Saray İnşaat Makine Malzeme Gıda Tarım San. ve Tic. A.Ş.

Atalarının geleneklerini sürdüren Saray İnşaat Makine Malzeme Gıda Tarım San. ve Tic. A.Ş. Çorum Ovasaray Köyünden sofralarımıza sağlıklı meyveler gönderiyor. 

KOSGEB KOBiGEL Destek Programı’ndan faydalanan işletme, ekipmanlarını güncelledi, modernizasyonunu sağladı ve kapasitesini arttırdı. Bahçelerinde bin ton elma üretimi yapan, 6 ülkeye elma, armut, ayva, kivi ihracatı gerçekleştiren şirketin Başkanı Mustafa Ilıca dergimize şunları aktardı:

Ben ve oğullarım Mak. Müh. Oğuz Ilıca, Elektrik ve Elektronik Müh. Emrah Ilıca, aile şirketi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çorum iline bağlı Ovasaray Köyü’nde dedemizin geleneği olarak meyve üretimini sürdürmeyi amaçladık. Kendimize ait yaklaşık 180 dekar arazide telli terbiye sistemi, damlama sulamalı, kapama ağ örtüsü gibi özelliklere sahip modern yöntemlerle, tam bodur 45 bin civarında elma fidanı diktik. Ürettiğimiz meyveleri uzun süre muhafaza edebilmek için 400 ton kapasiteli soğuk hava deposu yaptırdık. Zaman içerisinde bu depo yetersiz kalınca Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 8 bin ton kapasiteli dinamik kontrol atmosferli depolarımızı ve tasnif paketleme tesislerimizi kurduk. Türkiye’nin en modern iki tesisinden birisini şehrimize ve ülkemize kazandırdık. Bu tesislerimizde özellikle elma olmak üzere armut, ayva, kivi, nar gibi meyveleri muhafaza etmeye, yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunmaya başladık. Kısa süre içerisinde markalaşma yolunda iyi bir mesafe kazandık. Türkiye geneli büyük zincir marketlerin tercih edilen meyve tedarikçileri arasında yerimizi aldık.

“Bin Ton Elma Üretiyoruz”

Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren işletmemizde 6 bin, Ovasaray Köyü’nde 2 bin ton kapasiteli olmak üzere toplamda 8 bin ton kapasiteli soğuk hava depolarımız var. Kendi bahçelerimizden yaklaşık bin ton civarında elma üretimi yapıyoruz, farklı illerden ortalama 3 bin ton elma satın alarak depolarımızda uzun süre muhafaza edebiliyoruz. Bahçelerden getirilen elmalar geri dönüşümlü ve hijyenik plastik kasalarda depolanıyor, marketlerin siparişleri doğrultusunda tasnif paketleme makinesinde işleniyor, şirketimiz logosunu taşıyan karton kutulara meyve renk, gram ve çapına göre aynı kalite ve büyüklükte ayrıştırıldıktan sonra sevkiyata hazır hale getiriliyor.

“Yaptığımız İşin Zirvesinde Olmak İstiyoruz”

“İşletmemizde, ürün işleme aşamasında ortalama 40 kişi, bahçelerimizde hasat dönemi yaklaşık 20 kişi istihdam ediyoruz. Meyve bahçelerinin az olduğu ilimizde son derece modern depolarımız, yüksek performanslı tasnif ve paketleme makinelerimiz, Ar-Ge çalışmalarımız, kaliteli üretim ve özel dizayn ambalajlarımız ile kendimizle yarışıyoruz. İlimizde başka soğuk hava deposu veya paketleme üniteleri olmamasına rağmen biz yaptığımız işin zirvesinde olmak, sürekli kendimizi yenilemek, dünyada iş alanımızla ilgili tüm gelişmeleri yakından takip etmek ve yakaladığımız trendi asla kaçırmamak istiyoruz. Türkiye’nin en büyüğü değil ama en modern ve en kaliteli üretim yapan ilk üç firmasından birisi olmak ve bu konumumuzu hiç kaybetmemek istiyoruz.”

72 İle Satış, 6 Ülkeye İhracat

Depolarımızda armut, ayva, nar, kivi gibi ürünler alınarak uygun ortamlarda uzun süre muhafaza ediliyor. Talep halinde Migros, Carrefour, Metro, A101, Şok, Bim, Yunus gibi Türkiye geneli zincir marketlerin bölge müdürlüklerine ait ana depolara ürün teslimi yapılıyor. Bölgeler bazında toplanan elmalar Türkiye geneli market tezgâhlarında satılıyor. 2018 yılı itibariyle ürünlerimiz 72 ildeki farklı zincir market reyonlarında satışa sunuldu. Ayrıca Çorum’dan 6 ülkeye (Tacikistan, Gürcistan, Suudi Arabistan, BAE, Hindistan ve Umman) elma, armut, ayva ve kivi ihracatı yapıyoruz.

KOBİGEL Desteği

Tesislerimizin modernleşmesi ve üretim kapasitemizin arttırılması amacıyla ihtiyaç duyduğumuz malzeme ve teknolojilerin temini için KOSGEB desteklerinden faydalanmaya karar verdik. Yaptığımız görüşmeler çok olumlu ve sıcak geçti. KOSGEB KOBİGEL Destek Programı kapsamında sevke hazır ürün bekletme odalarımızın kapılarının modernizasyonunu sağladık. Ürün taşıma ekipmanlarımızın kapasitesini artırdık. Hijyen şartlarının daha iyi sağlanması için gerekli teknolojiler, tartım ve ölçüm teknolojilerimizin modernizasyonu için gerekli ekipmanlar ve kalite kontrol ve Ar-Ge amaçlı kurduğumuz laboratuvar ekipmanlarının temini gibi konularda desteklerden faydalandık.

“KOSGEB: Zor Gün Dostu”

Ülkemize yararlı hizmetler sunan işadamlarımıza destek olmak ve faaliyette bulunan sanayi tesislerimizin modern teknolojiye kavuşturmak amacıyla destek veren KOSGEB, ülkemizin en gözde kurumlardan birisidir. Sanayi esnafının yol arkadaşıdır. Zor gün dostudur.

“Kendi çocuklarımıza yedirmeyeceğimiz hiçbir meyveyi başkaları da yesin istemiyoruz.”

İşletmemizde, İyi Tarım Uygulamaları, Globalgap, İSO22000 gibi sertifikalar mevcut olup sürekli denetleniyoruz. Bahçelerden gelecek her ürünün örneklerini öncelikle laboratuvarlara gönderip ilaç kalıntı tahlili yaptırıyoruz. Kendi çocuklarımıza yediremeyeceğimiz hiçbir meyveyi başkaları da yesin istemiyoruz. Bu noktayı kırmızı çizgimiz olarak görüyor, kişi sağlığını son derece önemsiyor ve tüm işlerimizde bu duyarlılıkla hareket ediyoruz.

“Üretilen Her Bir Meyve Milli Servettir”

Meyve sektöründe entegre bir tesis kurmak istiyoruz. Bahçede meyve üretim alanlarımızı genişleteceğiz. Depolama, işleme ve pazar satışı olmayacak ürünlerde ise kurutma sistemine geçeceğiz. Çıkan çekirdek civarındaki sert kısımlardan ise sirke yapacağız. Yani, üretilen her bir meyveyi milli bir servet olarak değerlendireceğiz ve hiçbir parçasını çöpe atmayacağız. Bin bir güçlükle yetiştirilen her bir meyve emek ürünüdür, emek saygındır, kutsaldır bunu sermayeye dönüştürerek ülke ekonomimize katkı yapacağız.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2019