Acrome Robotik Mekatronik Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Yenilikçi robotik ve mekatronik sistemler geliştiren Acrome Robotik Sistemleri, 20’den fazla ülkede 100’den fazla kurum ve kuruluşa geliştirdiği sistemlerini kurdu.

Türkiye’de ‘robotik sistemler’ üzerine Ar-Ge çalışmaları yapan, ürün geliştiren ve bu ürünleri dünya pazarlarına sunan Acrome Robotik Mekatronik Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurucusu ve Genel Müdürü Başar Şahinbeyoğlu, sektöre ilişkin değerlendirmelerini ve çalışmalarını KOSGEB ile paylaştı:

İşletmenizin Kuruluşundan Bugüne Kadar Olan Süreçlerini Anlatır Mısınız? 

Yenilikçi robotik ve mekatronik sistemler geliştirmek amacıyla 2013 yılında kurulan Acrome, aynı yıl İTÜ Çekirdek Yarışması finalinde başarılı bulunarak bir yıllık ofis kullanım hakkı kazandı. İlk kurulduğumuz yıllarda ülke içindeki sanayi kuruluşlarına hem bizim için hem de son kullanıcılar adına katma değeri yüksek projeler gerçekleştirdik. Bu projelerden edindiğimiz tecrübeler ve mali destekler ile tüm dünyada satışını gerçekleştirdiğimiz ürün gamını geliştirmeye başladık.

İşletmemiz çeşitli yatırım süreçleri geçirmiştir. 2017 yılında gerçekleşen bir Start-up Challenge’da, yine ürün gamımızı geliştirmeye yönelik yatırım aldık.

Faaliyetleriniz Hakkında Kısaca Bilgi Verir Misiniz?

Acrome Robotik Sistemleri, eğitim ve araştırmaya yönelik robotik sistemler geliştiren teknoloji tabanlı bir firmadır. Acrome kelimesi; automation (otomasyon), control (kontrol), robotics (robotik), mechatronics (mekatronik) kelimelerinin bas¸ harflerinden oluşmaktadır ve temel anlamda firmamızın çözüm sunup değer ürettiği alanları göstermektedir.

Firmamızın temel vizyonu robotik eğitimi tüm dünya genelinde erişilebilir kılmak ve robotik alanındaki eğitim alan/veren kişi ve kurumları ivmelendirmektir. Yenilikçi bir eğitim modelini esas alarak, robotik-kodlama, otomatik kontrol, sistem tasarımı, yazılım teknolojileri ve yapay zeka gibi konularda teorik bilgiyi pekiştiren uygulamalı deneyler yapılmasını, eğitimler verilmesini, ürünlerin ve hizmetlerin ihracatının gerçekleştirilmesini misyon edinmiş¸ bir firmayız.

Misyonumuza yönelik olarak; ülkemizin önde gelen savunma sanayi organizasyonlarında ve vakıf şirketlerinde robotik simülasyon altyapısı kurmak adına bu projeleri başlattık. Ülkemizin kalkınmasına yardımcı olacağını düşündüğümüz katma değeri yüksek ürün ve hizmet ihracatlarımız 2016 yılından bu yana artarak devam etmektedir.

Ürettiğiniz Ürünler Hakkında Bilgi Verir Misiniz?

Acrome olarak otomatik kontrol, robotik tasarımı ve mekatronik alanlarında en iyi uygulama ve eğitim deneyimleri sunmak için çözümler tasarlıyoruz.

Üretim alanında çalışanlara, bilim insanlarına ve mühendis adaylarına robotik-kodlama, otomatik kontrol, sistem tasarımı, yazılım teknolojileri ve yapay zeka gibi konularda yenilikçi bir eğitim modelini esas alarak teorik bilgiyi pekiştiren uygulamalı eğitimler verilmesini sağlıyoruz. Veri toplama ve test sistemleri, görüntü işleme ve gömülü sistem kontrolü alanlarında projeler de geliştirmekteyiz.

Yurt İçi ve Yurt Dışı Pazarlarınız Nasıl? Satışlarınız Hakkında Bilgi Verir Misiniz?

Acrome Robotik Sistemleri olarak kurulduğumuzdan bu yana aralarında ABD, Almanya ve Çin olmak üzere 20’den fazla ülkede 100'den fazla kurum ve kuruluşa sistemlerimizin kurulumunu yapmış¸ bulunmaktayız. National Instruments, Mathworks, Boeing, Intel ve Ericsson gibi dünyanın önde gelen teknoloji firmaları ile iş birlikleri ve satışlar gerçekleştirdik.

