KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Kütahya El Sanatlarını KOSGEB İle Dünyaya Tanıtıyor

Kütahya El Sanatlarını KOSGEB İle Dünyaya Tanıtıyor

2005 yılında İstanbul’da Kütahya el sanatı seramiklerinin satışı ile ticari hayatına başlayan Aydın El Sanatları, 2016’da Kütahya’da üretime başlayarak KOSGEB ile yurt dışı pazarlarına açılmaya başladı.

Tarihi Yarımadada Başlayan Serüven

2005 yılında İstanbul Karaköy'de kurulan işletme, 2006’da İstanbul Tarihi Yarımada’da turistlere yönelik el sanatları satan ilk mağazasıyla ticari hayatına başladı. 2008’de Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde, 2010’da ise Galata’da perakende mağaza sayısını 3’e çıkarırken, 2009’da Sirkeci’de toptan satış mağazası ile İstanbul ve çevresine Kütahya yapımı el sanatı seramikleri tanıtıp, dağıtmaya başladı.

Yurt Dışı Pazarı

Aynı yıllarda yurt dışından gelen talepler üzerine yurt dışı fuarlarına katılmasıyla başlayan pazar yolculuğu, Dubai’de Index, Almanya’da Ambiente fuarları atılan ilk adım olsa da, her sene farklı ülkelerdeki fuarlara katılım ile devam etti. 2014 yılında ADN İç ve Dış Ticaret LTD. ŞTİ. olan şirket ismi değiştirilerek Aydın El Sanatları Turizm Gıda Tekstil San. Tic. Ltd. Şti. şeklinde tescil edildi.

Kütahya’da Üretim

İhracatta talep edilen ürünü karşılayamamaktan dolayı, 2013 yılında Kütahya Bölcek Çiniciler Sitesi’nden paketleme ve operasyon merkezi ile Kütahya faaliyetlerine başladı. 2016 yılında yatırım teşvik başvurusunun onaylanması üzerine Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim hayatına başladı. İşletme üretim ve satışın ağırlıklı kısmını yurt dışına ihraç ediyor.

İşletmede tamamı el yapımı ve kullanılabilir olmak üzere kase, tabak, fincan gibi sofra eşyaları, vazo ve dekoratif objeler gibi hediyelik eşyalar üretiliyor. Üretilen bu ürünler Myth Arts, Table-Works ve Peripeyker markaları ile alıcı buluyor.

Devlet Teşvik ve Destekleri

Aydın El Sanatları, 2016 yılında Ekonomi Bakanlığı tarafından Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yatırım yapmaya başladı ve bugüne kadar yatırımının %80’ini tamamladı.

2017 yılında KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı ile başarılı bir proje uygulayarak makine parkurunu yeniledi.

İşletme, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı, “Üretim ve İhracatta Teknoloji Seviyesi Yüksek, Katma Değerli Ürünlerin ve KOBİ’lerin Payının Arttırılması - İhracat Kapasitesinin Arttırılması ve Yeni Pazarlara Açılı” proje teklif çağrısında başarılı bir proje uyguladı.

Proje kapsamında makine ekipman alımı, danışmanlık ve belgelendirme hizmet alımı, yeni personel istihdamı, yurt dışı fuara katılım gibi faaliyetler yapıldı. Projenin tamamlanması ile yurt dışı pazarın talep ettiği üretim kalitesine ulaşılması ve pazara erişim gibi kazanımlar elde edinildi.

İşletme ayrıca İşletme Geliştirme Destek Programı ile Test Analiz Desteği ve Nitelikli Eleman İstihdam desteklerinden de faydalanıyor.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR