UDEA Elektronik

Sürekli Ar-Ge faaliyetleri ile üretim yapan UDEA Elektronik, KOSGEB’in Stratejik Ürün Destek Programı ile tasarımını yaptığı, mühimmatların etkinliğini arttıran “tapa – yaklaşma sensörü elektronik modülü” nü yerli imkânlarla üretecek.

Kurulduğu günden bugüne KOSGEB destekleri ile sürekli büyüme gösteren UDEA Elektronik SAN. TİC. A.Ş. Genel Müdürü Ober Saygılı ile “İşletmenin gelişim sürecinde KOSGEB desteklerinin etkisi” konulu bir söyleşi yaptık.

İşletmeniz ve faaliyetlerinizden kısaca bahseder misiniz?

 1999 yılında kuruldu. Bu yıl 20. kuruluş yıldönümümüzü kutladık. Kablosuz haberleşme (radyo frekans – RF) teknolojileri alanında faaliyet gösteriyoruz. 80 kişilik bir çalışma ekibimiz var. Bu ekibin 20’si Ar-Ge mühendisi olarak istihdam ediliyor. Sağlık Bakanlığı için yaptığımız bir aşı takip sistemimiz var, bu projeyi ayrı bir iş ortaklığı modeli ile devam ettiriyoruz. Burada da 35 personelimiz bulunuyor.

UDEA; RF teknolojilerindeki bilgi birikimini özellikle savunma sanayi ihtiyaçlarına uygun ürün, sistem ve platform tasarımından üretim ve kurulumuna kadar olan her aşamada kullanıyor.

Başlıca ürünlerimiz ve çözümlerimiz şu şekilde:

  • Tapa – yaklaşma sensörü elektronik modülü
  • Askeri araç görüntüleme ve kayıt sistemleri
  • İş makinesi araç aydınlatma ürünleri
  • RFID Okuyucu ve etiketler
  • Aşı takip sistemi
  • Hayvan takip sistemi
  • Hastane varlık takip sistemi
  • Yeni nesil kimlik kartı okuyucu ailesi

 

KOSGEB’den ilk kez nasıl bir destek aldınız ve nasıl başladınız? Bu süreç nasıl devam etti?

UDEA Elektronik 2001 yılında ilk kez Ar-Ge faaliyetlerimizi yürütmek için KOSGEB’den işlik desteği aldı. UDEA’nın var oluşu aslında KOSGEB ile başlıyor. O yıllarda beyaz eşya sektörüne sensör tasarımı yapmaya başlamıştık. İki yıl kadar burada faaliyetlerimiz devam etti. Daha sonra ODTÜ Teknokent’te yerimizi aldık. Şu anda bu ofisimiz faaliyetlerine devam ediyor. İlk yıllarımızda yine KOSGEB’in Genel Destek Programı kapsamında, Nitelikli Eleman İstihdam Desteği, Tanıtım Desteği, Yurt İçi Fuar Desteği gibi desteklerinden de faydalandık. O günden beri KOSGEB’le olan bağımızı hiç koparmadık.

Endüstriyel Uygulama Destek Programı ile “Akıllı Kart Okuyucu Akor’un Yüksek Katma Değerli Seri Üretimine Geçilmesi” isimli projemizi başarı ile tamamladık.

KOBİGEL KOBİ Gelişim Destek Programı ile “UDEA Katma Değeri Yüksek Üretim Altyapısına Geçiyor” isimli projemizi başarı ile tamamladık.

Stratejik Ürün Destek Programı ile “Teknolojik Üretim Yeteneklerinin Geliştirilerek Yaklaşma Sensörü Elektronik Modülünün Yerlileştirilmesi” isimli 24 aylık projemizin ilk 12 ayını başarılı bir şekilde tamamlamış durumdayız.

Kuruluşunuzdan bugüne kadar hangi sektörlerde yer aldınız? Şu anda ağırlıklı olarak hangi sektörde faaliyet gösteriyorsunuz?

İlk başta bahsettiğimiz gibi beyaz eşya sektöründe başladık. 2006 – 2007 yıllarına kadar daha çok sivil sektör ağırlıklı çalıştık.  Özellikle 2009 yılından sonra savunma sanayinin tasarım ve üretim süreçlerine dahil olduk. Bu sektörde, zırhlı personel taşıyıcı araçlar için kayıt sistemleri üretiyoruz. Şu anda yurt içi ve yurt dışı olmak üzere yaklaşık 2 bin aracın üzerinde kamera ve kayıt sistemlerimiz kullanılmaktadır.

Yine, savunma sanayinde kullanılan araç içi ve araç dışı aydınlatma sistemleri üretim ve tasarımlarımız devam ediyor.

