PAMUKA Çocuk Odası Tekstili

Manisa’da yaşayan Endüstri Mühendisi Ayşen Yönet Yeter KOSGEB’in Girişimcilik Desteği ile 2014 yılında Ev Tekstili Çocuk Ürünleri üzerine PAMUKA Çocuk Odası Tekstili işletmesini kurdu ve kendi işinin patronu oldu.

Ayşe Yönet Yeter, kendi işinin patronu olurken yaşadığı sıkıntıları ve bu süreçte KOSGEB’den almış olduğu maddi ve manevi desteği anlattı.

 

“ İsteyince Başarırsın”

“KOSGEB Girişimcilik Eğitimini bu işi kurmadan yaklaşık 6 ay önce almıştım. Öncelikle Girişimcilik Eğitimi boyunca zaten içimde bir yerlerde var olan İş Kurma azmi daha da alevlendi. Eğitimi sırasında bir iş kurabileceğime çoktan inanmıştım. Ama o işin ne olduğu ve tam olarak nasıl şekillenmesi gerektiği konusunda aklımda henüz net bir şey yoktu. Fakat eğitim tamamlandığında konuyu nasıl belirleyeceğimi, pazar araştırmalarına nereden başlayacağımı öğrenmiştim. Bu bilgileri bir an önce kullanmak istiyordum. KOSGEB Girişimcilik Eğitimi ve daha sonrası bu eğitimi başarıyla bitirmiş olmanın sağladığı maddi ve manevi kazanımlar bana ciddi bir güç verdi.

Evet çok mutluyum ki benim de bir Girişimcilik maceram var. Ve umarım bu maceram çok uzun soluklu olur ve ileride torunlarıma bile anlatacağım bir başarı öyküsüne dönüşür. Çünkü kim ne derse desin ben biliyorum ki “ başarı ile besleniyorum”. “Başardım” demeyi Seviyorum ve KOSGEB ’in sağladığı olanaklar ile şimdi bulunduğum noktada olmaktan gurur duyuyorum.

Eylül 2014’ te bir yol ayrımındaydım. Bir süre ara verdiğim profesyonel hayata geri dönecek ya da kendi işimi kurmayı deneyecektim. Kış aylarında aldığım Girişimcilik Eğitimi ve KOSGEB’den edindiğim maddi haklar olmasa muhtemelen bu kadar cesaretli olmayabilirdim. Çünkü hem maddi olarak bu işe ayıracak çok az bir sermayem vardı hem de işi açar açmaz müşteri kapıda beklemeyecekti. Ama bu noktada bile KOSGEB in ilk 1 yıl sağladığı aylık destek azmimi daha da güçlendirmişti.

Dosyanın hazırlanması baştan bana külfet gibi görünse de bazı tabloları söylene söylene hazırlasam da aylık satışlarımı ve üretimlerimi her rakamı girerken bunların hepsinin kafamda nasıl bir ışık yaktığını ve faydalarını söylemeden geçemeyeceğim. İşyerini açarken en büyük şansım KOSGEB desteği ve iş yerinin kendimizin olmasıydı. Ama atölyeyi kuracağım yer en az 10 yıldır kimse tarafından kullanılmamış oldukça eski bir yerdi. Şimdi keşke o dükkanın ilk fotolarını çekseymişim diyorum. 1,5 yılda o sıvaları dökülmüş camları kırık, dükkandan şirin sıcacık çocukların hayallerini süsleyen ve onlara renkli bir dünya sunan bir atölye hatta bir marka yarattım.

“PAMUKA” Günlerce marka üzerinde düşündüm. Marka stratejilerimi belirledim aklıma gelen her ismi ajandama not aldım. Bir taraftan girişimcilik dosyamı stratejik planlarımı oluştururken bir taraftan atölyenin alt yapıları ile ilgilendim. Tabi ki zor bir dönemdi. Ben iyi bir derece ile Endüstri Mühendisliği Bölümünü bitirmiştim. Şimdi ne yapıyordum ben ? Burada ne işim vardı? Vergi Dairesi Kuyrukları, Sanatkarlar Odasının bitmeyen istekleri ve noter. Olmayan terzi ustalık belgesi ve daha bir sürü inişler çıkışlar, enerjimi zaman zaman düşürse de sonunda çok severek yaptığım bu işi kurdum.

Girişimci olmanın en büyük zorluğu tüm plan ya da programlara rağmen satış ve üretiminizi hiçbir zaman tamda doğru tahmin edemeyebiliyorsunuz. Ama araştırarak ve inanarak çalışınca mutlaka başarıya ulaşıyorsun. Girişimciliğin bence en büyük motivasyon kaynağı sıfırdan bir şeyleri kendi başınıza var etme arzusu. Ben şu an planladığım satış ve üretim tahminlerinin üzerinde olmanın tatlı gururuyla tek inandığım ve bildiğim şey “ İsteyince Başarırsın” ilkesi ile kendi işini kuracak tüm yeni Girişimcilere başarılar diliyorum.

 

KOSGEB’e bana bu imkanı sağladığı için çok Teşekkürler...”

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2016

Galeri