Cumhurbaşkanlığı himayesinde 13-15 Haziran tarihleri arasında İslam bilimi tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına uluslararası sempozyum düzenlendi.
Tarih: 17 Haziran 2019

Kültür Bakanlığı Destekledi

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ilan edilen “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ekinlikleri kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile İstanbul Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) iş birliğinde “Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sempozyumu” yapıldı.

Film Gösterimi

Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyum, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından hazırlanan “Prof. Dr. Fuat Sezgin Film Gösterimi” ile devam etti. Film gösteriminin ardından İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilen Işıktaş tarafından hazırlanan “Ud Dinletisi” gerçekleştirildi.        

Eşi Ursula Sezgin De Takip Etti

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmaları İBTAV Vakfı Kurucu Başkanı Ethem Sancak, İBTAV Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından yapıldı. Sempozyumu Sezgin’in eşi Dr. Ursula Sezgin de takip etti.

“Medeniyet Yürüyüşümüzün Fikir Babası”

İBTAV Vakfı Kurucu Başkanı Ethem Sancak, Almanya’da bulunan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin bir benzerini Gülhane’de yeniden inşa ettiklerini belirterek, “Uzun medeniyet yürüyüşümüzün fikir babalığını yapan Fuat Sezgin hocamızı ülkesine döndürmeye çalışırken ona o gün için belki hayal olan bazı vaatlerde bulunmuştuk. Bu vaatlerde bulunurken de Sayın Cumhurbaşkanımızın ferasetine ve büyük iradesine güvenmiştik. O hayallerden bazıları bugün gerçekleşti.” dedi.

“17 saat Bilim Üreterek Geçirdi”

İBTAV Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Sezgin’in yaşamının dünyanın geleceği için önemli bir anahtar niteliğinde olduğunu söyleyerek, “Bilgi üretmek, düşünmek, derlemek, toparlamak için çalışan zihinler olmalı. Fuat Hoca böyle biriydi. Günde 17 saatini fikir, bilim, bilgi üreterek geçirirdi. Amacımız Sezgin’in çalışmalarını yaygınlaştırmak yaşamını gençlerimiz için örnek olarak ortaya koymak.” diye konuştu.

“Fotoğraf Sergisi Hazırlıyoruz”

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Fuat Sezgin’in İstanbul günlerine dair bir fotoğraf sergisi hazırladıklarını belirterek “Bakanlık olarak bize bağlı bütün kütüphanelerde ve müzelerde Sezgin’e yönelik konferans, panel, açık oturum, İslam bilim ve teknoloji tarihine dair kitap sergileri ve yarışmalarla yıla olan katkılarımızı sürdürmeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

“İsminin İlelebet Yaşamasını Hedefledik”

Sempozyumda ayrıca İstanbul Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi adına İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak bir konuşma yaptı. Prof. Ak, İstanbul Üniversitesi olarak 2017’de Sezgin’e fahri doktora unvanı takdim ettiklerini kaydederek, “Kongre merkezimize onun adını vererek isminin mezun olduğu İstanbul Üniversitesi’nde ilelebet yaşamasını hedefledik.” dedi.

Ziyarete açıldı

Açılış töreninin ardından sempozyum kapsamında “Fuat Sezgin’le İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi” ve “Fuat Sezgin Anısına Bilimden Sanata yansımalar Sergisi” katılımcıların ziyaretine açıldı.

20 Oturumda Konuştular

Sempozyumun ikinci gününde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Doç. Dr. İbrahim Kalın, “Bilim, Teknik, Tefekkür: Fuat Sezgin’le Evrendeki İşaretleri Okumak” başlıklı bir konferans verdi. Üç gün süren sempozyum boyunca çeşitli ülkelerden gelen bilim insanları, 20 farklı oturumda Sezgin’in hayatı ve çalışmaları hakkında sunumlar yaptı.

Üç Dilde Düzenlendi

Sempozyum Türkçe, Arapça, ve İngilizce olmak üzere üç dilde gerçekleştirildi. Sempozyum süresince bu dillerde simultane çeviri yapıldı.

KOSGEB Protokol İmzalamıştı

KOSGEB, İBTAV ve Kırıkkale Üniversitesi arasında aralık ayında iş birliği protokolü imzalanmıştı. Protokol kapsamında KOSGEB, 2019 yılı boyunca resmi internet sitesinde Sezgin’in çalışmaları ve İslam Bilim Tarihi hakkında paylaşımlarda bulunuyor.

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2019