Türkiye Havacılık Uzay Sanayii (TAİ) ile anlaşmasını yapmış olduğumuz bir projemiz var. 1,5 – 2 yıl kadar devam edecek bu proje, muharip uçak projeleri için çeşitli aydınlatma ürünleri tasarlayacağız.

KOSGEB’in Stratejik Ürün Destek Programı kapsamında devam eden bir projemiz var. Toplam süresi 24 ay olan bu projenin ilk 12 ayını tamamladık. Projemiz başarılı bir şekilde devam ediyor.

Bu proje için ROKETSAN ile iş birliği yaptık. Bu proje ile ROKETSAN tarafından üretilen bazı mühimmatların etkinliğini arttıran, Ar-Ge ekibimiz tarafından tasarlanmış “tapa – yaklaşma sensörü elektronik modülü” ürününün seri üretimini gerçekleştirmiş olacağız.

KOSGEB desteği ile bahsettiğimiz bu modülün tasarımını ve üretimini gerçekleştirebilmek için hem üretim kısmında hem de testlerin yapılabilmesi için laboratuvar kısmında ihtiyaç olan makinelerin tedarikini gerçekleştirmiş olacağız.

Bu ürünler daha önce yurt dışından mı alınıyordu?

Bu ürünler yurt dışında üretiliyor ve oradan tedarik ediliyordu. Fakat bazılarının tedarikinde zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. Bir şekilde dışa bağımlı kalınıyordu. Bu ürünlerin yerli imkânlarla üretilmesi gerçekten çok büyük önem arz ediyordu. Tamamen yurt dışından ithal edilen bir ürünü artık yerli olarak üretmeye başlayacağız. KOSGEB ile yürütmüş olduğumuz proje sayesinde daha az maliyetle, daha özellikli ürünlerin üretimini gerçekleştirmiş olacağız. Uluslararası pazarda rekabet gücümüzü de arttırmış olacağız.

Bugüne kadar yapmış olduğunuz en önemli Ar-Ge faaliyetleriniz arasında neler var?

Biz bir Ar-Ge firmasıyız ve sürekli yapıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız Ar-Ge projelerinin en önemlisi stratejik ürünün yerlileştirilmesi projesiydi.

Yine, ülkemizde yeni kimlik kartlarının kullanılmaya başlanması ile birlikte bu kimliklerin içerisindeki bilgilerin okunmasını sağlayan cihazlara, Kimlik Erişim Cihazı’na (KEC) ihtiyaç duyulacak. KEC cihazını UDEA olarak tasarladık. Bu cihazın ortak kriterler testi tamamlanmış durumda. Ürünü sahaya sürmek için şu anda son aşamaya geldik. Önümüzdeki günlerde, bu ürünümüzü sahada birçok yerde kullanılır görebileceğimizi umuyoruz.

Yeni başladığımız, savunma sanayindeki hava araçlarında kullanılacak olan aydınlatma sistemlerinin Ar-Ge faaliyetleri devam ediyor. Bu da çok önemli bir proje bizim için.

Elektronik kimliklendirme ile ilgili çeşitli RFID okuyucular ve etiketler tasarladık. Şu anda Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı gibi çeşitli kuruluşlarda envanter takibi ve objelerin takibi için kullanılıyor.

 

KOSGEB ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Destek programları hakkında fikirlerinizi alabilir miyiz?

Biz UDEA olarak uzun yıllardan beri KOSGEB ile sürekli temas içerisindeyiz. İlk başta küçük destekler ile başladık ama geldiğimiz aşamada daha nitelikli destekler alıyoruz. Özellikle son yıllarda uygulanan KOBİGEL – KOBİ Gelişim, Stratejik Ürün ve KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programları bizim gibi orta büyüklükteki işletmeler için çok önemli. Daha fazla katma değer sağlayacak, ithalatı önleyici ve özellikle ihracata yönelik ürünlerin üretilmesi, bu ürünleri üretecek tesislerin kurulması bizi dışa bağımlılıktan kurtaracaktır. Bu sebeple son dönemde yapılan yeni düzenlemeler çok yerinde ve ihtiyaca cevap veren düzenlemelerdir.

UDEA Elektronik Genel Müdürü Ober Saygılı’dan KOBİ ve girişimcilere tavsiyeler:

  • Ar-Ge yapın.
  • Devlet teşviklerinden faydalanarak finansman sorununu çözün.
  • Katma değerli bir ürün ortaya koyun.
  • Ürünü ticarileştirin.
  • Yurt dışı pazarlarında yerinizi alın.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2019