KOBİ Enerji Verimliliği Desteği Programı, işletmelerin enerji etüdü maliyetleri ile etüt sonucu önerilen değişiklikler doğrultusundaki giderlerini 400 bin liraya kadar destekliyor
Tarih: 26 Nisan 2022

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, KOBİ Enerji Verimliliği Desteği’nin hem ülke ekonomisine katkı sağlayacağını hem de daha verimli imalatın önünü açacağını belirterek “Sanayi odalarından, organize sanayi bölgelerinden, sahadan çok olumlu tepkiler var. Bütün KOBİ’lerimizi bu programdan yararlanmaya davet ediyoruz.” dedi.

KOSGEB Başkanı Kurt, Bloomberg HT’de Zeliha Saraç’ın sunduğu 60 Dakika programına katıldı. Kurt, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıklanan KOBİ Enerji Verimliliği Desteği ile bir soru üzerine şunları söyledi:

400 BİN LİRALIK DESTEK: Bizim için çok kıymetli bir ürün. Bu desteğimizin iki boyutu var. Birinci boyutunda KOBİ’lerimizin enerji verimliliği haritasını çıkartmaya çalışıyoruz. Bunu bir uzman eliyle yapıyoruz. Piyasada enerji verimliliği danışmanı olarak yetkilendirilmiş kişilerden bu hizmeti satın alacaklar. Bu hizmeti de biz karşılayacağız. Sadece lamba yanıyor mu yanmıyor mu bu değil. Bu firmalar bütün enerji verimliliğine, bütün prosesteki enerji verimliliğine bakacaklar. Bir yol haritası, bir rapor oluşturacaklar. KOBİ’mizin enerji verimliliği için ne yapması gerekiyor. KOBİ’mizin yapması gereken kısmını, 400 bin liralık bölümünü biz hibe olarak KOBİ’mize yardımcı olacağız.

TEPKİLER OLUMLU: Bunun yanında diğer bir versiyonunda elektrikli motorlarımız var. Bunlar uzun saat çalışan ve verimsiz motorlar bir kısmı. Bunların da AB standartlarındaki motorlara dönüştürülmesi. Burada temel gayemiz şu; ülke ekonomimize katkı, KOBİ’mizin kendisinin tasarruf sağlaması daha verimli şekilde imalatını gerçekleştirmesi. Çok olumlu tepkiler ve başvurular alıyoruz.

KOBİ’LERİN REKABETÇİLİĞİNİ ARTTIRACAK: Aslında bu entegre bir program olacak. Bir ayağında dijitalleşme var. Diğer taraftan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın yürütmekte olduğu yalın merkezli model fabrika yöntemiyle beraber KOBİ’mizin rekabetçiliğini arttırabilecek, dünyada daha iyi şartlarda ürün çıkartmasını ve elbette ki karbon emisyonu azaltması yoluyla da yarın karşılaşabileceği yeşil mutabakat çerçevesindeki gümrük müeyyidelerinden hızlı bir şekilde çevirebileceği bir mekanizma kurmak istiyoruz.

VERİMLİ BİR PROGRAM: Sahadan da çok olumlu tepkiler var. Hem sanayi odaları hem de organize sanayi bölgelerinden. Programı başlatmış durumdayız. Bütün KOBİ’lerimizi bu programdan yararlanmaya davet ediyoruz. Verimlilik artırıcı bu destek programının hazırlığını elektrik fiyatları bu noktalara gelmeden önce başlatmıştık. Tam da denk geldi. Gerçekten çok verimli bir program olacaktır.

 

Yayını izlemek için : youtu.be/2VWFSaxjiSg

Destek Programı hakkında detaylı bilgi için : bit.ly/3O8SNuT

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2022