Cazgır İnşaat Isı Sistemleri A.Ş.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından doğalgaz çıkarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere ABD'den ithal edilen glikol ünitesi, Çorum'daki Cazgır İnşaat Isı Sistemleri A.Ş. tarafından yerli imkanlarla üretildi.

KOSGEB’in kuruluşundan itibaren KOSGEB ile iş birliği içerisinde olan Cazgır İnşaat Isı Sistemleri A.Ş.  Ar-Ge, İnovasyon, KOBİ Proje, KOBİGEL ve Genel Destek Programları’ndan faydalanarak başarılı bir büyüme gerçekleştirdi.

Cazgır İnşaat Isı Sistemleri A.Ş. TPAO ile  yapmış olduğu protokol kapsamında ürettiği glikol ünitesini TPAO'ya teslim etti. Çıkarılan gazın sudan ayrıştırılarak saf hale gelmesini sağlayan ünite, testlerden başarıyla geçti. Bunun üzerine TPAO, Cazgır İnşaat Isı Sistemleri A.Ş.'ye iki ünite daha sipariş verdi.

Yeni hedef yerli glikol ünitesini ihraç etmek

Genel Müdür Orhan Cazgır, geliştirdikleri glikol ünitesinin, ithal edilenlere göre yarı yarıya daha ucuz olduğunu söyledi.

TPAO'nun doğalgaz çıkarmak için kullandığı glikol ünitesini bugüne kadar ABD'den ithal ettiğini anlatan Cazgır, "TPAO mühendisleri ihtiyaçları doğrultusunda bir dizayn geliştirdiler ve bunu bizimle paylaştılar. Biz de ilk cihazı yapıp gönderdik. Sipariş üzerine iki cihaz daha yaptık. Glikol ünitesi Türkiye'de ilk kez üretildi. Amerika'dan ithal edildiği fiyatın yarı fiyatına Çorum'da üretmeyi başardık." dedi.

TPAO'nun desteğiyle glikol ünitesinin ihracatını da yapmayı planladıklarını dile getiren Cazgır, seri üretime geçerek maliyeti düşürdükten sonra uluslararası pazarlara açılacaklarını kaydetti.

Glikol ünitesinin dışarıdan herhangi bir güce ihtiyaç duymadan çalıştığını aktaran Çalıcı, "Önce ayrıştırıcı ünite dediğimiz yerde glikolle çarpışarak sudan ayrışıyor. Sonra kazan ünitesinde glikolün içerisindeki sudan da ayrışıyor ve yüzde 100 saf doğalgaz olarak çıkıyor. Ünitenin en önemli özelliği, dışarıdan enerjiye ihtiyaç duymaksızın doğalgazla çalışıyor olması." ifadelerini kullandı.

 

KOSGEB Destekleri ile Gelişim Süreçleri:

KOSGEB KOBİ Proje Destek Programı; “CAZGIR KURUMSAL PROJESİ”

İşletme, proje kapsamında alınan yeni yazılım ile Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) alt yapısını kurarak, başta satış, planlama, satın alma ve üretim ile servis süreçlerini yeniden tanımlayıp, iyileştirerek, işletmenin ürün ve hizmet kalitesi arttırdı. Proje sonunda maliyetler kontrol altına alınarak, teklif verme süreleri kısaltıldı ve ürünlerin zamanında teslim edilme oranı arttırıldı.

KOSGEB KOBİ Gelişim KOBİGEL Destek Programı “CAZGIR AKILLI TANK PROJESİ”

Proje; dünyada hızla gelişen akıllı bağlantılı sistem (nesnelerin interneti) teknolojisinin endüstriyel tanklara uyarlanarak tankları akıllı sistemler haline getirme projesidir.

Proje ile endüstriyel tankların üzerine yerleştirilen sensörler (algılayıcılar) aracılığı ile verilerinin toplanması, uzaktan (web ve mobil cihazlar üzerinden) izlenmesi, verilerin depolanması ve raporlanması sağlandı. Proje sonunda tank uzaktan izlenebilir hale geldi.  İstenildiğinde tanklardaki basınç, sıcaklık, vakum vb. değerler gözlenebilirken, ayrıca gaz kaçağı oluşması, basınç arıtışı vb. gibi acil durmalarda uyarı sistemi devreye girerek bilgilendirme yapabiliyor.

