KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt; "Bundan sonra herkese uygun tek bir destek programı yerine, her ilimizin, sektörümüzün, firmamızın ölçeğine uygun destek programları organize edeceğiz."
Tarih: 27 Mart 2018

KOSGEB, güncel ve ihtiyaca yönelik teşvik dönemi için düğmeye bastı. Teşviklerde il ve sektör bazlı değişimin sinyallerini veren KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt; ithalatı kesecek, ölçek büyütecek ve hızlıca ticarileşecek projeleri devreye alan KOBİ’lerin omzunda her daim KOSGEB’in elinin olacağını söyledi.

İllerin rekabet avantajına sahip imalat sektörlerini belirleyecek  “KOSGEB KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı İl Çalıştayları” 81 ilin paydaş kurum ve kuruşlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Türkiye’nin 81 ilini temsilen 26 kentten katılımcıların bir araya geldiği Türkiye geneli çalıştayda; Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Konya, Adana, Trabzon ve Erzurum’la eş zamanlı canlı yayın gerçekleştirildi. KOSGEB’in proje esaslı KOBİ gelişim desteklerinin 2018 yılındaki uygulamasında her ilin kendi imalat sanayi potansiyelini dikkate alan yaklaşım benimsediğini söyleyen KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, illerde rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörlerine yönelik proje esaslı destek programı oluşturulacağını ve proje teklif çağrısı ilan edileceğini müjdeledi.

Türkiye ekonomisini ayakta tutarak zincirin yüzde 99’unu oluşturan 3.5 milyon KOBİ’nin dayanağı olan KOSGEB, yeni döneme yenilenmiş teşvikleriyle KOBİ’lerin hizmetinde olacak. Prof. Dr. Cevahir Uzkurt'un idaresindeki KOBİ'lerin destek koçu, tüm Türkiye'yi çalıştay coşkusunda birleştirdi. Geri ödemesiz 300, geri ödemeli ise 700 bin olmak üzere toplamda 1 milyon TL'lik üst limitli KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) vasıtasıyla geleceğe yürüyecek işletmeleri tayin eden olan KOSGEB, yeni dönem için düğmeye bastı, imalat sanayine yeni parantezler açtı. İllerdeki rekabet avantajına sahip imalat sektörlerini belirlemek ve desteklemek üzerine harekete geçti.

Başkan Uzkurt, KOSGEB olarak KOBİ ekosisteminde taşları dağıtan kurum olacaklarını ifade ederek; “Bunu modern olanaklarla oluşturduğumuz altyapımızla yapacağız” şeklinde konuştu. Ülkede yerlilik bilincinin gitgide güçlendiğini vurgulayan Uzkurt, “İthal edilen ürünlerin ülkemizde üretilmesi hayati önemde, bu alanda desteklerimizi agresifleştireceğiz” ifadelerine yer verdi. 5 milyon TL’lik üst limitli Stratejik Ürün Destek Programı’yla cari açığın eritileceğini söyleyen Başkan, yine aynı üst limit oranına sahip olan TEKNOYATIRIM teşviki ile de teknolojiyi tabana yayacaklarını söyledi. E-devlet’e taşınan KOSGEB destekleriyle daha hızlı ve nitelikli hizmet vermekte olduklarını söyleyen Uzkurt, yeni dönem misyonlarının KOBİ’lere rehberlik ederek KOBİ’leri finansal açıdan beslemek olduğunu da vurguladı.

KOSGEB Başkanı Uzkurt, KOBİ’leri ileri teknolojiyle besleyecek desteklerle ilgili hazırlanan yol haritasını açıkladı.

KOSGEB olarak KOBİ ekosisteminde yöneten, yönlendiren, organize eden, bunun ekonomik çıktılarını maksimize eden bir kurum olmak istediklerinin altını çizen Uzkurt, KOBİ'lere destek verirken, üretim faaliyetinin sonucunu da görmek istediklerini dile getirdi. Uzkurt, "Ne kadar gelir elde edeceksin, ne kadar ihraç edeceksin ve ülkenin ekonomisine ne kadar değer üreteceksin, bunu destek verirken görmek istiyoruz. Buna göre desteklerimizi vermek istiyoruz." diye konuştu.

