KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, teknolojiyi tabana yaymanın önemine işaret ederek, “Türkiye’nin genç, dinamik nüfusu ve KOBİ’leri her türlü zorluğu aşabilecek kabiliyete sahip” dedi.
Tarih: 10 Aralık 2021

Avrupa İşletmeler Ağı Antalya Konferansı, WEST-MED Konsorsiyumu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Konferansa KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Batı Akdeniz Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Cihangir Deniz katıldı.

Konferansta konuşan KOSGEB Başkanı Kurt, Türkiye’yi aydınlık günlerin beklediğini belirterek, bu ülkenin KOBİ ve gençleri bütün unsurlarıyla üretime odaklandığı sürece Türkiye’nin bölgesinde parlayan yıldız olacağını söyledi.

Başkan Kurt konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi:

KOSGEB olarak, 2003 yılından beri KOBİ’lerin Avrupa Birliği ile yapmış olduğu bütün çalışmaların temel odak noktasıyız. Türkiye’nin hemen her ilinde Avrupa İşletmeler Ağı ile iş yapmış, kendisini uluslararasılaşma yolunda ilerletmiş birçok KOBİ’miz, birçok işletmemiz var.

Yüksek Katkı

Bu programlar, KOBİ’lerimizin kalkınması noktasında, yüksek katkılar verdi. Son 20 yılda ortaya çıkan çok önemli bir hikâyeler var. Kendi grubuna baktığımızda diğer ülkeleri aşarak Türkiye çok ciddi bir şekilde fark attı. Şu anda ihracatımız 220 milyar doların üzerine çıktı. Türkiye olarak yapmış olduğu ihracat, Avrupa üyesi ülkelerinin yapmış olduğu ihracatın üzerinde.

Her Türlü Zorluğu Aşabilirler

Türkiye’nin üreten genç ve dinamik bir ekonomisi var. Elbette zorluklarımız, yaşadığımız sıkıntılarımız var. Ancak şunu özellikle söylemek istiyorum. Türkiye’nin genç, dinamik nüfusu ve KOBİ’leri her türlü zorluğu aşabilecek kabiliyete sahip. Biz bu anlamda en iyi esnekliğe sahip ülkelerden birisiyiz.

Sanayi ve İmalat Hiçbir Zaman Kapanmadı

Pandemi şartlarında, bir mala erişim, bir hizmete erişim şu ortamda bütün dünyada çok zorlaştı. Ama bu dönemde Türkiye çok güçlü bir şekilde sanayisini ve imalatını hiçbir zaman kapatmadı. Biz şimdi de istiyoruz ki biraz daha katma değeri yükselterek yeni teknolojilere önem vererek ilerleyelim. Teknolojiyi tabana yayarak, çağa direnerek değil onunla uyum sağlayarak, çağın ruhunu okuyarak ilerleyelim.

Çok Güçlü Hale Getirmeliyiz

Bu açıdan ben Antalya bölgesinin ciddi fırsatlara sahip olduğunu düşünüyorum. Burası bir tatil beldesi. Tatil beldesi olmasının yanında iklimiyle, toprağıyla, coğrafyasıyla, insanların rahat ettiği, bir bölge. Biz teknolojiyle birlikte buraları çok güçlü hale getirmeliyiz.

Avrupa ve Amerika’da Rekabet Edilebilir Seviye

Bugüne kadar Antalya Teknokent’te 50’ye yakın KOSGEB projesinin gerçekleştiğini belirten Batı Akdeniz Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz da, “Bu konsorsiyum sayesinde güçlü bir iş birliği ile sonuçlara odaklanmış şekilde sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji, dijitalleşme, girişimcilik alanlarında şirketlerimizi Avrupa’da, Amerika’da ilgili alanlarda rekabet edebilir bir seviyeye ulaştırmayı hedefliyoruz.” Dedi

Verimli Çalışmalar

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, “Proje kapsamında ihracat yapan ve yapma potansiyeli olan oda üyeleri ile görüşmeler yaparak sürekli bu program ile ilgili bilgilendirmeler yapıyoruz. Proje ortağı olduğumuz kurumlarla yeni dönem için hazırlıklara başladık. Verimli bir şekilde çalışmalar yapacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

3 Milyon Avro Fon

Antalya Ticaret Sanayi Odası Başkan Vekili Cihangir Deniz de, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugüne kadar AB projeleri kapsamında 3 milyon avro düzeyinde Antalya ticaretini geliştirmek için fon sağladıklarını, bu proje ile dünyanın dört bir tarafındaki işletmeler ile oda üyeleri arasında iş birlikleri sağladıklarını söyledi.

Koordinasyon Toplantısı

Konferansın ardından KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Antalya ve çevre illerin KOSGEB il müdürleri ile bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. 

 

Haberin videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2021