Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

23 Yılda 50’den Fazla Ülkeye İhracat

23 Yılda 50’den Fazla Ülkeye İhracat

Ankara’da 23 yıldır elektrik sektöründe alçak, orta ve yüksek gerilim izolatörlerinin imalatını yapan Ankara Seramik Porselen San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Şahin ile “KOBİ’lerin gelişmesi ve büyümesinde KOSGEB desteklerinin önemi ve KOBİ’lere tavsiyeler” konulu yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Ben İlhami Şahin, Ankara Seramik Porselen San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı’yım. Aslen Çorumlu’yum. Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunuyum.

Ankara Seramik Porselen San. ve Tic. A.Ş.’ nin tarihçesi ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

1987’de sınıf arkadaşımla birlikte ilk işletmemizi kurduk, taahhüt ve elektrik trafo tesisleri otomasyon işleri yaptık. 1996 yılında İvedik OSB Hurdacılar Sitesi’nde Ankara Seramik Porselen San. Ve Tic. A.Ş.’yi kurduk. 2001 yılına kadar İvedik OSB’de faaliyet gösterdik. 2001 yılından sonra Sincan OSB’de şu anki mevcut fabrikamızda faaliyet göstermeye başladık. İlk başta alçak gerilim ve orta gerilim elektrik hatlarında iletkenle direk arasında yalıtımı sağlayan, aynı zamanda iletkeni taşıyan, iletkenin hem toprak hem de diğer iletkenlere karşı izole etmeye yarayan izolatörlerin imalatını yapmaya başladık. Daha sonra yüksek gerilim izolatörlerini de yaptık. 170 kw’ye kadar izolatörlerin imalatını yapıyoruz, şu anda 420 kw üzerinde çalışıyoruz. Bu ürünü de yaptığımızda izolatör konusunda yapamadığımız bir şey kalmayacak. Diğer yandan trafo ve trafolar için gerekli malzeme ve ekipmanların imalatını yapıyoruz. Savunma sanayinde çalışmalarımız var.  TAİ ve ASELSAN ile yürüttüğümüz projelerimiz var.

Türkiye genelinde TİAŞ ve TEDAŞ’a iş yapan bayilerimiz var bu bayiler üzerinden çalışıyoruz.

Teknik seramiğe geçmek için Çin ve Japonya ile görüşmeler halindeyiz.

Yurt dışı çalışmalarınız ne şekilde?

Yurt dışı ağırlıklı çalışıyoruz. 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz.

İlk ihracata 2002 yılında Suriye ile başladık. Şu anda başta Balkan ülkeleri olmak üzere, Rusya’daki Türk ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Almanya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Amerika’da SİEMENS ile bir anlaşma aşamasındayız. Yine yurt dışı satışlarını arttırma yolunda çalışmalarımız devam ediyor.

Personel yapınız ve Ar-Ge faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

300’ün üzerinde çalışanımız var. Ar-Ge merkezimizi kurduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onay almak için müracaatımızı yaptık. Şu an onay aşamasındayız. Merkezimizde 22 mühendis ile birlikte Ar-Ge çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu anda 420 kw’lik izolatörlerin üretiminde son aşamaya geldik. Yine özellikle yurt dışında talep gören farklı renklerdeki izolatörlerin Ar-Ge çalışmalarını yürütüyoruz.

 

KOSGEB ile ne zaman çalışmaya başladınız? Bugüne kadar KOSGEB desteği ile yapmış olduğunuz projeler var mı? KOSGEB’in hangi desteklerinden faydalandınız?

KOSGEB ile ilk olarak 2005 yılında başladık. O günden sonra 2016 yılına kadar KOSGEB desteklerinden aktif bir şekilde faydalandık. 2016 yılından sonra KOBİ kapsamı dışında kaldık.

