MONE MEDİKAL A.Ş.

2007 yılından beri Çorum’da medikal cihaz ve demirbaş sektöründe imalat yapan MONE Medikal Ticaret Sanayi A.Ş. KOSGEB destekleri ile yeni ürünler geliştirerek uluslararası pazarlara açıldı.

Sektöründe emin adımlarla büyüyen işletmenin kurucu ortağı Hayri Şamlı ile işletmenin kuruluşundan bugüne kadar gelen süreci ve KOSGEB destekleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik :

Sizi tanıyabilir miyiz?

İş yaşantıma başladığım 1997 yılından itibaren, aile işimiz olan kıymetli metal ticareti haricinde, toplam 5 ayrı girişimcilik deneyimi yaşadım. Grup bünyesinde toplamda 60 olan çalışan sayımız 2018 sonu itibari ile 304’e ulaşmış bulunuyor. Her zaman destekçim olan ailem ve tüm koşullarda yanımda olan iş arkadaşlarım sayesinde, gelecekte çok daha büyük projelerin içinde olacağımızdan hiçbir şüphem yoktur. Yoğun iş temposunun getirdiği stresi, başarı ile nötralize etmeyi öğrendikten sonra da kalfalık sınavımı verdiğimi düşünüyorum.

İşletme hikâyenizden bahseder misiniz?

2007 yılında Türkiye’nin en fazla cari açık verdiği medikal cihaz ve demirbaş sektörüne pozitif katkı sağlamak amacıyla kurduğumuz MONE Medikal A.Ş. kısa süre içinde ulusal ve uluslararası alanda ismini duyurdu. Hizmet aldığı firmaları ile birlikte toplamda 100’ü bulan istihdam ve hiperaktif yapısı ile marka değerini arttırmak adına teknoloji ve Ar-Ge faaliyetleri yapmaya ve kendini geliştirmeye devam eden genç bir firmadır.

İşletmenizde üretilen ürünler nelerdir?

İşletmemizde, hastane demirbaşları olarak adlandırdığımız, hasta karyolası, muayene koltuğu, pediatrik muayene masası, doğum yatağı, ilaç arabası, hasta taşıma sedyesi, kan alma koltuğu, refakatçi koltuğu, hasta yemek masası gibi birçok ürünün üretimi yapılıyor.

KOSGEB ile nasıl tanıştınız? KOSGEB’in hangi desteklerinden faydalandınız?

KOSGEB'i basın-yayın kanalıyla ve yaptıkları kurumsal ziyaretler sayesinde biliyoruz ve kendi başvurularımız sayesinde tanıştık. İhracata KOSGEB desteği ile başladık diyebiliriz.

İlk olarak 2008 ve 2009 yıllarında “İhracat Destek Kredisi” alarak ihracatımızı güçlendirdik.  Yine 2008 yılında “Sıfır Faizli İstihdam Endeksli Destek Kredisi” alarak istihdamımızda artış sağladık.

Genel Destek Programı kapsamında; Nitelikli Eleman İstihdam Desteği,  Yurt içi Fuar Desteği, Tanıtım Desteği, Eğitim Desteği, Sınai Mülkiyet Hakları Desteği ve Belgelendirme Desteği’nden faydalandık.

 

KOSGEB ile yapmış olduğunuz projelerden bahseder misiniz?

Küreselleşmenin etkilerini her alanda hissettiğimiz günümüzde, rekabet kabiliyetimizi güçlendirmek amacıyla, imalat esnasında tükettiğimiz enerjiyi üretmek fikri uzun süredir aklımızdaydı. KOSGEB’in üreticiyi bu alanda destekleme kararı ile birlikte uzun süredir planladığımız bu yatırımı KOSGEB’in desteği ile hızlı bir şekilde tamamladık.

Ar-Ge ve İnovasyon Desteği ile “Touch Screen Ekranlı Elektronik Açı Ayarlı Göstergeli Tartı Sistemli Yoğun Bakım Karyolası Projesi”ni başarı ile tamamlayarak bu ürünün prototipini geliştirdik. Endüstriyel Uygulama Destek Programı ile bu ürünün ticarileşmesini sağladık.

KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı’nda da üç ayrı projeyi başarı ile tamamladık. Bu projeler ise;

  • Pazarlama Stratejileri Geliştirerek Etkin Satış ve Marka Değeri Oluşturulması Projesi
  • Ürün Kalitesinde Sürekliliğin Sağlanması, Ölçüm Kontrol Altyapısının Sağlanması Projesi
  • Yenilenebilir Enerjinin İmalat Süreçlerimizde Kullanımı

 

Üzerinde çalıştığınız yeni projeler var mı?

İş birliği - güç birliği desteklerinden faydalanmak istiyoruz. Bize yarı mamul anlamında tedarikçilik yapan firmalar ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Olumlu geçen bu süreç biter bitmez müracaatımızı yapmak istiyoruz.

Yurt içi ve yurt dışı satışlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Üretimimizin yüzde 65’ini, DMO aracılığı ile kamu kurumlarına satıyoruz. Yüzde 20’sini ise yurt içinde özel hastane vb. kuruluşlara satıyoruz. Kalan yüzde 15’ini de Kanada, ABD, İtalya, İngiltere, Güney Afrika, Azerbaycan, Suudi Arabistan ve Kıbrıs gibi ülkelere ihraç ediyoruz.

KOSGEB ile ilgili düşünceleriniz nedir?

Her zaman üreticinin yanında olan ve onların hem üretim kabiliyetlerini geliştirmek, hem de günümüz teknolojisine ayak uydurmalarını sağlamaları için sürekli destek programları açıklayan bu kamu kuruluşunu ve yöneticilerini canı gönülden tebrik ediyor, teşekkürlerimi iletiyorum. 

Ekonomi içerisinde çok önemli bir yere sahip olan mikro ve küçük İşletmelere tavsiyeleriniz ne olur?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki tecrübe ve deneyim çok önemli. Girişimcilerin veya işletme sahiplerinin faaliyet gösterdikleri sektörde rekabet edilebilirlik seviyesinin yüksek olması için iyi bir deneyim ve tecrübeye sahip olmaları lazım. İkinci olarak üretim çok önemli. İyi bir pazarlama ağı, satış sonrası servis, müşteri memnuniyeti ve ihracat üretim yapan işletmelerin katma değerinin daha yüksek olmasını sağlıyor.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR

 

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2019