KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Türkiye Tacikistan Ortak Yatırım Fonu’nun bir an önce kurulmasının önemine işaret ederek, “İki ülke arasındaki ilişkilerin daha hızlı ve daha güçlü olması için biz de irademizi ortaya koymak istiyoruz” dedi
Tarih: 01 Şubat 2022

KOSGEB Başkanı Kurt, Tacikistan’ın Ankara Büyükelçisi Ashrafjon Gulov ve beraberindeki heyeti kabul etti. KOSGEB Başkanlığı’ndaki görüşmede, Büyükelçilik Ticaret Müşaviri Hakim İsmailzod ile Politika Danışmanı Parviz Sodiqi ile KOSGEB Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin, AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Selim Serkan Ercan ile Uluslararası İlişkiler Müdürü Murat Şükrü Soykan da hazır bulundu.

KOSGEB Başkanı Kurt, Gulov’un ziyareti nedeniyle duyduğu memnuniyeti ifade ederek son dönemde Türkiye ile Tacikistan arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin ivme kazandığını söyledi.

Ticaret Hacmi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması hedefini hatırlatan Kurt, bu hedefe ulaşmak için KOSGEB’in her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Mutabakat Zaptı

Kurt, Ekim 2021’de Duşanbe’de Türkiye – Tacikistan 11. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı gerçekleştirildiğini ifade ederek burada KOSGEB ile Tacikistan Devlet Yatırımlar ve Devlet Mülkiyeti Komitesi arasında mutabakat zaptı imzalandığını anımsattı.

Eylem Planı

Mutabakat zaptı kapsamında imzalanması öngörülen eylem planını da yakın zamanda imza altına almayı arzu ettiklerini dile getiren Kurt, “Bu eylem planı vesilesiyle, iki ülke KOBİ’leri arasında B2B etkinlikleri, resmi ve iş dünyasını buluşturacak seminer, çalıştay, forum ve zirve gibi etkinlikler ile kurumlar arası uzman değişimi ve bilgilendirme programları çalışmalarının yapılması çok önemli.” dedi.

Yatırım Fonu

Kurt, Türkiye Tacikistan Ortak Yatırım Fonu’nun bir an önce kurulması gerektiğini belirterek, “İki ülke arasındaki ilişkilerin daha hızlı ve daha güçlü olması için biz de irademizi ortaya koymak istiyoruz” diye konuştu.

KOSGEB ile İş Birliği

Büyükelçi Gulov da konuşmasında göreve geldiğinden bu yana henüz 5 ay geçmiş olmasına rağmen, Türkiye’nin köklü kurum ve kuruluşlarıyla iyi bir uyum yakaladıklarını ve birçok konuda iş birliği konusunda önemli adımlar attıklarını vurguladı. KOBİ’ler alanında iki ülke arasında iş birliğini oldukça önemsediklerini belirten Gulov, bu vesileyle KOSGEB ile önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalar hakkında fikir birliğine varmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Haberin videosu için : www.youtube.com/watch?v=48LGPErcnF8

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2022