STAL GÜRMAK

İzmir’de otomotiv sektörü için amortisör üretimi yapan işletme, KOSGEB’in Stratejik Ürün Desteği ile ithalatı yüksek olan demiryolu ve raylı sistemlerde kullanılan amortisörleri yerli imkanlarla üretecek.

70’ten Fazla Araç Markasının Tedarikçisi

Otomotiv sektöründe faaliyet göstermekte olan STAL GÜRMAK, 70’ten fazla ticari araç markası için amortisör üretimi yapıyor.

Türkiye’de çalışmaları devam eden elektrikli araç projesinin de amortisör tasarımını gerçekleştiren işletme, KOSGEB seri şartlarda üretim başladığında tedarikçi olarak konumlanmış olacak. Ayrıca, çeşitli özel amaçlı uygulamalar için de (elektrikli mini araçlar, endüstriyel çamaşır makinesi, kondisyon aletleri, makineler) amortisör tasarım ve seri üretimi yapıyor.

İthal Edilen Demiryolu ve Raylı Sistemlerin Amortisörleri Yerli Olarak Üretilecek

Demiryolu ve raylı sistemlerin amortisörlerinin yerlileştirilmesi amacı ile KOSGEB’e Stratejik Ürün Destek Programı için proje hazırladıklarını belirten STAL GÜRMAK Genel Müdürü Varol Şeker, “Projenin gerçekleştirilmesi ile cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacağız. Yatırım planımız ile firmamızın, büyük işletmeler ile birlikte hareket edebilme yeteneklerinin de geliştirilmesini sağlayacağız.” dedi.

Proje ile ilgili bilgi aktaran Varol Şeker; “Amerika, Japonya, Avrupa, Rusya ve Çin gibi gelişmiş ülkelerde raylı sistemler, havacılık sektörü ile birlikte yük ve yolcu taşımacılığında en çok yatırım yapılan, özellikle soluduğumuz çevreye zararı en az olan ve en ucuz toplu taşıma sağlayan sektördür. Türkiye’mizde uzun yıllar ihmal edilen bu sektör, hükümetin 2023 vizyon ve stratejik planlarında yitik yılları karşılamak amacıyla en çok yatırım yapılacak alan olarak seçilmiş, bu amaçla mali harcamalarda ilk sırayı almıştır. Bu çalışmada, böylesine yüksek katma değerli ve önemli bir sektörde milli markanın önemi yüksektir. Bu milli markanın yaratılması için kuşkusuz yerli parça tedarikçilerine ihtiyaç vardır.

İşletmemiz, teknolojik üretim yeteneklerini geliştirerek ithalatı yüksek olan demiryolu ve raylı sistemler amortisörlerinin yerlileştirilmesi amacı ile bu projeyi hazırlamış bulunmaktadır.

Bu proje ile yerli üreticilerin (Tülomsaş, Tüvasaş, Tüdemsaş, Hyundai Eurotem vb.) üretimde daha yüksek oranda yerli girdi kullanımının sağlanmasının yanı sıra, Türkiye’de sürekli olarak bakım esnasında yenilenen amortisörlerin de yerli ürün olarak tedariki mümkün olacaktır.

Cari açığın azaltılmasına da katkıda bulunacak bu yatırım planımız ile firmamızın, büyük işletmeler ile birlikte hareket edebilme yeteneklerinin de geliştirilmesi sağlanmış olacaktır.”  ifadelerini kullandı.

Motosiklet’ten Raylı Sistemlere Geçiş

1974’te ufak bir atölyede motosiklet sektörüne amortisör üretmek için başlayan serüven, yıllar içerisinde Peugeot gibi global markaların ve farklı kıtalardaki üretim tesisleri için tedarikçi konumuna geldi.

1990’lı yılların sonuna gelindiğinde, değişen konjonktüre uyum sağlayan firmanın yönü otomotiv sektörüne çevrilerek, yatırımlara bu alanda devam edildi.

2003 yılında nevi değişikliği ile anonim şirket statüsüne geçilerek, daha profesyonel bir organizasyonun ilk adımı atıldı.

2005 yılında, ürün, üretim ve test yöntemleri kalitesinin tescili için Türk Standartları Enstitüsü’ne başvuru yapıldı, gerekli muayene deney ve test şartlarının karşılanması amacıyla TSE 3034:1987 belgesi tescil edildi. İlerleyen yıllarda ise, TSE 3034 2005 versiyonuna geçildi.

2007 yılında, otomotiv sektöründe küresel marka yaratma çalışmaları kapsamında, STAL markası tescil edilerek, tanıtım çalışmaları ile birlikte yurt dışı ve yurt içi fuar katılımlarına hız verildi.

2008 yılında, kalite yönetim sistemi ile ilgili çalışmalar tamamlanarak, Tüv Rheinland belgelendirme kuruluşu tarafından gerçekleştirilen denetimlerin ardından ISO 9001:2000 belgesi alındı. Takip eden yıllarda revize olan standardın ISO 9001:2008 versiyon denetimleri Bureau Veritas denetçi kuruluşu tarafından gerçekleştirilerek tescil edildi. 2018 yılında ise güncel versiyon olan ISO 90012:2015 standardı denetimi United Registrar Of Systems (URS) firması ile planlandı.

2010 yılında, yenilikçi ve araştırmacı bakış açısıyla amortisör tasarım ekibi kuruldu. Gelişen teknolojiler kullanılarak daha kaliteli ürünlerin daha verimli üretilmesi adına test laboratuvarı yatırımları hız kazandı.

KOSGEB’le Daha Güçlü

2012 yılında, KOSGEB Kobi Proje Destek Programı kapsamında ”Teknolojik Gelişimle Üretim Planlama ve Veri Yönetiminin İyileştirmesi” projesi onaylanarak, ERP(canias) sistemi devreye alındı.

Aynı yıl içerisinde, ülke ekonomisine katkıyı ihracatla güçlendirmek için STAL markasının yurt dışı tescil işlemlerine başlandı. Bu kapsamda 22 ülkede markanın tescil işlemi tamamlandı, 5 ülkede ise tescil işlemleri devam ediyor.

2016 yılında, KOSGEB, KOBİGEL - Kobi Gelişim Destek Programı kapsamında aldığı destekler ile gelişimini devam ettirdi.

2017 yılında, otomotiv sektörünün en üst seviye kalite belgesi olan ISO TS 16949 Belgelendirme denetiminden başarıyla geçildi, 1 yıllık izleme süresi sonunda 2018 Ocak ayında nihai belgelendirme süreci de tamamlanarak, belge geçerli hale geldi.

2018 yılında da KOSGEB’in Stratejik Ürün Desteği ile ithalatı yüksek olan demiryolu ve raylı sistemlerde kullanılan amortisörlerin yerli imkanlarla üretilmesi için yapılan proje başvurusu kabul edildi. Proje kapsamında seri üretim hattı kurulum için çalışmalara devam ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2019