KOSGEB, Birleşmiş Milletler ile iş birliği yaparak deprem bölgesinde özel sektörün yaralarını saracak
Tarih: 09 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ve beraberindeki heyet, deprem bölgesindeki özel sektörün yeniden ayağa kaldırılması için yapılacak iş birliklerini görüşmek üzere KOSGEB’i ziyaret etti.

Ziyarette TOBB temsilcileri ile KOSGEB Başkan Yardımcıları Dr. Fatih Gökyurt ve Bilal Kendirci de hazır bulundu.

KOSGEB, TOBB ve UNDP İş Birliği

Ziyaret kapsamında yapılan görüşmelerde, ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin yıkıcı etkisinin ele alınması ve bölgenin toparlanmasının desteklenmesi amacıyla KOSGEB, UNDP ve TOBB ile Özel Sektör Kurtarma İttifakı'nın (PSRA) kurulmasına yönelik en az 2 yıl sürecek bir proje önerisi ele alındı.

Yapılan görüşmede KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, yaşanan deprem nedeniyle sağladığı yardımlardan dolayı UNDP temsilcilerine teşekkür ederek deprem sonrası KOSGEB’in bölge için yaptığı faaliyetleri iletti.

Tüm İmkânları Bölge İçin Seferber Edeceğiz

Kurt, deprem bölgesindeki KOBİ’lerin büyük çoğunluğunun sanayi ağırlıklı işletmeler olduğuna vurgu yaparak bu işletmelerin eskisinden daha güçlü bir şekilde işlevlerine dönmesi için bütün KOSGEB imkânlarını bölge için seferber etmeye hazır olduklarını söyledi. Bu amaca yönelik olarak KOSGEB, TOBB ve UNDP ile yapılacak olan iş birliğinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başkan Kurt sözlerine şu şekilde devam etti:

"UNDP’nin afetler sonrası özel sektörün kapasitesinin artırılması ve afet bölgesinin rehabilitasyonu ile ilgili Endonezya, Filipinler, Japonya, Meksika, Nepal, Şili ve Yeni Zelanda gibi birçok ülkede çok büyük ve bütüncül bir deneyiminin bulunduğu biliyoruz. Bu nedenle deprem sonrası toparlanmaya UNDP’nin katkısının çok fazla olacağına inanıyoruz.

UNDP’nin bu alandaki tecrübesini sahada KOSGEB il müdürlükleri ve TOBB’a bağlı oda ve borsaların gayretli çalışmalarıyla birleştirerek iyi bir sinerji oluşturmak istiyoruz. Bu sinerjinin de “Özel Sektör Kurtarma İttifakı” ismini verdiğimiz bir oluşumla hayat bulmasını ümit ediyoruz"

Gerekli Desteği Sağlamak İçin İstekliyiz

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise bölgenin yeniden toparlanabilmesi adına yürüttükleri çalışmalardan bahsederek, gerekli olan teknik ve fon desteğinin sağlanması konusunda çok istekli olduklarını söyledi.

Özel Sektör Kurtarma İttifakı

Kurulması planlanan “Özel Sektör Kurtarma İttifakı” ile kamu ve özel sektör kurum/kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde, kaynakları ve uzmanlığı daha verimli kullanarak, bölgede daha büyük etki yaratmak hedefleniyor.  İttifakın eylemleri, erken dönemden uzun vadeli iyileştirme süreçlerine kadar sürdürülen eylemler olarak ortaya konması planlanıyor.

Yürütülecek bu projeyle öncelikle bölgenin ihtiyaçlarının belirlenmesi hedefleniyor. Bu süreçten sonra, özellikle uluslararası toplumdan ve yardım sağlayacak ülkelerden kaynakların bölgeye aktarılması sağlanacak.

Hızlı Toparlanma Süreci

Böylece depremden etkilenen illerin, toplulukların ve iş bölgelerinin kurtarılmasına yönelik KOSGEB’in sunacağı desteklerle hızlı bir toparlanma sürecine geçiş söz konusu olacak. KOSGEB olarak proje kapsamında, enkaz yönetimi, kritik altyapı ve kamu yapılarının inşası yanında deprem bölgesinde yer alan illerde 'yeşil küçük sanayi siteleri' inşası için de çalışmalara başlanması planlanıyor.

 

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2023

Galeri