçirdik, buraya odaklanıyoruz.

KOSGEB Proje Destekleri:

KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı; “ IOT Ve RFID Teknolojisi Kullanılarak Üretim Anında ve Sonrasında Ürün Takibi Yapılması”

Yurt Dışı Pazar Destek Programı; “Çift Camlı Çift Yüzlü Düşük CTM'e Sahip Dayanım Süresi Uzun FV Modül Üretmek ve Yurt Dışı Pazarı Yaratmak”

Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı; “Yüksek Nemli Konumlara Kurulan Yüzer Güneş Enerjisi Santralleri (GES) için Modül Tasarım, Geliştirme ve Prototip Üretimi”

KOBİ TEKNOYATIRIM - KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı; “Sıcak İklimler İçin Mono Kristal FV Modül ve Bu Modüllerde Kullanılacak Hücre Üretimi”

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2021