SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri

14 Yılda 20’nin Üzerinde Ürünü Geliştirdi

Geliştirdiği Ürünlerin Yüzde 90’ını Ticarileştirdi

Savunma sanayiinde faaliyet gösteren SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri işletmesi, 14 yıl gibi kısa bir sürede Ar-Ge sonucu ortaya çıkardığı 20’ye yakın ürününü ticarileştirdi.

Ankara’da faaliyet gösteren işletme 14 yıl içerisinde 100 metrekarelik bir yerden 4 bin 200 metrekarelik bir alana, 10 personelden 210 personele, sıfırdan 25 milyon dolar ciroya ulaştı.

Savunma sanayiinde faaliyet gösteren SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri, 14 yılda Ar-Ge sonucu 20’nin üzerinde ürün geliştirdi. Bunların yüzde 90’ını ticarileştirdi. 25 milyon dolar ciroya ulaşan SDT’nin Genel Müdürü Mustafa Fatih Ünal, işe 10 kişi ile 100 metrekarelik bir alanda başladıklarına dikkati çekerek, “Şu anda 210 kişiyiz. Bu personelin yüzde 50’si doğrudan tasarımla uğraşan mühendis arkadaşlar. Toplamda 4 bin 200 metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyoruz.” dedi.

KOSGEB Dergisi’ne konuşan Genel Müdür Ünal’ın açıklamaları şöyle:

Şirketiniz Hangi Alanlarda Faaliyet Gösteriyor?

Özellikle girdiğimiz 4 tane temel alan var. Bunlardan birincisi; uzaktan algılama konusu. Radar ya da çeşitli özelliklere sahip kamera, lazer, radar gibi sensörlerin çıktılarından, karar destek sistemleri ve analiz sistemleri anlamında katma değerli ürünler ortaya koymak ilk alanlarımızdan biri. Sentetik Açıklıklı Radar Teknolojileri konusunda önemli katma değere sahip yeni ürünler ortaya koyduk ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına sunduk. Türkiye’nin askeri alandaki istihbarat ve gözetleme uydularının yer istasyonları tarafındaki tüm görüntü işleme, kıymetlendirme ve analiz yazılımları ile donanımları ve tüm kullanıcı servislerini oluşturan Göktürk - 1, 2 ve 3 ile Göktürk yenileme gibi unsurlarını geliştirdik. Bunların hepsinin yer istasyonları tarafında biz varız. Bu alanda bir İtalyan firma ile iş birliği içinde son iki yıldır Avrupa Uzay Ajansı’na da güncel teknolojilerde benzer ürünleri sağlıyoruz.

“Elektronik Görev Sistemleri”

Önemli alanlarımızdan ikincisi elektronik görev sistemleri. Türk Hava Kuvvetleri’nin kullandığı pek çok savaş uçağı, helikopter, eğitim uçakları ya da Kara Kuvvetleri’nin kullandığı helikopterler gibi hava platformlarının pek çoğundaki görev veri ve video kayıt sistemlerinin yazılımı, elektronik tasarımı ve üretimi hepsi bize ait. Bu ürünlerden 200’ün üzerinde TSK’ya verdik ve şu anda aktif olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra elektronik görev sistemleri başlığı altında son 10 yılda ülkemizde geliştirilen taktik sahadaki güdümlü ve güdümsüz pek çok füzenin atış kontrol sistemlerini de biz geliştirdik. Ayrıca, bu alanda başta askeri bilgisayarımızı sayacak olursak helikopterler engel tanıma (elektrik tellerine takılmamaları için) bölgedeki sayısal haritalarını gösteren hava birim bilgisayarı da yaptık ve kullanıma verdik. Ayrıca, bu ürünün yeni bir tasarımını Kara Kuvvetleri’nin tüm helikopterlerine yeni bir ürün olarak veriyoruz. Halihazırda ilk prototipleri çıktı ortaya ve yakın zamanda helikopterlere takılacak. 

  

“Elektronik Harp ve Haberleşme”

Üçüncü alan olarak sayabileceğim elektronik harp ve haberleşme ürünleri boyutu. Bu alanda temelde hem haberleşme hem de radar sistemlerinde kullanılan ve elektronik harp olarak muharip unsurlarımıza yönelik tehditleri önceden ve uzaktan tespit etmek ve elektronik olarak karşı tedbirleri uygulamak için birtakım unsurlar geliştirdik.

