Bakan Varank T-GATE TEKMER’i açtı: 6 milyon lirayla bu merkezleri destekleyeceğiz. Türkiye teknoloji tabanlı girişimcilikte destan yazıyor
Tarih: 14 Eylül 2022

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, finansal teknolojiler (Fintech) alanını odağına alan ilk Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) olan T-GATE’in resmi açılışını yaptı. Açılış töreninde bir de müjde veren Bakan Varank, KOSGEB’in bu merkezlere yönelik olarak verdiği 3.8 milyon liralık destek üst limitini 6 milyon liraya çıkaracaklarını açıkladı.

Bir milyar dolar değerlemeye ulaşan turcorn’lardan birinin T-GATE’den çıkmasına şaşırmayacağını ifadeeden Bakan Varank, “Ülkemiz teknoloji tabanlı girişimcilikte gümbür gümbür yoluna devam ediyor. Türkiye teknoloji tabanlı girişimcilikte destan yazıyor. Bu destanı arttıracak genç bir nüfusa sahibiz. Gençlerimizin potansiyeli çok yüksek. Yeter ki biz onların önünü açalım.” dedi.

KOSGEB’in desteğiyle İstanbul’da hayata geçen T-GATE TEKMER’in resmi açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TurkishBank Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Börteçene, Sistem Global Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karslıoğlu ile T-GATE TEKMER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çınar katıldı.

Açılış töreninde konuşan Bakan Varank özetle şunları söyledi:

Gümbür Gümbür Yola Devam Ediyor

Türkiye’nin teknoloji tabanlı girişimcilikteki büyük potansiyelinin farkındayız. Ülkemiz teknoloji tabanlı girişimcilikte gümbür gümbür yoluna devam ediyor. 2 yıl gibi kısa bir sürede ülkemizde 6 unicorn ya da bizim tabirimizle 6 turcorn çıkararak biz tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardık. Öyle ki dünyanın en önemli ekonomi ve finans gazeteleri Türkiye’nin bu başarısını gündemlerine aldılar. Türkiye'de Avrupa’da nasıl teknolojinin yıldızı oldu diye manşetler attılar.

En Gözde Yerlerden Biri Olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak 2023 yılında kendimize en az 10 turcorn çıkarma hedefi koyduk ve kısa sürede elde ettiğimiz başarılar da bu hedefin aslında ulaşılması zor bir hedef olmadığını bize gösteriyor. Açılışını yaptığımız T-GATE teknoloji geliştirme merkezinin de bu hedefe giden yolda bize çok büyük ve önemli katkılar sunacağına da inanıyoruz. Özellikle Fintech odaklı yapısıyla önümüzdeki dönemde ekosistemimizin burası en gözde yerlerinden bir tanesi olacak. Fintech alanında çok ciddi firmalarımız, girişimlerimiz şu anda faaliyet gösteriyorlar ve oldukça liberal diyebileceğimiz mevzuat da aslında bu girişimlerin önünü açma noktasında çok iyi.

Ne Ararsanız Mevcut

T-GATE bu alanda önemli işler başaracak. Çünkü burası özellikle Fintech alanındaki cevval girişimcilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak, çözümler üretecek şekilde tasarlandı. Eğitimden, danışmanlığa, mentörlükten, ortak yapılara, ofislere, network kurmaya, sinerji oluşturmaya kadar ne ararsanız burada mevcut. Tabii buradan inşallah bir turcorn çıkarsa bu benim için hiç şaşırtıcı olmaz.

TEKMER Sayısı Artacak

Hükümetler olarak bu ülkeye değer katan yatırımcıların, girişimcilerin biz her daim yanında olmaya devam edeceğiz. Bu merkezin kurulmasında da çok önemli destekler verdik. Burada personel giderlerinden tefrişata, makine teçhizattan eğitim giderlerine kadar birçok kalemde KOSGEB olarak desteklerimiz var. Türkiye genelinde 17 TEKMER bulunuyor. Bunların hepsi KOSGEB’in destekleriyle faaliyetlerini sürdürüyor ve önümüzdeki dönemde bu sayıyı arttıracağız.

