ProfTeknoloji

KOSGEB İleri Girişimcilik Desteği ile Iğdır’da kurulan ProfTeknoloji, dental sektör için yerli üretim yapıyor

Sektördeki sorunlardan yola çıkarak ProfTeknoloji’yi kuran Firuze Ömergil, yüksek fiyatlarla ithal edilen dental ürünleri yerli olarak üretiyor. Bu sayede cari açığa olumlu bir katkıda bulunmayı hedefliyor. Ürünlerini birçok yere gönderen işletme, dünyada sadece birkaç firmanın ürettiği ve Türkiye’de ilk kez olan çocuklara özel ‘zirkonyum kron’ (metal içermeyen kaplama) üretecek. Kadın girişimci Ömergil, Türkiye’de bir ilke imza atacak olan işletmesini ve hedeflerini ekibimizle paylaştı:

Hem Anne Hem Girişimci

Iğdır’da ikamet eden 27 yaşında ve iki çocuk annesi bir girişimciyim. Lisans sağlık mezunuyum. ProfTeknoloji’yi 2019 yılında KOSGEB İleri Girişimcilik Desteği ile Iğdır’da kurduk. Şu anda 5 kişiyi istihdam ediyoruz.

Sektörü İyi Tanımak

Ailemin ve benim sağlık sektöründe, özellikle dental sektörde olmamızdan dolayı bu alanda yaşanan sıkıntıları yakından biliyoruz. Sektörün en büyük sıkıntılarından biri, kaliteli malzemelerin neredeyse tamamının yurt dışında düşük maliyetle üretiliyor olmasına karşın, ülkemize girerken çok yüksek fiyatlara gelmesidir. Bununla birlikte tedarik aşamasının çok uzun zaman almasıyla hatta bazı zamanlarda ambargo sebebiyle ürün tedariki yapılamamasından dolayı, hastaların tedavi süreçlerinin aksamasına yol açıyor. Ayrıca fabrikasyon ürünlerle yapılan uygulamalarda hastanın ağzını ürüne uydurmak zorunda kalınması da bu sektörün zayıf yönlerinden biri.

Fikrin Doğuşu

Sektörün ciddi olumsuzlukları, bu sektörde kullanılan ve yurt dışından bin bir güçlükle ithal ettiğimiz ürünlerin yurt içinde üretilmesi fikrini doğurdu. Ayrıca bu üretimi yaparken herkese aynı ürünü üretmek yerine herkesin ağız yapısına göre kişiye özel ürünler üretilebilme imkânı yaratması, bu fikri hayata geçirme konusunda en önemli faktör oldu. Ayrıca KOSGEB’in bu üretim fikirlerine destek veriyor olması beni oldukça cesaretlendirdi.

KOSGEB İle Tanışmak

İş fikrim oluştuğunda araştırmalarım sonucunda devlet desteği alabileceğimi öğrendim fakat internetteki bilgi kirliliği kafamı karıştırdı. KOSGEB Iğdır Müdürlüğü ile iletişime geçerek alabileceğim desteğin ayrıntılarını öğrendim. Ardından iş fikrini hayata geçirmek için hazırlıklarımı yaptım. Uzmanımdan doğru bilgileri alarak gerekli adımları atmaya başladım. Bu anlamda ilk iş olarak girişimcilik sertifikamı aldım ve işletmemin resmi kuruluşunu gerçekleştirdim. Sonrasında e-Devlet üzerinden projemi hazırlayarak, KOSGEB İleri Girişimcilik Desteği için başvurumu yaptım ve kuruldan onay aldıktan sonra desteğimi kullanmaya başladım. İlk yılımı doldurduktan sonra da KOSGEB İleri Girişimcilik Desteği kapsamında verilen performans desteğinden faydalandım.

Türkiye’de Bir İlk

Genel olarak dental sektör ürünleri ve implant üstü çözümleri üretiyoruz. Bir iki ay içerisinde Türkiye’ de bir ilk olacak olan kendimize ait patentli tasarımımızla çocuklar için zirkonyum kron üreteceğiz. Üretimi kolay fakat tasarımı zor olan bu ürün için kendi tasarımımızı yapmış ve üretime geçebilecek duruma gelmiş bulunuyoruz.

