Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: İşletmelerin hesaplarına destek tutarları yatırılmaya başlandı. 2 Bin 800 işletmeye 925 milyon TL’lik finansmanı aktarmış olduk
Tarih: 20 Kasım 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 31 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgesindeki KOBİ’ler için açıkladığı 450 milyon dolarlık finansmanın KOSGEB tarafından işletmecilerin hesaplarına yatırılmaya başlandığını açıkladı.

Bakan Kacır, “31 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu Dünya Bankası ve KOSGEB iş birliği ile yürüttüğümüz Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi kapsamında başvurusu onaylanan işletmelerimize ödemeleri yapmaya başladık. İşletmelerimizin hesaplarına destek tutarları yatırılmaya başlandı. 11 ilimizden başvurusu onaylanan 2 bin 800 işletmeye 925 milyon TL’lik finansmanı aktarmış olduk.” ifadelerini kullandı.

Saha Ziyaretlerini Tamamladı

KOSGEB Başkanı A. Serdar İbrahimcioğlu da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın talimatıyla çıktığı deprem bölgesindeki saha ziyaretlerini tamamladı. İlk olarak Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da KOBİ ve esnafla buluşarak destek programını tanıtan İbrahimcioğlu, daha sonra Adana, Osmaniye, Kilis ve Gaziantep’te sanayi ve ticaret odalarında projenin ayrıntılarını anlattı. İbrahimcioğlu son olarak da Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Şanlıurfa, Diyarbakır ve Elazığ’da bilgilendirme toplantıları düzenledi.

İşletmeler İlgi Gösterdi

İbrahimcioğlu’nun düzenlediği toplantılara, illerin mülki idare amirlerinin yanı sıra sanayi ve ticaret odalarının, borsalarının yöneticileri ve çok sayıda işletme sahibi katıldı. KOBİ uzmanları, İbrahimcioğlu’nun sunumu sonrasında KOBİ ve esnafın program hakkında merak ettiği soruları yanıtladı.

11 İlde Bilgilendirme Toplantıları

Destek programında gelinen aşamayı değerlendiren KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu “Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini vermiş olduğu, Dünya Bankası iş birliğiyle yürüttüğümüz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde KOSGEB eliyle devam eden destek programı kapsamında 11 ilimizde bilgilendirme toplantılarımızı yaptık.” dedi.

50 Bin Başvuru

Bu ziyaretler esnasında Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programını anlattıklarını ifade eden İbrahimcioğlu, “Başvurularda yaklaşık 50 bine ulaştık. Bunların yarısından fazlasını yani 26 bin tanesini değerlendirdik. Başvuru onay süreçlerini tamamladık.” diye konuştu.

Yeni Yıla Kadar Önemli Miktarda Ödeme Yapacağız

İbrahimcioğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’ın depremden etkilenen 11 ilde sanayinin çarklarını döndürülmesi konusuna büyük önem verdiğini kaydederek “Bu destek programında başvuru süreçlerini kolaylaştırdığımız gibi ödeme süreçlerini de hızlandırdık. Yeni yıla kadar önemli miktarda ödeme, ticaretin çarklarına hızlı bir şekilde girecek.” dedi.

Çarşı Pazar Canlanacak

Nurdağı’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan Feride Sevgi Suna, KOSGEB’in desteğinden dolayı memnuniyetini ifade ederek “Yaraları bir nebze olsa da saracaktır böyle umut ediyoruz. Bu parayı işyerimiz tadilatında kullanmayı düşünüyoruz. Bu destek, çarşı pazarı canlandıracak.” diye konuştu. İslahiyeli Hasan Aslan, depremde işyerinin yıkıldığını belirterek KOSGEB’den ilk aldığım kredi ile tezgahımızı kurduk. İnşallah ikinci kredi ile de işimizin başına geçeceğiz.” dedi.

Esnaf Çok Şanslı

Şanlıurfa’daki toplantının katılımcılarından Rojda Günbey, KOSGEB desteğinin işletme sahipleri için büyük bir avantaj olduğunu kaydederek “Esnafımız böyle bir desteğe sahip olduğu için çok şanslı.” değerlendirmesini yaptı. Şanlıurfalı Bilal Tunalı da desteğin kanayan yaraya merhem olacağını söyleyerek desteklerin artmasını istedi.

Arkası Gelirse Sevineceğiz

Diyarbakır’daki toplantıya katılan Mehmet Balkaya, depremde iş yerlerinin yıkıldığını anlatarak “Yeni işyerimizin tadilatında kullanacağız. Can suyu oldu diyebiliriz. Arkası gelirse daha çok sevineceğiz.” dedi.

Kağıt Alacağım

Elazığlı Mehtap İlhan da devlet desteklerinden yararlandığına değinerek “Kredim 250 bin lira olarak okeylendi. Matbaacı olduğum için kağıt alacağım. Biz bu kredilerle ayaktayız.” diye konuştu.

Hangi İller Faydalanacak?

Proje, depremin yıkıcı etkisinin ez fazla görüldüğü Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Nurdağı ve İslahiye’de hasar gören veya en az yüzde 30 gelir kaybına uğrayan işletmeleri; Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa ve Gaziantep’de ise (Nurdağı ve İslahiye ilçeleri hariç) hasar gören işletmeleri kapsıyor.

Dünya Bankası İle İş Birliği

KOSGEB eliyle uygulanan projenin finansmanı Dünya Bankası üstleniyor. Proje, depremden etkilenen bölgelerdeki KOBİ'lerin ve esnafın iyileşmesi ve iş sürekliliğini sağlanmasını hedefliyor.

750 Bin Liraya Kadar

Şartları uyan işletmeler, hasar durumuna, bulunduğu il ve işletme büyüklük ölçeklerine göre 200-750 bin lira arasında destekten yararlanacak. Destekten faydalanmak isteyen işletmelerden yalnızca, borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep edilecek. Başvurular, www.kosgeb.gov.tr’den yapılacak.

24 Ay Ödeme Yok

Tamamen faizsiz olan program için işletmelerden teminat istenmiyor. KOSGEB desteği, 36 ay süreyle uygulanacak. İlk 24 ayında KOBİ’ler ödeme yapmayacak. Sonraki 12 ayda ödemeler 3 taksit olarak gerçekleşecek.

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2023