KOSGEB Başkanı Kurt: “Tarihsel bağlarımız ve ülkemizdeki Boşnak nüfus iş birliği potansiyelimizi artırıyor.’’
Tarih: 08 Temmuz 2021

KOSGEB ile Bosna Hersek Federasyonu Merkez Bosna Kantonu Ekonomi Bakanlığı arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. Çevrim içi olarak düzenlenen imza töreninde konuşan KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Bosna Hersek’in hem Avrupa, hem de Avrupa dışında yer alan ülkeler açısından son derece ilgi çekici bir konumda olduğunu hatırlatarak, “KOBİ ekosisteminde 30 yılı aşkın deneyime sahip olan KOSGEB, gerek Federasyon gerek Kanton düzeyinde Bosna Hersek’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin kalkınmasını sağlamak üzere her alanda bilgi ve tecrübesini paylaşmaya hazırdır.” dedi.

İş Birliğinin Geliştirilmesi

Türkiye ile Bosna Hersek arasında ticari ve ekonomik alanda iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya KOSGEB Başkanı Kurt, Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin, AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Selim Serkan ERCAN ve Merkez Bosna Kantonu Ekonomi Bakanı Nisvet Hrnjic katıldı.

Yeni Anlaşma

Mutabakat Zaptı imza töreninde konuşan KOSGEB Başkanı Kurt, Bosna Hersek Federasyonu kurumları ile imzalanmış olan ve hâli hazırda yürürlükte olan 3 adet Mutabakat Zaptı bulunduğunu hatırlatılarak bunların; Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanlığı, Kalkınma, Girişimcilik ve Zanaat Bakanlığı ve Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı (BİGMEV) ile imzalandığını ve bu anlaşmalar ile ülkelerimiz arasında karşılıklı kurumsal kapasitenin artırılmasına yönelik çok sayıda faaliyet gerçekleştirdiğini söyledi.

Bosna Hersek’te KOBİ’ler

Bakan Nisvet Hrnjic, Bosna Hersek ekonomisinin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu ve son yıllarda gerek küresel krizin etkileri gerekse COVID-19 Pandemisinin istihdamı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, bu nedenle girişimciliğe özel önem verdiklerini ve KOSGEB’in girişimcilik programlarının model olarak alınabileceğini belirtti.

KOBİ’ler Arası İş Birliği Potansiyelimiz Geleneksel Yöntemlerin Ötesinde

KOSGEB Başkanı Kurt, “KOSGEB olarak geçmiş yıllarda ülkenize yaptığımız ziyaretlerde Bosna Hersek'in hızla büyüyen bir ekonomi olduğunu gözlemledik. Tarihsel bağlarımız ve ülkemizdeki Boşnak nüfus işbirliği potansiyelimizi arttırıyor. B2B’lerin yanı sıra son dönemde teknolojik yatırımların ön plana çıktığı, fiziki yatırımlardan ziyade fikirlere dayalı unicorn modellerin önceliklendirildiği işbirliği alanlarına ağırlık vermek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ticaret Hacmi

Bakan Nisvet Hrnjic, Federasyonun 10 kantonundan biri olan Merkez Bosna Kantonu ekonomisinin metal işleme, makine üretimi, kimyasallar, ağaç işleme, gıda, tekstil ve ayakkabı sektörlerinde yoğunlaştığını ve son dönemde turizm gelirlerinin arttığını vurgulayarak, iki ülke arasındaki 700 milyon dolarlık ticaret hacminin artmasını ümit ettiklerini belirtti.

Eylem Planı Sırada

KOSGEB Başkan Yardımcısı Şahin de Mutabakat Zaptı çerçevesinde bir Eylem Planı hazırlayacaklarını belirterek öncelikli sektörlere burada yer vereceklerini kaydetti.

Bilgi ve Deneyim Paylaşımı

KOBİ ve girişimcilerin yenilikçi, teknolojik ve rekabetçi bir yapıya ulaşmalarını sağlayarak ekonomik ve sosyal kalkınmadaki paylarını artırmayı misyon edinen Başkanlığımız, bu yolda edindiği bilgi ve tecrübesini yapısal ve işlevsel olarak iki boyutta da paylaşmaya hazır olduğunu bildirmiştir.

Düzenlenecek Eğitimler

Mutabakat Zaptı kapsamında, Bosna Hersek ile imzalanan diğer Mutabakat Zaptlarında olduğu gibi KOBİ’lere ve girişimcilere yönelik eğitim programları düzenlenebilecektir. KOBİ destek mekanizmalarına ilişkin iyi uygulamaların paylaşılması amacıyla uzman değişimi programları gerçekleştirilebilecektir. İki ülke KOBİ’lerinin karşılıklı ticaret hacimlerinin artırılması amacıyla karşılıklı iş gezileri düzenlenebilecektir.

Mutabakat Zaptı Sayısı 89’a Yükseldi

KOSGEB, bugüne kadar 65 ülkeden 83 kuruluş ve 5 uluslararası örgüt ile toplam 88 Mutabakat Zaptı imzalamıştı. Bosna Hersek Merkez Bosna Kantonuyla imzalanan zapt ile birlikte bu sayı 89’a ulaştı.

 

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2021