KOSGEB’den almış olduğumuz desteklerin başında bize en çok fayda sağlayan İhracat Destek Kredileri oldu. İlk kez 2007 yılında kullandığımız sıfır faizli bu kredi ile İhracatımızda müthiş bir sıçrama gerçekleştirdik. İhracat Destek Kredileri’ni 2008, 2009 ve 2010 yıllarında da kullandık. Ayrıca “KOBİ Kayıtlı Eleman İstihdamını Destek Kredisi”  , “1000 + 1000 Makine Teçhizat Kredisi” , “Ölçek Endeksli Destek Kredisi” ve “Yüz Bin KOBİ Kredisi” gibi sıfır faizli kredi faiz desteklerinden faydalandık. Bu kredilerin, işletmemizin gelişmesinde ve yurt dışı satışlarının artmasında çok büyük katkısı oldu.

Projeye dayalı desteklerden ise 3 adet proje desteği aldık. Bu projeler, işletmemizin marka bilinirliğinin arttırılması ve kurumsallaşma faaliyetlerimizin geliştirilmesi aşamasında bize önemli derecede katkı sağladı.

KOSGEB’in Genel Destek Programı kapsamında yine Nitelikli Eleman İstihdam Desteği, Tanıtım Desteği, Yurt Dışı İş Gezisi Desteği, Belgelendirme Desteği ve fuar desteklerinden faydalandık.

Kısacası KOSGEB ile birlikte bugünlere geldik.

KOSGEB ile ilgili ne söylemek istersiniz? KOBİ’lere KOSGEB ile ilgili tavsiyeleriniz nelerdir?

“KOSGEB önümüzü açtı”

Biz 10 yıldan fazla bir zaman diliminde KOSGEB ile çalıştık. Çoğu desteklerinden faydalandık. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bazen tıkandığımız zamanlarda KOSGEB önümüzü açtı. KOBİ’ler KOSGEB desteklerini küçümsemeden faydalanabilecekleri hiçbir desteğini kaçırmasınlar. Çok küçük destek rakamlarını bile parça parça toplayıp tamamına baktığınız zaman çok ciddi rakamlar karşınıza çıkabiliyor. KOBİ’lerin büyümesinde devlet desteklerinin çok büyük önemi var. Biz bunu yaşadık, biliyoruz.

Büyük bir işletme olarak KOBİ’lere kendilerini geliştirmeleri konusunda ne gibi tavsiyeleriniz olur?

“Çantayı alıp yurt dışına çıkın”

İlk başta kendini geliştirmek isteyen KOBİ öncelikle ihracat yapmalı. Bunun için diyorum ki; büyümek isteyen işletme sahipleri, yöneticileri çantasını alıp yurt dışına çıkmalı. Ben ürettiğim ürünü hangi ülkeye satabilirim diye araştırmasını yapıp, hedef ülkeler belirledikten sonra yurt dışı çalışmalarına hız vermeli.

Tabi ki öncelikle yurt dışı pazarlarda tutunabilecek kaliteli ürünler üretmeleri lazım. Bu ürünlerin marka bilinirliğini sağlamaları ve sürekli Ar-Ge yaparak kendilerini geliştirmeleri gerekli diye düşünüyorum.

 

Önemli bilgilendirme ve değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederiz İlhami Bey.

Ben teşekkür ederim. Ayağınıza sağlık.

 

Kutu: KOBİ’ler KOSGEB desteklerini küçümsemeden faydalanabilecekleri hiçbir desteğini kaçırmasınlar. Çok küçük destek rakamlarını bile parça parça toplayıp tamamına baktığınız zaman çok ciddi rakamlar karşınıza çıkabiliyor. KOBİ’lerin büyümesinde devlet desteklerinin çok büyük önemi var. Biz bunu yaşadık, biliyoruz.

 

KOBİ’lere Tavsiyeler:

  • Kaliteli ürün üretin.
  • Ürünlerinizin marka bilinirliğini sağlayın.
  • Ar-Ge’ye yatırım yapın.
  • İhracat için hedef ülkeler belirleyin.
  • Çantanızı alın yurt dışına çıkın.