İşletme Geliştirme Destek Programı

Programın Amacı ve Gerekçesi

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.

 

(Bu destek programı, KOBİ Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından tasarlanmıştır.)

 

Destek Unsurları

 

İŞLETME GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI DESTEKLERİ

DESTEK ÜST LİMİTİ (TL)

DESTEK ORANI

1

Yurt İçi Fuar Desteği

100.000

%60

2

Yurt Dışı İş Gezisi Desteği*

90.000

3

Sanayide Nitelikli Eleman Desteği**

150.000

4

Tasarım Desteği

75.000

5

Sınai Mülkiyet Hakları Desteği***

100.000

6

Belgelendirme Desteği****

300.000

7

Test ve Analiz Desteği****

300.000

8

Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği*****

80.000

9

Bağımsız Değerlendirme Desteği

20.000

10

Model Fabrika Desteği

100.000

11

Teknik Danışmanlık Desteği******

50.000

12

Dijital Dönüşüm Danışmanlığı Desteği

20.000

%100

13

Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği

300.000

%60

14

Yalın Dönüşüm Desteği*******

200.000

%100

15

Afet Dönemi İşletme Desteği

75.000 %100
16

Afet Dönemi Proje ve Yapım Maliyeti Desteği

1.000.000 %100

 

(*) - KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri kapsamında her yıl belirlenen finalistler, KOSGEB tarafından düzenlenen yurt dışı iş gezisi programından bir defaya mahsus olmak üzere üst limitler dikkate alınmaksızın %100 (yüz) oranında desteklenir. - KOSGEB Birimleri tarafından düzenlenecek yurt dışı iş gezisi programlarında Bakan, Bakan Yardımcısı, KOSGEB Başkanı, KOSGEB Başkan Yardımcısı, TOBB Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı, TESK Genel Başkanı, TESK Genel Başkan Vekili, TİM Başkanı, TİM Başkan Vekili, DEİK Başkanı veya DEİK Başkan Yardımcısı düzeyinde en az bir katılımın olması durumunda %80 (seksen) oranında desteklenir.

(**) – Sanayide Nitelikli Eleman Desteği kapsamında istihdam edilecek elemanın; yeni mezun, kadın, engelli, birinci derece şehit yakını veya gazi olması halinde destek oranına %20 (yirmi) ilave edilir. -Teknoparklarda faaliyet gösteren işletmeler ile Ar-Ge Merkezleri ve Tasarım Merkezleri için Sanayide Nitelikli Eleman Desteğinin üst limiti 150.000 (yüz elli bin) TL’dir.

(***) TÜRKPATENT’ten alınacak belgeler %80 (seksen) oranında desteklenir.

(****) - TSE’den alınacak belge ve/veya hizmetler %80 (seksen) oranında desteklenir. -TÜRKAK ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan, HAK ve HAK tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan, TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş.’den, kamu kuruluşları ve üniversitelerden alınacak belge ve/veya hizmetler %70 (yetmiş) oranında desteklenir. - Yurtdışından alınacak belge ve/veya hizmetlerden, TSE tarafından verilenlerine destek sağlanmaz, TSE tarafından verilmeyen belge ve/veya hizmetler %60 (altmış) oranında desteklenir.

(*****)Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 13/09/2014 tarih ve 29118 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan SGM 2014/35 sayılı Yerli Malı Tebliği’ne uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, belirlenen destek oranlarına %15 (on beş) ilave edilir.

(******)Teknoparklarda faaliyet gösteren işletmeler için Teknik danışmanlık desteğinin üst limiti 50.000 (elli bin) TL’dir.

(*******) Yalın dönüşüm desteği kapsamında alınacak Model Fabrika Öğren-Dönüş Programı Hizmeti ve Model Fabrika Eğitim-Danışmanlık Hizmeti %80 (seksen) oranında, Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi Hizmeti ise %100 (yüz) oranında desteklenir.

 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Destek Programı Hatalı İşlem Doğru İşlem
İşletme Geliştirme Destek Programı Ödemenin çek/senet ile yapılması durumunda; vade tamamlanmadan ödeme talep edilmesi Destek kapsamındaki giderlere ilişkin bedellerin
işletme tarafından banka aracılığıyla ödenmesi ve vadeli işlemler dâhil olmak üzere ödemenin tamamlanmış olması gerekmektedir.
İşletme Geliştirme Destek Programı Destek programı kapsamındaki desteklere ilişkin mal/hizmet alımının
program içerisinde olmamasına rağmen destek ödeme talebi yapılması
Destek programı kapsamındaki desteklere ilişkin destek ödeme talebi yapılabilmesi için mal/hizmet alımının program içerisinde olması gerekmektedir.
İşletme Geliştirme Destek Programı Ödemenin banka aracılığıyla değil elden yapılması Destek kapsamındaki giderlere ilişkin bedellerin işletme tarafından banka aracılığıyla ödenmesi gerekmektedir.
İşletme Geliştirme Destek Programı Yurt içi fuar desteği ödeme talebi ekinde yer alan   fatura bilgilerin eksik olması. Yurt içi fuar desteği ödeme talebi ekinde yer alan faturada, işletme tarafından katılım sağlanan fuar adı, kullanılan stant alanı (m2 ve varsa diğer bilgilerin (standart stant konstrüksiyonu ve dekorasyonu bilgileri, elektrik gideri vb.) bulunmalıdır.
İşletme Geliştirme Destek Programı Yanlış/eksik evrak yükleyerek ödeme
talebinde bulunulması
İşletme Geliştirme Destek Programı Başvuru ve Ödeme Belgeleri Tablosundan kontrol edilerek doğru eklerin eksiksiz yüklenmesi gerekmektedir.
İşletme Geliştirme Destek Programı Nitelikli Eleman Desteği ödeme talebinde ödeme talep edilen aylara ilişkin SGK tahakkuk işlemleri oluşmayan aylar için ödeme talebinde bulunmaları Talep edilen aylara ilişkin SGK tahakkuk işlemleri
tamamlandıktan sonra ödeme talebinde bulunulması gerekmektedir.
İşletme Geliştirme Destek Programı Aynı Ödeme Talep formunun birkaç kez
doldurulması
İlgili destek için bir kere başvuruda bulunulmalıdır.
İşletme Geliştirme Destek Programı Belgelendirme, Tasarım ve Sınai Mülkiyet Hakları Desteğinin karıştırılarak yanlış destek altında ödeme talebinde bulunulması Ödeme talep edilen belgelerin kontrol edilerek ilgili destek için ödeme talebinde bulunulması gerekmektedir.
İşletme Geliştirme Destek Programı Destek ödeme talebi ekinde yer alan faturaların tamamının ödenmemesi Destek ödeme talebinde yer alan faturaların tamamının ödenmiş olması gerekmektedir.

İşlevsel İş Akış Diyagramı

Destek programı iş akış diyagramına ulaşmak için TIKLAYINIZ