Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Trabzon’dan Dünyaya Diş İmplantı

Trabzon’dan Dünyaya Diş İmplantı

Trabzon Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde AGS Medikal tarafından üretilen diş implantları, Türkiye pazarının % 25’ini karşılarken, 35 ülkeye de ihraç ediliyor.

Görkem Serçe uzun yıllar medikal sektöründe çalıştı. Diş hekimi olan ağabeyi Altuğ Serçe ve annesi Aytaç Serçe ortaklığında AGS Medikal işletmesini kurdular.

AGS Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Görkem Serçe, Türkiye pazarında,  pazarın yaklaşık %25’ini karşıladıklarını belirterek : ‘’Ürünümüz yurt dışından gelen ürünlerle rekabet edebilecek seviyede. Uluslararası standartlarda implant üretimi yapıyoruz. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’dan onay alan ilk Türk firmasıyız. Bu onaydan sonra ileri teknoloji ile üretmiş olduğumuz “implance” marka diş implantlarımızı ABD pazarına sokacağız. İmplance bir Türk markası olarak, dünyadaki en dayanıklı 3 implant markasından biridir ” şeklinde konuştu.

‘’Amerika’da 100 Bayi Hedefliyoruz’’

Yönetim Kurulu Başkanı Serçe, 2018 yılı sonuna kadar Amerika’da 100 bayi hedeflediklerini, ABD pazarına girdikten sonra burayı üs olarak kullanacaklarını ve Orta Amerika ülkelerine de ihracat yapmak istediklerini söyledi.

“İsviçre’de Kurduğumuz Fabrikada Üretilen Ürünleri Tüm Dünyaya Satacağız”

“Teknolojik Değeri Yüksek Ürünler Üretme Konusunda Türkiye’nin Yeterli Gücü Var. Biz de Bu Alanda Türkiye’nin Gücünü Tüm Dünyaya Duyurmak İstiyoruz”

Serçe, “ implant sektöründe Türkiye’nin dışa bağımlılığını önemli ölçüde azalttık. Dental implantların anavatanı olarak bilinen ve bu sektörde dünyada en önemli ülke olan İsviçre’de, üretim tesisimizi faaliyete geçirip Türk implantlarını üretmeye başladık. İsviçre’nin Yverdon kentinde Y-PARC Teknoparkı’nda kurmuş olduğumuz fabrikamız kısa bir süre önce üretime başladı. Burada ürettiğimiz ürünleri yeni markamız ile bu ülke üzerinden tüm dünyaya satacağız. Teknolojik değeri yüksek ürünler üretme konusunda Türkiye’nin yeterli gücü var. Biz de bu alanda Türkiye’nin gücünü tüm dünyaya duyurmak istiyoruz” dedi.

 

KOSGEB olarak Trabzon’da AGS Medikal işletmesini ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Görkem Serçe’nin ağzından işletme faaliyetlerini dinledik. Kalite ve İdari İşler Müdürü Mübeccel Çalık ile de söyleşi yaptık.

Mübeccel Hanım, işletmenin kuruluşu ve bugüne kadar gelinen süreçler hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

2007 yılında İstanbul’da kurulan işletmemiz, yurt dışından implant alıp Türkiye pazarında satış yaparken, “Neden biz de üretmeyelim?”  diyerek 2011 yılında Trabzon Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde know-how transferiyle diş implantı üretimine başladı ve şimdi uluslararası pazarlarda 35 ülkeye ihracat yapıyor.

Üretim olarak dental implant,  diş implantı ve diş uygulamalarında kullanılan cerrahi setlerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Üretilen her ürün, kalite kontrol departmanında 1/10.000 mm hassasiyetli otomatik ölçüm cihazları ile incelenmektedir.

Yurt dışında 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. Fabrika ilk kurulduğunda 10 personel ile işe başlamıştık, şu anda personel sayımız 60’ı geçmiş durumda. 

2016 yılında 9 Milyon TL olan satış hasılatımız, 2017 yılında yapmış olduğumuz yatırımlar ile birlikte 24 Milyon TL’ye ulaştı. 2018 yılında ise 33 Milyon TL’ye ulaşmayı hedefliyoruz.

Neden Trabzon?

Trabzon’u yatırım için ulaşım kolaylığı (havalimanı) , yeşil oluşu ve pazarlara yakınlığı nedeniyle tercih ettik. Teşvik programı içinde 4. bölgede yer alan ve Trabzon Beşikdüzü’nde bulunan 6 dönümlük arazi, devletimiz tarafından firmamıza tahsis edilmiştir.

İşletmenin Ar-Ge alt yapısı ne durumda?

İşletme içerisinde Ar-Ge birimimizi kurduk. Burada Ar-Ge çalışmalarımız sürekli devam ediyor. Yıl içerisinde hekimlerden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Bu talepler doğrultusunda ve Ar-Ge çalışmaları neticesinde yeni ürünlerin üretimini yapıyoruz.

Ar-Ge sonucu ticarileştirmiş olduğunuz ürünlerden örnekler verebilir misiniz?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ürün Geliştirme Desteği ile “Zigoma İmplant” dediğimiz bir ürün geliştirdik. Zigoma implant, dünyada sadece 4 ülkede üretilmekteydi. Bizimle birlikte bu ürünü üreten 5 ülke oldu. Bu ürün üst çenesinde kemik erimesi olmuş hastalara, kaza ya da kanser gibi hastalıklardan dolayı üst çene kemiğinin bir kısmı veya tamamı alınmış hastalara uygulanmaktadır. Yine buna benzer değişik çap ve boylarda taleplere göre farklı ürünlerin üretimini gerçekleştiriyoruz.

İşletmenizin kuruluşundan beri almış olduğunuz devlet desteklerini anlatır mısınız?

Ekonomi Bakanlığı üzerinden fabrikanın kuruluşu aşamasında almış olduğumuz “yatırım teşviki” var. Diğer yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üzerinden Ürün Geliştirme (Ür - Ge) Desteği aldık.

KOSGEB Destekleri’nden faydalandık ve hala faydalanmaya devam ediyoruz. Genel Destek Programı kapsamındaki Fuar Desteği, Nitelikli Eleman İstihdam Desteği, Belgelendirme Desteği, Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği gibi desteklerden faydalandık. Yine, en son çağrıya çıkılan 2018 yılı KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında sunmuş olduğumuz projemiz onaylandı ve projemizin uygulamasına başlamak üzereyiz.