KOSGEB KOBİ Gelişim KOBİGEL Destek Programı “CAZGIR İHRACAT İÇİN ÜRETİYOR PROJESİ”

Proje Cazgır A.Ş.’nin ihracat kapasitesinin arttırılmasına yönelik hazırlandı. Bu kapsamda ürünlerin kalitesinin arttırılması, termin sürelerinin kısaltılması için makine yatırılmaları yapıldı. Yalın üretim teknikleri ile ilgili danışmanlık hizmeti alındı, dizayn optimizasyonu için teknik danışmanlık hizmeti ve yeni pazarlardaki finansal olumsuzluklardan etkilenmemek için finansal danışmanlık hizmetleri alındı.

Aynı zamanda firma, İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamındaki desteklerden de etkin bir şekilde faydalanmaktadır.

 

Sektöre giriş ve yükseliş;

  • İşletme, 1980 yılında Orhan Cazgır tarafından kuruldu ve Cazgır LTD. ŞTİ. adıyla sektöre giriş yaptı.
  • 1982 yılında; ismini değiştirerek ‘Cazgır İnşaat ve LTD. ŞTİ.’ unvanını aldı.
  • 1991 yılında; fabrika Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçti, bu yıllarda Demirdöküm A.Ş.’ ye ve çeşitli Avrupalı firmalara dünya standartlarında fason kazan üretimleri yapıldı.
  • 1993 yılında; ısıtma sistemleri ve basınçlı kaplar için uluslararası sertifikalandırmalar tamamlandı.
  • 2001 yılında üretim gamı genişletildi ve faaliyet gösterdiği sektörde yatırımlarını büyüterek ‘Cazgır İnşaat Isı Sistemleri Tic. A.Ş. adını aldı.
  • 2005 yılında; Kriyojenik (çok düşük sıcaklıklarda yapılan üretim ve işlemler) tank ve tanker üretimi için Amerikalı bir firma ile ortaklık kuruldu.
  • 2006 yılında tamamen yurt dışına açılma hedefi ile Cazgır A.Ş. yükselen bir pazar olan kriyojenik piyasaya giriş yapmak adına yeni yatırımları ile dünya standartlarında uluslararası pazarlara ürün verebilecek şekilde tüm sertifikasyonlarını tamamladı. (ASME / AMERİKA ve CE / AVRUPA)
  • 2010 yılında; Amerikalı firma ile ortaklık sonlandırıldı. CAZGIR A.Ş. uluslararası pazarlarda kendi markasıyla ürünlerini pazarlamaya başladı.
  • 2011 yılında; petrol servis ekipman ürünleri üretmeye başladı.
  • 2012 yılında; Houston Texas’da Amerika operasyonları başladı. Kriyojenik tank ve tankerlerde Avustralya sertifikasyonlarını tamamladı.
  • 2014 yılında; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından Araç ve Üst Yapı Muayene Merkezi (TSE ADR Muayene Merkezi) olarak onaylandı.

Üretimin yüzde 65’i ihraç ediliyor.

Cazgır İnşaat Isı Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Orhan Cazgır, işletmenin sektöründe önde gelen arasına girdiğini belirterek; “Özellikle Gaz (LIN/LOX/LAR) dağıtıcıları ve LNG firmalarına çeşitli tank ve tankerler üretiyoruz. Bu alanda hizmet veren Türkiye’nin önde gelen firmalarıyla çalışıyoruz. Ürünlerimizin yüzde 65’ini ihraç etmekteyiz. Ağırlıklı olarak Avrupa’ya çalışmaktayız. Çalıştığımız ülkeler arasında İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, ABD, Polonya, Avustralya, Rusya, Karadağ, Türkî Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkeleri bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

KOSGEB’in, verdiği destekler sayesinde firmaların daha güçlü olmasını sağladığını söyleyen Cazgır; “ KOSGEB, Ar-Ge faaliyetlerine destek oluyor, KOBİ’lerin gelişmesini sağlıyor. Bu sayede katma değer yaratan ve nitelikli büyüyen firma sayısı artıyor. Ayrıca girişimciliği destekleyen projelerle girişimci sayısını arttırarak istihdam yaratmaya katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2019

Galeri