M&K Hoparlör

Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde ses sistemleri ve hoparlör üretimi yapan M&K Hoparlör, tamamı yerli ürünleriyle dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor

Daha ilkokul yıllarında takvim mukavvalarından hoparlör yapmaya çalışan M&K Hoparlör Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Evlen, kardeşi Kadir Evlen ile birlikte kısıtlı kaynaklarla yaptıkları hoparlör tamiri işini hoparlör satışı ve ses sistemleri kurulumu ile devam ettirdi. M&K Hoparlör’ü kurmadan önce yurt dışındaki hoparlör üreticilerini gezerek bilgi sahibi olan Evlen kardeşler, hoparlör imalatına girmek için ilk adımlarını attı.

2013-2018 yılları arasında üretmeyi düşündüğü ürünler ile ilgili olarak kendi imkanları dahilinde Ar-Ge çalışmaları yürüten Mehmet Evlen ve Kadir Evlen, sahip oldukları bilgi birikimi ve kendi öz kaynakları ile 2018 yılından itibaren kendi özgün ürünleri olan kabine monteli hoparlör ve komponentleri geliştirerek piyasaya sundu.

Türkiye ve Orta Doğu’da Tek

Türkiye ve Orta Doğu’da hoparlör üretimini ilk ve tek olarak başlatan, dünyada ise hoparlör üretimi yapan 8 fabrikadan biri olan M&K Hoparlör, 5 bin metrekare kapalı alanda yılda 1 milyon adet hoparlör üretebilme kapasitesiyle faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye genelinde M&K Hoparlör markası ile 86 adet bayiliği bulunan şirket, 40 çeşit hoparlör sistemi üretimi gerçekleştirebiliyor.

Yeni teknik ve teknolojileri kullanarak savunma sanayisine yönelik hoparlör üretimi konusunda da çalışmalarına devam eden M&K Hoparlör’ün, yurt içi müşterileri ve yurt içi hedef pazarında ASELSAN, yerli askeri araç üreticisi firmalar, kamu kurumları (Türk Silahlı Kuvvetleri, Afad, Emniyet Teşkilatı vs.), belediyeler, güvenlik firmaları, havaalanları, deniz aracı üreticisi firmalar yer alıyor. Firma aynı zamanda Ortadoğu ve Arabistan ülkelerinin arasında bulunduğu 10 ülkeye de ihracat yapıyor.

KOSGEB ile İlk Proje Deneyimi

“2021 – 02 Rekabetçi ve Yüksek Katma Değerli Üretimin Artırılması için Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler ile Savunma Sanayi İhtiyaçlarını Millileştirme Kapsamında İşletmelerin Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi” çağrılı Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında “Yüksek Ses Seviyeli Yönlü Diyafram Sürücü Hoparlör” konulu projesi desteklenmeye hak kazanan M&K Hoparlör, ASELSAN ile iş birliği protokolü imzaladı. Bu kapsamda ‘’Savunma Sanayii İhtiyaçlarının Millileştirilmesi’’ kapsamında “Yüksek Ses Seviyeli Yönlü Diyafram Sürücü Hoparlör” projesi uygun proje konularından birisi olarak belirtildi ve frekans Aralığı: 100 Hz – 9 kHz, Empedans: 8 Ohm, Duyarlılık: >=123 DB @2kHz, Güç Kapasitesi: 400W sürekli / 2000 W anlık (300Hz üzerinde), MIL-STD-810G askeri çevre koşullarına uygun teknik özelliklere sahip hoparlör prototiplerinin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları M&K Hoparlör tarafından yürütüldü.

SAHA EXPO 2022’de KOSGEB ve ASELSAN iş birliği ile daha önce hayata geçen “Rekabetçi ve Yüksek Katma Değerli Üretimin Arttırılması İçin Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler ile Savunma Sanayi İhtiyaçlarını Millileştirme Kapsamında İşletmelerin Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi” çağrısı kapsamında KOSGEB’in yeni Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nın çağrısı tanıtıldıktan sonra ödül almaya hak kazanan M&K Hoparlör, “Yüksek Ses Seviyeli Yönlü Diyafram Sürücü Hoparlör Geliştirilmesi” projesi ile de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından ödül verildi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2023