AKAMA Mühendislik

Savunma sanayi için onlarca ürün geliştiren AKANA Mühendislik ve Ticaret A.Ş. NATO tedarik makamı NSPA’in onaylı tedarikçisi olarak birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Stratejik öneme sahip ürünlerin üretimini gerçekleştiren AKANA Mühendislik 29 yılda savunma sanayi için onlarca ürünü geliştirdi ve bu ürünleri ticarileştirdi.

AKANA Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Türk ile işletmenin gelişim süreçleri ve uluslararası pazarda kazanmış olduğu rekabet gücü hakkında yaptığımız söyleşiyi siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz:

AKANA Mühendislik ’in kuruluşundan bugüne kadar olan serüvenini kısaca anlatır mısınız?

AKANA Mühendislik 1990 yılında inşaat, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine yönelik mühendislik faaliyetleri için küçük bir proje ofisi ile başlangıç yaptı. 2008 yılına kadar bu küçük ofiste faaliyetlerine devam etti.

Patlayıcı ve Roket Yakıtı Karıştırıcısı İmalatı

İlk olarak 2008 yılında savunma sanayisinde çalışmalara başladık. Yaklaşık 20 kişi ve 3 tezgâhla patlayıcı ve roket yakıtı karıştırıcılarının (mikser) tasarım ve üretimini yapmaya başladık.

Şu anda 95 çalışanımız ve sadece CNC olarak 14 adet tezgâhımız var. 2008 yılında mikser yapımına başladığımızda yarım litre ile bir litre arası karıştırıcılar yapıyorduk. Şimdi ise dünyanın en büyük mikserlerinden birisini yapıyoruz, yaklaşık bin 800 litre kapasitesi var. O dönem 40 bin avroluk bir iş aldığımızda sevinen bir firma iken şimdi yıllık ortalama 5 milyon avro ciro yapabilecek potansiyele ulaştık.

AKANA Mühendislik 29 yıldır sürdürülebilir büyüme stratejisi kapsamında, savunma ve havacılık sektörlerine yönelik çalışan bir çözüm ortağı olarak mühendislik, tasarım, Ar-Ge ve üretim projelerini başarıyla yürütüyor.

NATO Tedarik Makamı NSPA’in Onaylı Tedarikçisi

AKANA, yörüngesel karıştırıcılar gibi enerjetik malzeme üretim ekipmanlarının tasarım ve üretimi konusunda da tecrübe sahibi. Portföyünde 1 galon, 30 galon, 150 galon ve 500 galon karıştırıcılar mevcut. AKANA ayrıca NATO tedarik makamı olan NSPA’in onaylı bir tedarikçisidir ve Ar-Ge merkezi bulunuyor.

Şu anda 95 çalışanımız var. 30’un üzerinde Ar-Ge personelimiz var. 2016 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na TEKNOYATIRIM proje desteği başvurusu için gittiğimizde bize Ar-Ge merkezi kurmamız yönünde telkinlerde bulundular. Bunun üzerine biz de daha önceden programımıza almış olduğumuz Ar-Ge merkezi kuruluşu çalışmalarımızı hız vererek 2016 yılında Ar-Ge merkezimizi kurduk.

Büyük işletme ve kuruluşlarla yapmış olduğunuz iş birlikleri var mı?

Savunma sanayi için mühendislik çözümleri üzerine proje odaklı çalışıyoruz. Savunma sanayinde faaliyet gösteren büyük işletme ve kuruluşlarla yapılan sözleşmeler dahilinde talep edilen ürünlerin tasarımlarını yaparak ilk önce bu ürünlerin prototiplerini üretiyoruz ve sözleşmeye bağlı olarak istenilen adetlerde üretim yapıp ürünlerimizi teslim ediyoruz. Hemen hemen bütün savunma sanayi firmaları ile ortak bir proje yürütmüşlüğümüz var. Şu anda devam eden büyük projelerimiz var. ASELSAN en önemli müşterilerimizden birisi.

“Almanya’da Leopar Tanklarını Üreten Firmaya Mikser Üretiyoruz”

TÜBİTAK SAGE ile roket yakıtında kullanılan patlayıcı üretimi ile ilgili makine, ekipman, tesis kurulumu konusunda önemli çalışmalar yaptık. Şu anda AKANA Mühendislik dünyanın sayılı patlayıcı ve roket yakıtı karıştırıcılarının tasarım ve üretimini yapan firmaları arasına girmiş durumda. Örnek verecek olursak Almanya’da Leopar tanklarını üreten firmaya 500 galonluk mikser üreterek teslimini yaptık. Bu ürün stratejik önemi olan bir makinedir. Bu konuda tasarım ve üretim kabiliyetimizi geliştirerek taleplere cevap verir duruma geldik.

“ASELSAN İçin Üretimler Yapıyoruz”

ASELSAN iş birliği ilke Fırtına Obüsü ’ne arazide mühimmat ikmali yapan aracın içerisindeki bütün mekanizmaların tasarımını yaptık. Şu anda yine Fırtına Obüsü ’nün modernizasyonu ile ilgili ortak bir çalışma yürütüyoruz. Yine ASELSAN’la birlikte otomatik seviyeleme sistemi tasarladık geliştirdik.

TÜBİTAK SAGE ile Ortak Çalışmalar

TÜBİTAK SAGE için termal batarya hattı dediğimiz ısıl pil çalışmalarını birlikte yürüttük. Şu anda TÜBİTAK SAGE dünyanın en önemli ısıl pil üreticilerinden birisidir.

Havacılık konusunda çalışmalarımız var. TAİ iş birliği ile ATAK Helikopterleri ’ne joystick üretimi yaptık. İnsansız Hava Araçları ’nın fırlatıcı rampalarını yaptık. HAVELSAN ile ATAK helikopterinin simülatörlerini ve kumanda panellerini yaptık.

Almanya’ya iş yapıyoruz. İtalya’nın savunma sanayiinde en önde gelen firmasına iş yapıyoruz. Ürdün’de daha önce bir tesis kurduk. MKE üzerinden yurt dışına gönderilen ürünlerimiz var.

Kaynaklı ve talaşlı üretim yapıyoruz.  Mühendislik anlamında bir özelliği olan ve herkesin yapamayacağı projeler konusunda biz çok heyecanlı oluyoruz.

KOSGEB’den hangi destekleri aldınız? Bu destekler işletmenize ne gibi kazanımlar sağladı?

Şu ana kadar KOSGEB’den Genel Destek Programı kapsamında Endüstriyel Tasarım Tescil, Eğitim, Bağımsız Denetim, Faydalı Model, Ürün Kataloğu, Yurtiçi Uluslararası İhtisas Fuarı, Nitelikli Eleman İstihdamı, Test, Analiz ve Kalibrasyon, Ürün Belgesi ve Sınai Mülkiyet Hakları gibi desteklerinden faydalandık. Genel Destek Programı’nın revize edilmesinden sonra İşletme Geliştirme Programı Destek Programı olan bu programdan hala faydalanıyoruz.

KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı ile  “Bilişim Teknolojisi Alt Yapısının Güçlendirilmesi” konulu projemizi tamamladık. Bu proje yazılım alt yapımıza çok ciddi kazançlar sağladı. Üretimimizi çok daha iyi yönetebilir hale geldik. 

Yine, 2016 yılında KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında “Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji KOBİ’lerinde Kapasite Geliştirme”  konulu çağrı ile yürütmüş olduğumuz proje kapasite arttırımımız konusunda işletmemize çok ciddi kazanç sağladı.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2019

Galeri