Girişimcilik desteği kapsamında bugüne kadar yaklaşık 47 bin girişimciye destek verdiklerini anımsatan Uzkurt, "Girişimcilik desteğiyle küçük rakamlar değil, daha yüksek destekler vermek istiyoruz. Bu rakamları da teknoloji düzeyi yüksek girişimcilerimize vererek, ülkemizin teknolojik seviyesini artıralım çabasındayız." ifadesini kullandı.

Uzkurt, Girişimcilik Destek Programı'nda limitleri artırdıklarına dikkati çekerek, yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösterecek yeni girişimcilere 360 bin liraya kadar destek vereceklerini kaydetti.

İdarenin yeni dönemde üstleneceği misyonlardan birinin de yerlileşme ve millileşme çabasında yeni destek programlarıyla ülkeye değer katmak olduğunun altını çizen Uzkurt, şöyle devam etti:

"İthal ettiğimiz ürünleri yerli üretecek firmalarımızı, teknoloji düzeyi yüksek ürünlerin ülkemizde üretilmesine yönelik güçlü politikalar izleyerek KOBİ'lerimizi desteklemek istiyoruz. Her KOBİ'nin artık KOSGEB'de bir kredi limiti olacak. Ölçeğine, sınıfına göre bir kategoride yer alacak. Hangi sektörde faaliyet gösteriyor, kategorisi belirlenecek ve 100 bin liradan 500 bin liraya kadar kredi limiti olacak ve bunu şartları taşıyorsa isteği zaman kullanabilecek. KOSGEB bu kredinin faizini ödeyecek. Verdiğimiz destekler dışında faiz kullanmak isteyen KOBİ'lerimize de faiz desteği vereceğiz."

- Rehberlik ve teknik danışmanlık sistemi

KOBİ'lere yönelik rehberlik ve teknik danışmanlık sistemini yürürlüğe koyacaklarını bildiren Uzkurt, büyük firmalardan emekli olan ve teknik deneyimi bulunan yöneticilere sertifika verilerek, isteyen KOBİ'lere danışmanlık yapılacağını anlattı. Uzkurt, bunun kararını İcra Kurulunda aldıklarını ve mevzuat çalışmasını bitirmek üzere olduklarını söyledi.

Uzkurt, KOBİ'lerin yetkinliklerinin değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "KOBİ'lerimiz aldığı destekleri yatırıma dönüştürebilecek mi, onu gördükten sonra desteği vermemiz gerekiyor. Yurt dışında yatırımcılar gelip bize, 'Teknoloji üreten KOBİ'lerinize yatırım yapmak istiyoruz' diyorlar, bu konuda sorular soruyorlar. Biz de bu açığı gidermek için KOSGEB olarak KOBİ'lerimizin karnesini çıkaracağız, yıllık gelişim trendlerini inceleyeceğiz ve bu yatırımı yapmak isteyen firmaları buralara yönlendireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- KOBİ'lerde ciro sınırı değişiyor

Katma değer üreten büyük işletmelerin de KOBİ kapsamına alınarak, KOBİ teşviklerinden yararlanabilmesi için çalışma yaptıklarını anlatan Uzkurt, buna ilişkin yönetmeliği değiştirme arifesinde olduklarını belirtti.

Bu kapsamda KOBİ sınırını 40 milyon liradan 125 milyon liraya çıkarttıklarını ifade eden Uzkurt, "Yönetmeliğimizi Başbakanlığa gönderdik. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulumuz onayladığı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği takdirde, artık yıllık 125 milyon liranın altında ciro yapanlar, bu bilanço büyüklüğüne sahip işletmeler KOBİ sınıfına dahil olacak ve KOBİ'lerin yararlandığı destek ve teşviklerden yararlanabilecek." dedi.

Uzkurt, KOSGEB olarak verdikleri destekleri e-Devlet'e taşıdıklarını da bildirdi.

Çalıştay, esnaf ve sanatkarların, sanayi odaları ve kuruluşlarının, üniversitelerin ve diğer paydaşların katılımıyla 26 ilde telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

 

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2018