KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 6 milyon liraya kadar destek verecek.

Bulut Altı Düşük İrtifa Motoru

Bulut Altı Düşük İrtifa Motoru

Yatırımcı üç kardeşin ortaklığında KOSGEB ve Şeyh Edebali Üniversitesi iş birliğiyle kurulan AHİ Havacılık, teknolojik gelişmeler ışığında yüzde yüz yerli hava taşıtı parçaları üretiyor

10 yılı aşkın bilgi, birikim ve tecrübesiyle Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde CNC imalat sektöründe hizmet veren AHİ Havacılık, yerli hava taşıtı parçaları imal ediliyor. Tesiste; uçak gövdesi, kanatları, kapıları, kumanda yüzeyleri ve iniş takımları gibi ana montaj parçaları, pervaneler, helikopter rotorları, motorlar, turbo jetler, turbo pervaneli motorlar ve parçaları da üretiliyor.

Birden Fazla Sektöre Parça İmal Ediliyor

AHİ Havacılık’ta medikal, gıda ve savunma sanayi sektörlerine 2 metre uzunluğa kadar her tür yedek parça ve ürünün imalatı Artıbel ISO-9001 kalite standardına uygun olarak gerçekleştiriliyor. Medikal sektöründe medikal sistemler, hastane ve tıbbi ekipmanların üretiminin yapıldığı firmada bu sistemlere ait yedek parçalar da üretiliyor. Aynı zamanda gıda ve benzer sektörlerde kullanılabilen soğuk hava depolarına ait ürün, ara ürün, ekipman ve bu ekipmanlara ait yedek parçalar imal ediliyor.

Kaliteli Hizmet Anlayışı

AHİ Havacılık, her biri alanında eğitimli ve uzman personeliyle ‘kalitede sıfır taviz’ politikası doğrultusunda güvenilir, hızlı ve sorunsuz hizmet veriyor. Üç kardeşin ortaklığında üretim hattını Ostim'de sürdüren işletmede 5 personel istihdam ediliyor.

KOSGEB-Üniversite İş Birliğiyle Yaratılan Marka

Emin Maksan sanayi kuruluşunun Bilecik ilinde yapmayı düşündüğü bir yatırım fikri olan AHİ Havacılık’ın ismi, proje geliştirme önerisinde bulunan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öztürk’ün tavsiyesiyle ‘AHİ HVS’ olarak 3 ortağın isimlerinin baş harfleri yan yana yazılarak elde edildi. Teknoloji ve sanayi için ahlaki eğitim ve üretim felsefesine yakışır bir biçimde üç yatırımcı tarafından AHİ HVS ismiyle Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde bir teknoloji geliştirme şirketi kuruldu.

Ahilik Kültürü Etkili Oldu

Kuruluş ve dirilişin şehri olan Bilecik ile Ahilik kültürü bir araya getirilerek yeni bir oluşum macerasının başlatıldığı süreçte, ülkemizde seri üretimi yapılmayan bulut altı görevleri icra edebilecek iki zamanlı düşük irtifa motorların geliştirildiği KOSGEB projesi ve yararlanılan ahilik öğretilerinin sonucunda AHİ HVS ismi benimsendi.

KOSGEB Projesi

İki zamanlı düşük irtifa motorlarının ülkemizde üretilmemesi, yurt dışı menşeli motorların maliyetlerinin çok fazla performanslarınınsa düşük olması ve temin sürelerinin uzun zaman alması sebebiyle bu motorları yerli ve milli olarak üretmek isteyen AHİ HVS, 2020 yılında KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’ndan faydalanarak projeye başladı.

İlk Ticari Satış

Ürettiği ürünlerin satışını yurt içi pazarında yapan firma, savunma sanayinde hedef uçak motoru olarak test edilen AHİ HVS 61 CC motorların sergilediği üstün performans sonrası alanında uzman pilotlarca operasyonlarda kullanılmak üzere istendi ve 30 adet AHİ HVS motorunun satış sözleşmesi iki adet motor teslimatıyla birlikte yapılarak ilk ticari satış gerçekleştirilmiş oldu.

Ar-Ge Destek Projesiyle Üretilen Motorlar

Tek silindirli 61 CC ve çift silindirli 170 CC motorların geliştirilmek istendiği KOSGEB projesinde AHİ HVS, tek silindirli motorların satışını hedef uçak ve kamikaze dronlarda kullanılmak üzere gerçekleştirdi. İki silindirli motorlarsa yüksek taşıma kapasitesi sebebiyle askeri ve sivil amaçlı bütün insansız hava araçlarında kullanılmak üzere tasarlanarak para motor gibi hobi amaçlı havacılık faaliyetlerinde de kullanılmaya başlandı.

AHİ Edebali V3 Hedef Uçakları

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi desteğiyle geliştirilen ve KOSGEB projesinin bir yan çıktısı olarak imal edilen üç metre kanat açıklığına sahip hedef uçakların 3 tanesinin satışı önümüzdeki ay bir savunma sanayi şirketine yapılacak.