HARMANER MAKİNE

Çocuk yaşta çırak olarak iş makinelerinin tamiratı sektöründe işe başlayan Adem Harman, şimdi yerli imkanlarla silindir üretimi yapıyor.

Girişimci Adem Harman, 1984 yılında iş makineleri tamiratı ve hidrolik yedek parça sektöründe çırak olarak işe başladı.

Çıraklıktan Başlayan Öykü

1992 yılına kadar bir işletmede çırak olarak çalışan Harman, vatani görevinin ardından 1995 yılına kadar da başka bir işletmede beton mikserlerindeki hidrolik sistemlerin tamiratı üzerine çalıştı. 1995 yılında 30 metrekarelik bir alanda kendi işletmesini kurarak, 1 yıla yakın bir süre yine hidrolik sektöründe büyük işletmelerin alt yükleniciliğini yaptı.

Zamanla iş potansiyelini genişleterek işleri yetiştiremeyince çocukluk arkadaşı ile birlikte ortaklık yoluna girdi. OSTİM OSB’de daha büyük bir dükkan kiralayıp, makine ekipmanlarını genişleterek aynı sektörde faaliyetlerini sürdürdü. 2003 yılına kadar iş makinelerinin tamir ve bakım süreçlerini üstlendi.

İkinci Elde Kazanılan Tecrübe

İş hayatında emin adımlarla yürümeye başlayan Harmaner, 2000’li yıllarda Türkiye’de üretimi olmayan iş makinesi silindirleri ikinci el olarak Hollanda’dan getirerek, revizyonunu yapıp pazarlamaya başladı.

Hollanda’dan gelen makinelerin revizyon süreçlerinin kendisine iyi bir tecrübe kazandırdığını ifade eden Adem Harman:

Tamiratta Kullanılan Parçaların Üretimine Geçiş

“Yurt dışından gelen makinelerin yedek parçalarında sıkıntılar oluyordu. Bu parçaları bulmakta güçlük çekiyorduk. Bu parçaları yan sanayi olarak biz kendimiz üretelim dedik. Altyapımızı oluşturduktan sonra bu parçaların üretimini gerçekleştirdik. Ürettiğimiz ürünleri piyasada hidrolik ve iş makineleri sektörlerinde faaliyet gösteren, iş yaptığımız diğer firmalara vermeye başladık. Bu işletmeler ürünlerden memnun kaldılar. Böylece biz işletme olarak daha farklı sektörlere girerek daha fazla parça üretmeye başladık.

Bir taraftan şantiyelerde bozulan ve hasar gören iş makinelerinin tamirini yaparken, diğer taraftan da bu makineler için gerekli yedek parçaların imalatını yaptık. Yani makineyi şasesinden başlayarak komple elden geçiriyor ve yeni gibi yapıyorduk.” dedi.

İş Makinesi ve Silindir Sektörü

2003 yılının sonunda ortağı ile yollarını ayırmak zorunda kalan girişimci Adem Harman, tekrar kendi işletmesini kurdu. Daha önce iş makinelerinin bakım ve onarımı üzerini yoğunluklu olarak çalışırken silindirler üzerine daha da ağırlık vermeye başladı. Silindirlerin yedek parçalarının üretimine ve tamiratına da devam etti.

2016 yılına gelindiğinde ise iş makinesi silindirlerin yan sanayi olarak bütün parçalarının imalatını yaparak bu süreç içerisinde belediyelerle olan faaliyetlerine de hız verdi. Gelinen süreçte, “Madem biz bu makinelerinin bütün parçalarının imalatını yapıyoruz, neden makinenin üretimini de yapmayalım?” diyerek silindir imalatı üzerini ciddi şekilde kafa yormaya başladı.

İlk Silindir Üretimi

Silindirin şasesi ve motoru hariç bütün diğer aksamlarının üretimini yaptıkların belirten Harmaner, “Makinenin şasesini de ürettikten sonra geriye yalnızca bir motor, bir de hidrolik pompa kalıyor, bunları da dışardan tedarik ederek makinanın tamamını üretebileceğimizi gördük. Böylece ilk etapta 8 ton olarak 10 adet makinenin üretimini gerçekleştirdik. Ürettiğimiz bu makineleri belediyelere ve özel sektördeki firmalara kiralama modeli ile verdik. Daha sonra gönderdiğimiz belediye ve firmalar makinelerin 7 tanesini satın aldılar. Geriye kalan 3 makineyi de kira sözleşmeleri bittikten sonra alıp yenilemelerini yaparak tekrar sattık. Bu süreç bizi biraz cesaretlendirdi” şeklinde konuştu.

KOSGEB ile 13 Tonluk Silindir Üretimi

2017 yılına gelindiğinde KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’ndan faydalanarak 13 tonluk silindirin ilk prototipinin üretimini gerçekleştirdiklerini söyleyen Adem Harman: “KOSGEB’in projesini başarı ile tamamladıktan sonra 13 tonluk silindirlerin imalatına da başlamış olduk.  KOSGEB sayesinde biz üretimin prosedürlerini öğrendik ve KOSGEB bize doğru bir üretim yapmayı öğretti.

İlk Yerli Üretim Silindir Uluslararası Pazarlarda

Avrupa’dan makine getirerek o makinelerin revizyonunu yapma süreçleri bize iyi bir deneyim kazandırdı. Yurt dışından gelenleri iyi ve kötü yönlerini araştırdık ve biz ürettiğimiz makinelerde yurt dışından gelenlerin en iyi yönlerini alarak üretim yaptık.

2017 ve 2018 yıllarında 65 adet makine üretimi gerçekleştirerek bu makineleri yurt içi ve yurt dışı pazarlarında sattık. Yurt dışında 8 ülkeye ihracat gerçekleştirdik.” dedi.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2019

Galeri