Helali Hoş Olsun

Bir müjdeyi de bu kürsüden T-GATE in açılışından sizlerle paylaşmak istiyorum. Biz şu anda TEKMER’lere 3,8 milyon TL’ye kadar bir destek sağlıyoruz ama yakın zamanda bunu 6 milyon liraya çıkaracağız. Burada hazırlıklarımız tamam inşallah 6 milyon lirayla biz bu merkezleri destekleyeceğiz. Biz helali hoş olsun diyoruz. Çünkü buralar bu imkanları sonuna kadar hak ediyor.

Türkiye Destan Yazıyor

Türkiye'ye katkı sağlayacak herkese bu desteklerimizi vereceğiz. Ben içerideki girişimci arkadaşlarımın heyecanından mutlu oluyorum. Geliştirdikleri teknolojinin ülkenin neresine katkı sağlayacağını dinleyip ona arkadaşlarımızı yönlendirmekten gerçekten mutlu oluyorum ve bu tip işlere biz devam edeceğiz. Türkiye teknoloji tabanlı girişimcilikte destan yazıyor. Bu destanı arttıracak genç bir nüfusa sahibiz. Gençlerimizin potansiyeli çok yüksek. Yeter ki biz onlara imkân verelim, önlerini açalım, destek olalım ve biz bu imkanları sonuna kadar onlara sağlıyoruz.

Ana Hedef Üyeleri Globalleştirmek

TurkishBank Group Yönetim Kurulu Başkanı Börteçene, grubun 121 yıllık tarihi geçmişinden bahsederek bunun sırrının sürekli değişime ve yeniliklere açık olmak olduğunu söyledi. Bu prensiple T-GATE’in birçok yeniliğe öncülük ettiğini ifade eden Börteçene, T-GATE’in üyeliğinin globalleşmesini ana hedef olarak ortaya koyan bir finans kuruluşu tarafından kurulan ilk TEKMER olduğunun altını çizdi. Börteçene, T-GATE’de girişimcileri ve yatırımcıları aynı çatı altında topladıklarını anlatarak girişimcilerin yeteri oranda ulaşamadıkları iş dünyasıyla beraber ortak çalışma ortamını üyelerine sunduklarını kaydetti.

Fıntech Alanındaki İlk

T-GATE TEKMER; Sglobe Yönetim Ve Global Gelişim Hizmetleri A.Ş. ve Turkish Bilgi İşlem Hizmetleri A.Ş. ortaklığında Kadir Has Üniversitesi ile iş birliği yaparak kuruldu. Finansal teknolojiler (Fintech) alanında açılan ve bir bankanın kurucusu olduğu ilk TEKMER olan T-GATE TEKMER, Fintech’in yanı sıra Sigortacılık Teknolojileri (Insurtech), Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Yazılım, Dijitalleşme ve Yapay Zeka temalarında faaliyet yürütecek. Merkez. 19 kuluçka firması için işlik, bir çapa firma için işlik ve açık ofisler de dahil toplam bin 70 metrekare alanda hizmet verecek.

17 TEKMER Var

TEKMER’ler; girişimcilere ve işletmelere ön inkübasyon, inkübasyon, inkübasyon sonrası süreçlerde; iş geliştirme, mali kaynaklara erişim, yönetim, danışmanlık, mentörlük, ofis ve ağlara katılım gibi hizmetler sağlıyor. 5 yıl süreli TEKMER Destek Programı kapsamında işletici kuruluşa mobilya ve donanım, ortak kullanıma yönelik makine-teçhizat ve yazılım giderleri, personel giderleri, eğitim, danışmanlık, organizasyon ve tanıtım giderleri için destek veriliyor. Program kapsamında bugüne kadar 17 TEKMER işletici kuruluşu faaliyete başladı. 2021 yılından itibaren 12 işletici kuruluşa yaklaşık 12 milyon lira destek ödeme gerçekleştirildi.

 

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2022