KOSGEB ve Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA ) iş birliğinde yürütülen Tedarikçi Geliştirme Projesi ile yerli ürün üretimi yapacak işletmelere destek sağlanacak.
Tarih: 16 Haziran 2022

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile iş birliği çerçevesinde yürütülen Tedarikçi Geliştirme Projesi kapsamında JICA ‘nın yeni Türkiye Direktörü Yuko Tanaka’nın beraberindeki JICA ve Sumitomo heyetleri KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’u ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyarette ortak tedarikçi geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra geniş kapsamda ikili iş birlikleri ele alındı.

Danışmanlık İçin Çalışmalar Tamamlanıyor

Görüşmede Başkan Kurt, ortaklaşa yürütülen projelerin Dünya Bankası gibi uluslararası örgütlerce de iyi örnek olarak gösterildiğine değinerek, enerji verimliliği destek programının başlatılmasının ardından Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında çıkılan dijital dönüşüm çağrısı başvurularının devam ettiğini ve önümüzdeki dönemde yalın üretimle ilgili danışmanlık için çalışmaların tamamlanacağını belirtti.

Daha Büyük Rol Üstleniyor

JICA Ülke Direktörü Tanaka ise KOSGEB’le iş birliklerini yeni projelerle güçlendirmeye devam etmek istediklerini, KOSGEB’in Japonya’daki muadillerine kıyasla ülkesinde çok daha büyük bir rol üstlendiğini dile getirdi.

Tedarikçi geliştirme projesi kapsamında yerleştirmeye dönük olarak gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerinden ilki Japonya’nın Türkiye’deki en büyük yatırımlarından Sumitomo işletmesi ve aday tedarikçileri ile Mart ayında Ankara’da gerçekleştirilmişti.

Gizlilik Sözleşmeleri İmzalandı

Büyük işletme iş birliği iş akışı çerçevesinde KOSGEB ve Sumitomo Ar-Ge ekiplerinin ortaklaşa çalışmaları neticesinde öncelikli yerlileştirme ihtiyacı olan ürünler belirlendi. Bölge kümelenmesi iş birliğiyle seçilen KOBİ'ler, Sumitomo işletmesi ile bir araya getirildi ve program neticesinde bugüne kadar 6 ayrı KOBİ ile 6 farklı ürünün yerlileştirilmesine ilişkin çalışmalarla ilgili gizlilik sözleşmeleri imzalandı.

Sumitomo Fabrika Direktörü Sakamato, KOSGEB tarafından diğer 17 aday tedarikçinin de gelişimleri için desteklenmesi yönündeki hususların ele alındığı teknik toplantıda, projenin ilk etabından bugüne kadar kat edilen yolda güçlü tedarikçilerle eşleştirmeler gerçekleştiğini ifade etti.

Japonya ile tedarikçi geliştirme alanında iş birliğine yönelik ortak çalışmalar kapsamında planlanan uzman değişimi öncesi yürütülen tedarikçi geliştirme projesi kapsamında belirlenen 1’er Türk ve Japon büyük işletme ile geçtiğimiz dönemde Ankara’da geniş katılımlı iki ayrı ikili iş görüşmeleri etkinliği düzenlendi.

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2022

Galeri