Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlayacağız.

Doğa Dostu Girişimcilik Örneği

Doğa Dostu Girişimcilik Örneği

Şanlıurfa Teknokent’te yer alan, KOSGEB İleri Girişimcilik Desteği’nden faydalanan Filamentto, 3D yazıcıların baskı hammaddesi olan filament üretimi yapıyor. Doğada atık halde bulunan geri dönüştürülebilir plastikleri kullanan firma, gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakabilmeyi amaçlıyor

Geri dönüşüm alanında sorumluluk alarak 3D yazıcı kullanıcılarına, doğa dostu filamentler sunan genç girişimci Muhammed Pilis, Filamentto’nun hikâyesini KOSGEB Dergisi ile paylaştı:

35 Bin İş Fikri Arasından

Ben Muhammed Pilis, 1997 yılında Şanlıurfa'da doğdum. Çocukluğumdan beri hayalini kurduğum mühendisliği gerçekleştirmek için, Harran Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’ni tercih ettim. Çeşitli STK’larda gönüllü olarak sosyal sorumluluk projeleri yürüttüm, 2 yıldır TEMA gönüllüsü olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Üniversitemizde başlatılan Innocampus Girişimcilik Hızlandırıcı programına katıldım, girişimcilik ile ilk tanışman bu program sayesinde oldu. Zamanımın çoğunu geçirdiğim üniversitede, kurucu başkanlığını yaptığım IEEE Öğrenci Kulübü aracılığıyla Ar-Ge projeleri, hackathonlar, teknoloji workshopları ve çocukların trend teknolojiler deneyimlemeleri için etkinlikler düzenledim. Doğada atık halde bulunan plastiklerin geri dönüşümünü sağlayan iş fikrim ile 35.000 iş fikri arasından seçilip New York’ta bir girişimcilik programına katılmaya hak kazandım.  Bu iş fikri ile şuan Şanlıurfa Teknopark ’ta kurmuş olduğum “Filamentto” adlı firmam ile ürün geliştirmeye devam etmekteyim.

Geri Dönüştürülen Plastik

Yaklaşık 4 yıldır 3D yazıcı teknolojisi ile yakından ilgilenmekte ve aynı zamanda aktif olarak kullanmaktayım.2 yıl önce de 3D yazıcıdan çıkan atık parçaların tekrardan kullanılabilmesi için ufak testler ve araştırmalar yaptım. Bu testler sonucunda sadece 3D yazıcıdan çıkan atık parçaların değil aynı zamanda doğada atık halde bulunan geri dönüştürülebilir plastiklerin de bu yolla tekrardan ekonomiye kazandırılabileceğinin sonucuna vardım. Bu iş fikrimizin ticarileşme potansiyeli üzerinde yaptığımız istişareler sonucunda Şanlıurfa Teknokent’te bir yıldır faaliyet gösteriyoruz.

3D Yazıcılar İçin

Firmamızda 3D yazıcıların baskı ham maddesi olan filament ürününü üretiyoruz. En sık kullanılan filament türleri olan ABS ve PLA’nın hem üretimini hem de satışını gerçekleştiriyoruz. PLA Biyobozunur tabanlı bir hammadde olup doğada çözünebilen bir yapıya sahiptir, sıklıkla mısır nişastası kullanılarak elde ediliyor. ABS petrol tabanlı ürün olup ısı dayanımları ve mukavemet açısından PLA’dan daha iyi özelliklere sahiptirler genelde mühendislik parçalarında ve prototiplemelerde kullanılmaktadır. Biz de Türkiye içerisinde ve dünya da en çok kullanılan bu türler üzerinde üretime başladık.

KOSGEB İle İlerlemek

Katıldığımız girişimcilik programlarından ve teknokentte bulunan diğer firmalardan edindiğimiz bilgi ve tecrübeler sonrasında KOSGEB’e başvuru yapmaya karar verdik. KOSGEB’in ilk olarak İleri Girişimcilik Programı’na başvuru yaptık ve şu an bu destekten faydalanıyoruz. Bu destek ile daha önce saatlik 3 kilogram olan üretim kapasitemizi 5 kat arttırarak saatlik 15 kilograma çıkardık. Üretim kapasitesinin artışıyla birlikte piyasaya daha fazla ürün sunma imkânı bulduk. Daha önce kullandığımız üretim cihazı, üretim miktarı olarak taleplere yetişmiyordu. Gelen talebi karşılayamayınca müşterilerde bir küskünlük ve olumsuz bir duruş sergiliyordu. Ayrıca bu destek kapsamında yeni aldığımız üretim cihazı sayesinde Türkiye’de ve dünyada en çok kullanılan filament türlerinden biri olan PETG’nin de üretimine başlayacağız. Bu da ürün çeşitliliği bakımından bizim için harika bir gelişme olacak.

İthalatın Önüne Geçilecek

Önümüzdeki dönemlerde yine KOSGEB’in Ar-Ge İnovasyon Desteği ile geliştirmek istediğimiz özel türdeki filamentlerimiz için çeşitli hazırlıklar yapıyoruz. Bu sayede spesifik türde ithal edilen ürünlerin önüne geçmiş olacağız ve ekonomik olarak ülkemize katkı sağlamış olacağız.

Yurt İçi Satışlar

Mart ayı itibariyle testlerimizi bitirmiş olup yine aynı tarihten itibaren yurt içi piyasasına ürün vermeye başladık. Yurt içindeki taleplere tam olarak yanıt veremediğimiz için henüz yurt dışı satışı gerçekleştiremedik. Ama üretim kapasitemizin artmasıyla bu da mümkün olacak.

Ar-Ge Çalışmalarıyla Anılmak

Şu an Türkiye içerisinde aylık olarak 30 ton filament tüketiliyor. Biz de bu talebin yüzde 10’nunu karşılayıp üretimimizin geri kalanını spesifik türdeki filamentleri üretip yurt dışına ihraç edilmesi konusunda planlamalar yapmaktayız. Aynı zamanda sektörde sadece üretim yapan değil sektörün gelişmesi için yeni ürünler ortaya koyan ve Ar-Ge çalışmalarıyla yön veren bir firma olarak anılmak istiyoruz.

Harika Destekleri Olan Bir Kurum

KOSGEB sadece biz yeni girişimler için değil aynı zamanda kurmuş olduğu işi geliştirmek, farklı ürünler üretmek, yurt dışına satış yapmak isteyen işletmeler için de harika destekleri olan bir kurum. Sadece maddi anlamda değil, diğer tüm iş geliştirme süreçlerinde destek alabileceğimiz bir kurum. Ayrıca verdiği destekler faizsiz ve hibe şeklinde olduğu için bizler için kaçırılmaz bir fırsat. Bence her girişimci adayının ticari hayatının bir noktasında KOSGEB olmalı. Gerek KOSGEB’in ilimiz içerisinde bulunan uzmanlarına ve çalışanlarına gerekse teknoparkımızdaki çalışanlara ve size bu süreçte biz genç girişimcilere destek oldukları için teşekkür ediyoruz.

 

Hazırlayan: Şule ÇOMÇALI