KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Global Girişimcilik Haftası etkinlikleri kapsamında çevrim içi olarak düzenlenen “AB Fonları Kapsamında Girişimcilik Fırsatları” konulu toplantıda konuştu.
Tarih: 12 Kasım 2021

Etkinlik kapsamındaki toplantıya; KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Muhammed Adak, GEN (Global Girişimcilik Networkü) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın, Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan katıldı.

Toplantıda konuşan KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Girişimcilik alanının sürekli geliştirilmesi gereken bir alan olduğunu belirterek, bu alandaki bütün paydaşların birbirleri ile sürekli iletişim halinde olması gerektiğini söyledi.

Başkan Kurt özetle şunları söyledi;

İletişim kanallarımızı çok güçlü bir şekilde açık tutmamız gerekiyor. Biz bu anlamda KOSGEB’i sadece destek veren bir kuruluş olarak değil, girişimcilik ekosisteminin bir platformu olarak görüyoruz. Bütün paydaşlarımızın da bu şekilde görmesini istiyoruz.

Önemli Katkı Sağlıyorlar

Girişimci ve KOBİ’lerimiz toplam istihdamın, üretimin bel kemiğini oluşturuyor. Ekonomiye fayda sağlama bakımından çok önemli ödev yerine getiriyorlar. Özellikle teknoloji tabanlı girişimcilerin ülke ekonomilerine çok önemli katkılar sağladığını görüyoruz.

Türkiye start-up ekosisteminin ve diğer girişimcilik alanlarının gelişmesi için de çok farklı alanlarda hem kamu eliyle hem de sivil toplum eliyle çok ciddi destek mekanizmasını ortaya koyuyor.

Yol Arkadaşlığı

KOSGEB olarak biz de ekonomik büyümenin tabana yayılması ve gerçek bir refah ortamının tesis edilebilmesi için girişimcileri destekliyoruz.

Bu desteklerimiz sadece mali destekler olarak bakmıyoruz. Girişimcilerimize bir yol arkadaşlığı yapıyoruz. Bizim vermiş olduğumuz mali desteklerin çok farklı boyutları var. İş fikrinden alıp Türkiye’nin cari açığına katkı sağlayacak yüksek teknolojili ürünlerin üretilmesine kadar farklı desteklerimiz bulunuyor.

En Önemli Programlardan Bir Tanesi “COSME”

AB tarafından oluşturulan programlara da katkılar sağlıyoruz. Şu ana kadar AB ile yürüttüğümüz en önemli programlardan bir tanesi COSME programı. COSME programının çıktılarına baktığımızda KOSGEB’in çok önemli rol üstlendiğini gördük. Bundan sonraki programlarda da güçlü bir şekilde yer alacağız.

Girişimciliğin ve uluslararasılaşmanın desteklenmesi Anadolu’nun dört bir tarafındaki KOBİ’lerimizin hem Avrupa pazarlarına hem de dünya pazarlarına erişimi açısından çok önemli işlev icra ediyor.

“Çağı Yakalamış Durumda”

Değişen şartlar ve Türkiye’nin gelmiş olduğu nokta açısından da KOSGEB pandemi öncesi başlatmış olduğu süreçle birlikte bugün çağı yakalamış bir pozisyonda. Başvurular ve eğitimler dahil bütün işlemlerimizi online olarak yürütüyoruz. 81 ilimizde 88 müdürlüğümüz bulunuyor. Son iki yılda bu eğitimlerden yaklaşık 300 bin girişimci adayımız faydalandı ve bu eğitimi alanların yarısını kadınlar oluşturuyor.

Ekosisteminin Bir Platformu Olarak Görüyoruz

Girişimcilik alanı sürekli geliştirilmesi gereken bir alan. Bu alandaki bütün paydaşlar birbirleri ile sürekli iletişim halinde olması gereken bir alan. İletişim kanallarımızı çok güçlü bir şekilde açık tutmamız gerekiyor. Biz bu anlamda KOSGEB’i sadece destek veren bir kuruluş olarak değil, girişimcilik ekosisteminin bir platformu olarak görüyoruz. Bütün paydaşlarımızın da bu şekilde görmesini istiyoruz.

En Önemli Mekanizmalardan Bir Tanesi

Kurguladığımız mekanizma, Türkiye’nin KOBİ ve girişimcilik ekosisteminin hızlı gelişmesine katkı verebilecek kamu içerisindeki tanımlanmış en önemli mekanizmalardan bir tanesi.

Diğer yandan da yaptığımız işlerin çıktısını da ölçüyoruz. Önümüzdeki süreçler için yaptığımız işlerin etki analizlerini görmek büyük önem taşıyor. Vermiş olduğumuz desteklerin bir kısmının çıktılarını paylaşmıştık. COSME programı ile ilgili çıktılarımızı da önümüzdeki günlerde paylaşmış olacağız.

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2021

Galeri