KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt : “Her alanda kendimizi güçlü kılmak zorundayız”
Tarih: 11 Aralık 2018

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden gelen öğrencileri ağırladı. Lisenin astronomi topluluğuna üye  öğrencileri misafir eden KOSGEB Başkanı Prof. Uzkurt, “Bu topraklar bizim. Burada ilelebet kalacaksak, her alanda kendimizi güçlü kılmak zorundayız. Sanatta, eğitimde, ekonomide, siyasette her alanda güçlü olursak, emin olun sadece biz güçlü olmayız bize ümit bağlayan tüm mazlum halklar, bizden güç alacaktır.” dedi.

Ziyarette; 9, 10 ve 11’nci sınıf öğrencileri, KOSGEB Tanıtım Filmi'ni izledi. Daha sonra KOSGEB Başkanı Uzkurt, kendisini ve kurumunu tanıtıcı bir konuşma yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın mesajını ve hediyelerini iletti.

Uzkurt, konuşmasında özetle şunları söyledi :

EKONOMİSİ DE GÜÇLÜ OLUR: Bu topraklar bizim. Burada ilelebet kalacaksak, her alanda kendimizi güçlü kılmak zorundayız. Sanatta, eğitimde, ekonomide, siyasette her alanda güçlü olursak, emin olun sadece biz güçlü olmayız bize ümit bağlayan tüm mazlum halklar, bizden güç alırlar. Bizim görev alanımıza giren girişimciler, firmalar, işletmeler. Biz bunları ne kadar güçlendirirsek, bu ülkenin ekonomisi de o kadar güçlü olur.

TEMEL YAPI TAŞLARI: KOSGEB’in açılımı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. İşletmeler, KOBİ ve büyük ölçekli işletmeler olarak temelde iki kategoriye ayrılır. Türkiye’de üç buçuk milyon firma var. Bunların sadece 10 bini büyük firma geri kalanı küçük ve orta ölçekli. Bu firmalar, ülkenin temel yapı taşını oluşturuyor.

İLGİNÇ, YARATICI FİKİRLER: Dünya ekonomisinin geleceği teknoloji üreten firmalarda. Bir tarafta 10 bin çalışanı ile devasa üretim tesisi olan bir firma düşünün. Diğer tarafta da 50 kişiyle yazılım yapan bir şirket düşünün. Emin olun yazılım yapan bu firmaların şirket değerleri, birçok ülkenin ekonomisinden daha büyük. Bizim yapmamız gereken ilginç, yaratıcı fikirleri ürüne döndürecek girişimlerde bulunup bunların üretebilir hale gelmek.

5 MİLYON TL’YE KADAR: Biz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı bir kuruluşuz. KOSGEB olarak yeni girişimcilerin ortaya çıkmasını destekliyoruz. Yeni bir ürün geliştirmek istiyorsanız, bize geliyorsunuz, ilk etapta bu girişimleri hayata geçirmek için 150-250 bin TL destek veriyoruz. Ürününüz belli aşamaya geldikten sonra teknoloji düzeyi yüksekse desteğimiz, 5 milyon TL’ye kadar çıkıyor.

ÖĞRENCİLER KATILABİLİR

Uzkurt, konuşmasının ardından öğrencilerin soruların yanıtladı. Girişimcilik kurslarında yaş sınırı olup olmadığı ile ilgili bir soru üzerine Uzkurt, öğrencilerin de kurslara katılabileceğini söyledi.
 

“ELEME YAPMAK ZORUNDA”


Uzkurt, “Gelen herkes destek alabiliyor mu?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Devlet, bir alana destek verirken, müracaatlarda eleme yapmak zorunda. O programın hedefine göre kriterler belirleniyor. Devlet olarak biz özel girişimcilere destek veriyoruz. Özel girişimci elbette kendisini düşünecek. Bu bizim için olumsuz değil. Bir işletme ne kadar büyürse o ülke de o kadar büyür.”

“DENETLEYEN UZMANLARIMIZ VAR”

Destek sürecini nasıl denetlendiği ile ilgili bir soru üzerine Uzkurt, “Bir program ilan edilir. Çağrıya çıktığımızda herkes projesini yazar. Kurul bunu değerlendirir. Uygun görürse anlaşma imzalanır. Sonra izleme süreci başlar. Yerinde denetleyen uzmanlarımız var. Onlar, iş planına bakar, bunun raporunu yazar. O iş bitene kadar bu izlenir.” dedi.

TEKNOKENT ZİYARETİ

Uzkurt, daha sonra öğrencilerle birlikte ODTÜ Teknokent’e geçti. Burada ODTÜ Teknokent Yönetim AŞ Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, öğrencilere ODTÜ Teknokent’i tanıtan bir sunum yaptı. Sunumun ardından Uzkurt ve öğrenciler, ODTÜ Teknokent’te bulunan ISSD Bilişim Elektronik ve Fiberlast Fiber Lazer Sistemleri ve Teknolojileri firmalarını ziyaret etti.

 

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2018