Türkiye'de ilk kez bir belediye KOSGEB desteğiyle "Teknoloji Geliştirme Merkezi" açacak
Tarih: 02 Eylül 2021

KOSGEB desteğinden faydalanan Tuzla Belediyesi, Gebze Teknik, İstanbul Teknik ve İstanbul Medeniyet üniversiteleriyle iş birliği yaparak yerel yönetimler arasında ilk kez "Teknoloji Geliştirme Merkezi" kurmak için düğmeye bastı.

KOSGEB ile Tuzla Belediyesi arasında "TEKMER' adının kullanım hakkına ilişkin sözleşme imzalandı. Sözleşmeye imzaları KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ile Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı attı.

Sözleşmeyle "Tuzla TEKMER" adıyla kurulacak merkezin, sektörel iş birlikleri gerçekleştirerek, bilişim teknolojilerine yönelik yeni projelerin, ürün ve hizmetlerin üretimine ve geliştirilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

Kurt, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin özel sektörü, sivil toplumu ve kamusuyla bir araya gelerek girişimlerin önünü açmak üzere çok ciddi çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

İlk kez bir yerel yönetimin "TEKMER" açmasının çok önemli bir tecrübe olduğunu belirten Kurt, "Bu bizim için de farklı bir öğrenme süreci ama başarılı olacağına inancım tam. KOSGEB olarak yerel yönetimlerden de çok şey öğreneceğimize inanıyorum. Yerelde, özellikle Tuzla TEKMER'in ilçede sanayisi, üniversiteleri ve genç nüfusuyla ülke ekonomisine katkı verecek teknolojik girişimleri ortaya çıkaracağına inanıyoruz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın açıkladığı Yapay Zeka Stratejisi'nin önemine dikkati çeken Kurt, şöyle konuştu:

"Bu çalışma aslında ülkenin, dünya yapay zeka sektöründen alacağı payı artırma bakımından önem taşıyor. Stratejiyle birlikte Türkiye'nin yapay zeka pazarından alacağı payda belediyelerin TEKMER vasıtasıyla yapacağı çalışmaların çok önemli etkisi olacak."

- "Benim bir fikrim var diyen tüm gençlere büyük olanak sağlayacağız"

Tuzla Belediye Başkanı Yazıcı da sözleşmenin ilçe için çok büyük bir adım olduğunu bildirdi.

İlk defa bir belediyenin TEKMER kurmasının diğer yerel yönetimler için örnek teşkil edeceğini vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Tuzla'nın, İstanbul'un 8 organize sanayi bölgesinden 5'ine ev sahipliği yapması, ilçede 7 üniversitenin olması, ilçeye komşu yerlerde 14 organize sanayinin bulunması, sanayi yoğunluklu bir yerde böyle bir çalışmanın olması çok yerinde ve değerli. Bu merkezde çok güzel kuluçkalar ve start-up'lar oluşturup, bunu melek yatırımcılarla da buluşturacağız, 'Benim bir fikrim var' diyen tüm gençlere büyük bir olanak sağlayacağız."

- Üniversitelerle iş birliğiyle kurulacak

Tuzla Belediyesinin Gebze Teknik, İstanbul Teknik, İstanbul Medeniyet üniversiteleriyle iş birliği yaparak kuracağı Tuzla TEKMER’in faaliyet göstereceği temalar, biyoteknoloji, kimya, yazılım ve yapay zeka olarak belirlendi. Merkez, özel sektör, kamu, üniversite ve sivil toplumu bir araya getirerek girişimciler ve gençler için ortaklık geliştirme, yeni araştırmalar yapma ve eğitim alma imkanı yaratılmasını amaçlıyor.

KOSGEB TEKMER Destek Programı kapsamında kurum veya kuruluşlar, teknoloji tabanlı kuluçka merkezi kurmak ve girişimci ile start-up'lara yönelik iyileştirici ve geliştirici faaliyetleri yerine getirmek için destekleniyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=TbXRk6lBYUs

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2021