“Simülasyon ve Modelleme”

Simülasyon ve modelleme alanlarında da geliştirdiğimiz ürünler var. Özellikle simülasyonda odaklandığımız iki tane temel uzmanlık alt alanı var. Birincisi gömülü simülasyon diyebileceğimiz gerçek sistemler içine gömülmüş eğitim modları. Buradaki en önemli ürünümüz,  dünyada ses getiren bir ürün olan, Yeni Nesil Hava Taktik Eğitim Podu yani kısa adı, ACMI. Türkiye’de de bu alanda sertifika almış ürünü olan bir firma var, o da biziz.

İhracatta Ne Durumdasınız?

İhracatta iki mihenk taşımız var. Bir tanesi görüntü işleme ve istihbarat/gözetleme uyduları yer istasyonu işleri tarafında, özellikle İtalyan firmalarıyla yaptığımız ve Avrupa Uzay Ajansı’na yaptığımız işler var. Diğeri ise Güney Kore’ye yaptığımız gömülü eğitim sistemleri. İhracatımız, son üç senedir toplam satışımızın yüzde 5’i ile yüzde 15’i aralığında devam ediyor. Yüzde 30’ları bulduğumuz dönemler de oldu.

KOSGEB’den Ne Gibi Destekler Aldınız?

KOSGEB’den kurulduğumuz günden beri etkin bir şekilde destek alıyoruz. Genel Destek Programı, Nitelik Eleman İstihdam ve Yurt İçi Uluslararası İhtisas Fuarı destekleri ile başladık. 2017 yılında, KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı ile, Üretim ve İhracatta Teknoloji Seviyesi Yüksek, Katma Değerli Ürünlerin Payının Arttırılması Çağrısı kapsamında, katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş kategorisinde, “Teknik Altyapı Yatırımı ile Üretim ve Test Kabiliyetinin Geliştirilmesi, Üretim Süreçlerinde Kapasite, Kalite ve Verimliliğin Arttırılması” adlı projemizi başarı ile tamamlayarak elektronik üretim alt yapımız geliştirdik. Stratejik Ürün Destek Programı’nın 2018/1 çağrısı kapsamında da büyük işletme olarak Kale Havacılık Sanayi A.Ş. ile iş birliği yaparak, Kanatlı Güdüm Kiti için “Kuyruk Bütünü-Ön ve Güdüm Elektroniği Bütünü Üretimine Yönelik Kapasite Geliştirilmesi” adlı projemiz desteklenmeye uygun görüldü.

Stratejik Ürün Projeniz Hakkında Bilgi Verir Misiniz?

TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği birtakım güdüm kitlerinin elektronik kısımlarının üretimini yapıyoruz. MK-82, 83 ve 84 adı verilen konvansiyonel ve hava platformlarından atılabilen bombaların içerisinde herhangi bir hedefe yönelik güdümleme yoktu. Bu mühimmatları uçaktan belli bir hedefe güdümlü olarak yöneltebilecek şekilde sevk edebilmek için TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği güdüm kitlerinin seri üretimlerinde Türkiye’deki tek kalifiye elektronik üretim hattı olduk.

Stratejik Ürün Desteği’nde Kale Havacılık ile iş birliği içerisindeyiz. Ürünü TÜBİTAK SAGE tasarladı, tasarım desteğini veriyor ama belli kısımları farklı endüstriler tarafından seri olarak üretiliyor ve bunlar entegre ediliyor. Bu başlık altında iki tip ürün var. Kanatlı Güdüm Kiti ve Hassas Güdüm Kiti. Halihazırda Hassas Güdüm Kitinde entegratör olarak ASELSAN, Kanatlı Güdüm Kitinde Kale Havacılık ile çalışıyoruz. Kanatlı Güdüm Kiti üretim alt yapıları için KALE Havacılıkla stratejik ürün projemiz devam ediyor.

 

14 Yılda Kaç Tane Ürün Ortaya Çıkardınız?

Birbirinde farklı 20’nin üzerinde ürün ortaya çıkardık. Geliştirmiş olduğumuz ürünlerin yüzde 90’ını ticarileştirdik diyebilirim.

Küçük İşletmelere Yani Büyümek İsteyen İşletmelere Tavsiyeleriniz Nedir?

Birebir tavsiyem, öncelikle geliştirecekleri bir ürün üzerine odaklansınlar. İkincisi de bu ürünlerle ilgili ticari ve pazar boyutunu ciddi araştırmaları lazım. Gerçekten pazar bulabilirler mi? Yanlış üründen başlamak çok doğru bir şey değil. Üçüncüsü de iç pazarda bir şeyler yapıp ihracata çıkmak gerekiyor. Ben bu üç unsuru oldukça kritik görüyorum.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2019

Galeri