TEKNOYATIRIM BAŞVURULARI BAŞLADI

BAKAN VARANK AÇIKLADI :
BU PROGRAM İLE AR-GE SONUCU ORTAYA ÇIKAN ÜRÜNLERİN TİCARİLEŞMESİNİ DESTEKLİYORUZ

TEKNOLOJİNİN TABANA YAYILMASINI, İHRACATIN ARTTIRILMASINI HEDEFLİYORUZ

5 MİLYON TL’YE KADAR DESTEK VERECEĞİZ
Tarih: 18 Ocak 2019
KOSGEB’in Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı olan KOBİ TEKNOYATIRIM’da başvurular alınmaya başlandı. Yenilenen destek sürecine ilişkin açıklama, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan geldi. Bakan Varank, bu program ile Ar-Ge sonucu ortaya çıkan ürünlerin ticarileşmesini destekleyeceklerini ifade ederek, “Bu program sayesinde teknolojinin tabana yayılmasını, ülkemizin ihracatının artırılmasını hedefliyoruz. Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanındaki ürünlere 5 milyon TL’ye kadar destek vereceğiz.” dedi.
2019 yılına girilmesiyle birlikte KOSGEB’in yeni destek programları birer birer açıklanmaya başladı. Yeni Girişimcilik ve İş Birliği programlarının duyurulmasının ardından bu kez sıra TEKNOYATIRIM’a geldi. Ar-Ge’si yapılmış ürünlerin endüstrileşmesi ve ticarileşmesini amaçlayan TEKNOYATIRIM’ da Bakan Varank’ın açıklamasıyla birlikte başvurular alınmaya başlandı.
 
SÜREKLİ BAŞVURUYA AÇIK
Varank, yenilenen desteğe ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı ile Ar-Ge sonucu ortaya çıkan ürünlerin ticarileşmesini destekliyoruz. Bu program sayesinde teknolojinin tabana yayılmasını, KOBİ’lerin teknolojik üretim yeteneklerinin geliştirilmesini ve ülkemizin ihracatının artırılmasını hedefliyoruz. Bu programdan yararlanacak KOBİ’lere, yüzde 100’e varan oranlarda destek sağlayacağız. Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanındaki ürünlere 5 milyon TL’ye kadar destek vereceğiz. Bu programımız çağrı esaslı olmayacak. Yıl içerisinde sürekli başvuruya açık tutulacak. Yani program için şartları taşıyan herkes istediği zaman başvuru yapabilecek. Destek almaya hak kazananlar, talep etmeleri halinde yüzde 25’lik kısmını erken ödeme olarak önceden alabilecek.
 
YERLİ MALI İSE EKSTRA YÜZDE 15
Program çerçevesinde KOBİ’lerin makine, teçhizat ve yazılım giderleri için yüzde 60 geri ödemesiz, yüzde 40 geri ödemeli olmak üzere yüzde 100’e varan oranlarda destek sağlanacak. Ayrıca personel eğitim, danışmanlık, tanıtım, pazarlama vb. giderlerine yüzde 60 oranında geri ödemesiz destek verilecek. Makine-teçhizat ve yazılım giderleri için yerli malı belgesi bulunması durumunda geri ödemesiz destek oranına yüzde 15 ilave edilecek.
 
PROJE SÜRESİ 36 AY
Düşük ve orta düşük teknolojili ürünler için destek miktarı 500 bin TL iken, orta yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alan ürünler için 5 milyon TL olacak. Toplam proje süresi 36 ayı geçemeyecek.
Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2019