Aynı zamanda kişiye özel implant üstü abutmentler, titanyum barlar, nikel-krom barlar üretmeyi planlıyoruz. Bununla birlikte, hem yurt içi hem de yurt dışındaki hekimlere üç boyutlu dijital diş tasarımı hizmeti vermeyi planlıyoruz. Şu anda; ürettiğimiz ürünlerle Iğdır, Kars, Ağrı, Erzurum, Van, İstanbul ve Diyarbakır illerimizdeki hekimlerimize hizmet sunuyoruz. Orta vadede ise Türkiye ve Nahçıvan, Azerbaycan, İran, Gürcistan ve bazı Avrupa ülkelerine de hizmet ve ürün ihraç etmeye başlayacağız.

Cari Açığa Destek

İleri Girişimcilik Desteği ile başladığımız üretimimiz, bugüne kadar yüzde 95’ini yurt dışından aldığımız ve bunun için çok paralar ödediğimiz dental sektör ürünleri ve implant üstü ürünler gibi ürünleri milli imkânlarla üretme olanağı sağlamış oldu. Bu sayede ülke dışına çıkan paraların ülke içinde kalmasını ve cari açığa olumlu bir etki yapmasını umuyoruz.

Can Suyu

KOSGEB İleri Girişimcilik Desteği, iş fikrini hayata geçirmemde maddi ve manevi anlamda bana cesaret verdi. Özellikle erken ödeme desteği, makinelerimi alırken işlerimi çok kolaylaştırdı. Daha sonra 1 yılın sonunda aldığımız performans desteği özellikle pandemi döneminde işletmemize ikinci can suyu oldu. Şu an hayata geçirmeyi planladığımız üretim hattımızı teknoloji yoğun hale getirme projemizi başlattığımızda, KOSGEB'in hem TEKNOYATIRIM Desteği’nden hem de Nitelikli Eleman Desteği’nden faydalanmayı planlıyoruz. Ayrıca ilerleyen aşamalarda; Test Analiz, Belgelendirme ve faizsiz kredi gibi desteklerden de faydalanacağız. Tüm bu destekler; hem işletmenizin maddi anlamda ayakta kalmasını hem de manevi destek anlamında yalnız olmadığınızı hissettiriyor ve bu sayede adımlarınızı daha cesur atabiliyorsunuz.

Yeni Projeler

Şu an itibariyle dijital diş teknolojileri ve dijital tasarım üzerine yeni bir proje hazırlıyoruz. Projemizin kabul edilmesi durumunda KOSGEB TEKNOYATIRIM Desteği ile bu projemizi hayata geçireceğiz. Bu proje sayesinde de ürünlerimizi yurt dışındaki kliniklere ihraç edebileceğiz. Bu yeni projemiz ile mevcut üretim altyapımız teknoloji yoğun bir hal alırken, yerli dental sektörünün dijital dönüşümünün sağlanmasını hızlandırmış olacağız. Yine bu projeyle, kişiye özel implant ve Türkiye’ de ilk olacak ve dünyada sadece birkaç firmanın ürettiği ve çok yüksek maliyetlerle alabildiğimiz, patenti bize ait olan, çocuklar için zirkonyum kron üretimine başlamayı hedefliyoruz.

Gelecek Hedefleri

ProfTeknoloji olarak önümüzdeki on yıl içinde tüm Türkiye’ de bilinen, tercih edilen ve yaygın olarak hizmet verebilen bir markaya dönüşebilmeyi hedefliyoruz. Yeni, bize özel ürünler üretebilmeyi istiyoruz. Dental sektörün ana ürünlerinden sarf malzemelerine kadar tüm ürünlerini üretebilir bir kapasitede olabilmeyi ve bunu kendi öz kaynaklarıyla, kendi tasarımlarıyla yapabilen bir işletme olabilmeyi amaçlıyoruz.

Hem Maddi Hem Manevi Destek

Bizi cesaretlendiren, destekleyen herkese çok teşekkür ediyoruz. Özellikle KOSGEB’e çok teşekkür ediyoruz. Bizi en zor zamanlarımızda, tüm insanlığı yoran pandemi döneminde ayakta kalabilmemiz için hem ekonomik olarak hem de psikolojik olarak desteklediler ve yanımızda oldular. Daha fazla yatırım yapmamız için bizi teşvik ettiler. Artık herhangi bir yatırım yapacağımız zaman aklımıza gelen ilk kurum KOSGEB oluyor.  Uzmanım ile iletişime geçerek gerekli bilgiyi telefon üzerinden bile anında alabiliyorum. Bu bağlamda öncelikle KOSGEB Iğdır Müdürlüğü personeline ve tüm KOSGEB ailesine teşekkürü bir borç bilirim.

 

Hazırlayan: Şule ÇOMÇALI

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2021