Sadece 2018 yılında dünya genelinde 30 farklı kuruluşa robotik sistemlerimizin kurulumunu sağladık. Aynı zamanda Almanya, Fransa, İtalya, Çin ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde distribütör firma anlaşmaları ve faaliyetleri ile satış ağımızı genişletmeye devam ediyoruz.

Ülkemizde, rakip ithal ürünlere karşı olan yarışımız her geçen gün iyiye doğru gitmektedir. Bu noktada; gerek mali avantajlarımız gerekse de satış öncesi ve satış sonrası faaliyetlerimiz ve erişilebilirliğimiz ile bu yarışa bir adım önde başlamaktayız. Bunlara ek olarak 2019 yılı itibariyle yurt içi pazarlama ve satış ağımızı genişletmek stratejisi kapsamında çeşitli hedefler belirledik.

Devlet Desteklerinden Ne Şekilde ve Hangi Kurumlardan Faydalandınız?

Hâlihazırda İTÜ Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde 4691 sayılı kanun kapsamında çeşitli muafiyetlerden yararlanıyoruz. Aynı zamanda yine teknokent bünyesinde İTÜ Çekirdek, Innogate ve İTÜ Magnet programları aracılığı ile eğitim, ofis ve mentorluk gibi destekler aldık.

Almış Olduğunuz KOSGEB Destekleri Nelerdir? Bu Destekler İşletmenize Ne Gibi Katkılar Sağladı?

KOSGEB’den 2018 yılında bir destek aldık. Bu destek ile Quilibro - Kinetik Bilgisayar adında, kişilere analitik ve sistematik düşünme yeteneği kazandıran kapasitesi ile öğrenme tecrübelerine eşsiz katkılar sağlayan bir ürün geliştirdik. Quilibro’yu Hollanda’ya ihraç ettik, Türkiye’de ve yurt dışında çeşitli etkinliklere katılarak gençlerle buluşturduk.

Yeni nesillerin teknoloji ile iç içe yetişmesine olanak veren Qulibro, ilk ve ortaöğretim seviyesindeki öğrencilere temel bilimler ve matematik konularından nasıl mühendislik ve teknolojiye adım atıldığını anlamalarında yardımcı oluyor.

Projeleriniz Hakkında Kısaca Bilgi Verir Misiniz? KOSGEB’den Almış Olduğunuz Desteklerin Etkilerinden Bahseder Misiniz?

Bulut tabanlı robotik platformu projesi çalışmalarının yanı sıra; Acrome’un ürün gamını geliştirmek adına durmaksızın devam eden tasarım faaliyetleri içerisindeyiz. KOSGEB’den almış olduğumuz destek ile ürün yelpazemizi daha da genişletme fırsatımız oldu. İlk ve ortaöğretim seviyesindeki öğrencilerin derslerinde teorik olarak öğrendikleri müfredat konularını kodlama ve robotik eğitimi ile birleştirerek öğrencilerin yeni teknolojiler ve endüstriyel uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayan bahsetmiş olduğumuz Quilibro - Kinetik bilgisayar fikrimizi ürünleştirdik.

Küçük İşletmelere ve Girişimcilere Tavsiyelerinizi Alabilir Miyiz?

  • Yurt dışına açılın, lokal düşünmeyin. Ürününüz hazır olmasa da pazara çıkın, ürününüzün en mükemmel halini oluşturmaya ayırdığınız zaman arttıkça pazardaki rakipleriniz çoktan harekete geçmiş olabilir.
  • Müşteri segmentasyonu ve çözdüğünüz sorunu aktarırken çok net olun ki, değer önerinizin rakiplerinizden nerede farklılaştığı mesajı kolayca anlaşılsın.
  • Hedef müşterileriniz kendilerine sunduğunuz çözümün gerçekten de ihtiyaçlarına cevap veren bir sistem olduğunu anlayabilsinler.
  • Önemli bir diğer nokta da ekip. Ancak ekibinizin başarısı kadar başarılı olabileceğinizi unutmayın. Bu yüzden, başarı odaklı, motivasyonu yüksek ve yetenekli bir ekip kurmak bir girişimcinin bana kalırsa en önemli görevlerinden biridir. Burada bu kişileri bulmak, ikna etmek, ekip ruhu oluşturmak gibi önemli görevler girişimciye düşüyor. Ama şurası oldukça net, iyi bir ekip başarıyı getiriyor.

 

 Hazırlayan: Şenol DEMİR

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2019

Galeri