İslam bilim tarihi alanında yaptığı çalışmalar ile dünya çapında önemli bir yer edinen Prof. Dr. Fuat Sezgin’in adı, KOSGEB Başkanlık binasının birinci katında bulunan ve eğitim, seminer gibi etkinliklerde kullanılan konferans salonuna verildi.
Tarih: 19 Mart 2019

Cumhurbaşkanı İlan Etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl hayatını kaybeden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in cenaze törenine katılmış ve “2019 yılını Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Yılı olarak ilan edeceğiz” demişti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan bir genelge ile “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edilmişti.

Protokol İmzalandı

Bu çerçevede, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV), Kırıkkale Üniversitesi ve KOSGEB arasında iş birliği protokolü imzalandı.

KOSGEB’in Yükümlülükleri

Protokol kapsamında KOSGEB, 2019 yılı içerisinde resmi internet sayfasında Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmaları ve İslam bilim tarihi hakkında paylaşımlarda bulunmayı, KOSGEB veri tabanında bulunan KOBİ’lere yıl içerisinde yapılacak etkinlikler duyurmayı, KOSGEB desteklerinden yararlanabilecek sektörler çerçevesinde İslam bilim tarihi için objeler üreten KOBİ’leri desteklemeyi taahhüt etti. KOSGEB’in yükümlülükleri arasında, aylık dergisinde Sezgin ve çalışmaları hakkında paylaşımlarda bulunulması ve kurum bünyesinde bulunan bir alana Sezgin’in isminin verilmesi de yer aldı.

Bu çerçevede KOSGEB, başkanlık binasındaki yaklaşık 500 oturma kapasiteli en büyük salonuna Prof. Sezgin’in adını verdi. Konferans salonunun girişine Sezgin’in ismi yazıldı.

Prof. Sezgin Kimdir?

Prof. Sezgin, 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis’te doğdu. Orta öğrenimini Erzurum’da bitiren Sezgin, mühendis olma hayaliyle 1943’te İstanbul’a geldi. İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter’in öğrencisi oldu ve hocasının tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yöneldi.

Buhari Hakkında Tez

1951 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitiren Sezgin, Arap Dili ve Edebiyatı üzerine doktora yaptı. 1954’te “Buhari’nin Kaynakları” adlı doktora tezini tamamlayarak doçent oldu. Bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari’nin bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı. “Buhari’nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar” adındaki tezi 1956’da yayımlandı.

İstanbul’a Veda

1960 yılında Türkiye’deki askeri darbenin iktidara getirdiği hükümet tarafından ilim ve düşünce üreten 147 akademisyen çeşitli gerekçelerle üniversiteden atıldı. Üniversiteden atılanlar arasında kendi adının da bulunması üzerine Sezgin, Almanya’ya gitmeye karar verdi. Önce Frankfurt Üniversitesi’nde misafir doçent olarak dersler verdi. Bilimsel çalışmalarının ağırlık noktası Arap-İslam Kültürü’nün Tabii Bilimler Tarihi Alanı olan Sezgin, 1966 yılında profesör oldu.

27 Dil Biliyordu

Sezgin, insanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'nin ilk cildini 1967'de tamamladı. Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca dahil 27 dili çok iyi derecede biliyordu. İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2010'da Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı kuruldu. 

Aldığı Ödüller

1978 - Kral Faysal Vakfı’nın İslami Bilimler Ödülü,

1980 - Frankfurt am Main Goethe Plaketi,

1982 - Almanya Birinci Derece Federal Hizmet Madalyası,

2001 - Almanya Üstün Hizmet Madalyası,

2004 - İran İslami Bilimler Kitap Ödülü

2009 - Hessen Kültür Ödülü ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2019

Galeri