KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt: “Sudan’da KOSGEB tecrübelerinden istifade edilerek UNIDO ve ITPO ile ortaklaşa bir Teknoloji Merkezi kurulabilir.”
Tarih: 23 Mart 2018

Sudan Kızıl Deniz Eyaleti Valisi Ali Hamid, Sudan Ankara Büyükelçisi Dr. Yousif Elkordafani ve Sudan Ankara Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Mohamed Ibrahim Mohamed Elbahi’den oluşan heyet, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’u makamında ziyaret etti.

Büyükelçi Elkordafani, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017’de gerçekleştirdiği Sudan ziyareti sonrasında, iki ülke kurumları arasındaki iş birliğinin büyük ivme kazandığını ifade etti. Sudan’ın kuzeydoğusunda yer alan, stratejik öneminden dolayı “Afrika’ya Açılan Kapı” olarak nitelendirilen ve 19.yy’a kadar Osmanlı İmparatorluğu toprağı olan Sevakin Adası’nın Kızıl Deniz Eyaleti içerisinde yer aldığını söyleyen Büyükelçi, bölgenin Türk yatırımcılar için birçok fırsat sunduğunu belirtti.

Vali Ali Hamid, Türkiye’nin kendileri için kardeş ülke olduğunu, iyi ilişkilerin tarihi birliktelikten kaynaklandığını ve bölgelerindeki Osmanlı İmparatorluğu mirasından gurur duyduklarını dile getirdi. Ali Hamid, Türkiye’deki ekonomik gelişmelerin Sudan için ilham kaynağı olduğunu ifade ederken, elde edilen başarıların arkasında, KOSGEB gibi kurumların etkili faaliyetlerinin bulunduğunu söyledi. Vali, KOSGEB’in elde ettiği deneyimlerden yararlanmanın kendileri için parasal destekten daha önemli olduğunu vurgulayarak, Sudan’daki KOBİ destekleme kurumlarının kapasite artırımına yönelik KOSGEB tarafından düzenlenecek tecrübe paylaşım programlarından büyük  memnuniyet duyacaklarını belirtti.  Hamid ayrıca, imalat sanayide faaliyet gösteren Türk firmalarının Kızıl Deniz eyaletinde kuracakları üretim tesisleriyle Afrika pazarına çok daha kolay açılabileceklerini ve Afrika ülkeleri arasındaki gümrük muafiyetlerinden yararlanabileceklerini sözlerine ekledi.

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, KOBİ’lerin desteklenmesinde büyük bir tecrübeye sahip olan KOSGEB’in  bu tecrübesini Sudan’daki muadil kuruluşlara aktarmaya hazır olduğunu, bunun yanında Türkiye ve Sudan’daki iş birliği potansiyeli yüksek KOBİ’lerin eşleştirilerek karşılıklı iş gezileri düzenlenebileceğini ifade etti. KOSGEB’in çeşitli programlarla KOBİ’leri ve girişimcileri desteklediğini belirten Uzkurt, özellikle yüksek teknolojili imalat, küçük işletmeler ile büyük işletmelerin entegrasyonu ve  stratejik ürünlerin yerli imkânlarla üretimi konularına son derece önem verildiğinin altını çizdi. Sudan’da KOSGEB benzeri bir yapı kurulması konusunda teknik destek verilebileceğini söyleyen Başkan Uzkurt, ayrıca Sudan’da KOSGEB tecrübesinden istifade edilerek UNIDO ve ITPO ile ortaklaşa  bir Teknoloji Merkezi kurulabileceğini dile getirdi.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2018