“Desteklerimizi, çerçevesi mevzuatla belirlenmiş objektif kriterlere göre veriyoruz”
“Bütün desteklerimize internet üzerinden müracaat edebilirsiniz”
“Herhangi bir KOSGEB Müdürlüğü'ne gitmenize gerek yok”
Tarih: 27 Kasım 2019

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, çerçevesi mevzuatla belirlenmiş objektif kriterlere göre KOBİ’lere destek verdiklerini belirterek, “Bütün desteklerimize internet üzerinden müracaat edebilirsiniz. Herhangi bir KOSGEB Müdürlüğü'ne gitmenize gerek yok. Değerlendirme kurullarında ne karar alınırsa biz o karara uyuyoruz.” dedi.

ATO Üyelerine Sunum

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) 28’nci dönem 20’nci meclis toplantısında meclis üyelerine seslenen KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Uzkurt, KOSGEB’in yeni vizyonu, yol haritası ve güncel destek programları ve faaliyetleri hakkında bir sunum yaptı.

Yerli ve Milli Üretimin Destekçisi

Toplantının başında ATO Başkanı Gürsel Baran bir konuşma yaparak, “KOBİ’lerimizi hizmetleriyle ve etkin destekleriyle geliştiren, güçlendiren, uyguladığı programlarla girişimcilik kültürünü yaygınlaştıran ve geliştiren KOSGEB çok önemli bir kuruluş. Sayın Uzkurt da akademik birikimini icraatlarıyla birleştirerek KOSGEB’in vizyonunu geliştirdi.” diye konuştu. KOSGEB’in yerli ve milli üretimin en önemli destekçilerinden biri olduğunun altını çizen ATO Başkanı Baran, “Yurt dışından ithal edilen ürünlerin yerli ve milli imkânlarla ülkemizde üretilmesi için destekler veriyor.” dedi.

Dijital Ortamda Nasıl Büyürüz?

Baran, 23-29 Kasım 2019 tarihleri arasında Avrupa KOBİ Haftası’nın kutlandığını kaydederek, “Bu hafta boyunca KOBİ’lerin ve girişimciliğin desteklenmesi ve özendirilmesi için çeşitli faaliyetleri yapılıyor. Her yıl bir tema belirlenerek bu tema ile bir hafta boyunca etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bu yılın teması da ‘dijital ortamda nasıl büyürüz’ olarak belirlenmişti. Dünyanın gelişim trendinden üyelerimizin de faydalanmasının önemli olduğunu düşünüyorum. İletişim teknolojilerindeki gelişmeler, rekabet sınırlarını genişletti. Artık ürettiğiniz bir ürün aynı şehir ya da ülkedeki üreticilerle değil, dünyanın öteki ucunda üretilen bir ürünle rekabet ediyor.” diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen KOSGEB Başkanı Uzkurt, Baran’a yaptıkları davetten dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında özetle şunları söyledi:

DEVLETİN VEREN ELİYİZ: KOSGEB olarak devletin veren eliyiz. O nedenle her KOBİ’nin beklenti içinde olduğu bir kurumuz. Bu kutsal görevi icra ederken, yükümüzün çok fazla olduğunu da biliyoruz. Devletimizin, bu ülkenin ekonomisini güçlendirmek için bizlere verdiği bir bütçe var. Bu bütçeyi öyle adreslere vermeliyiz ki; ekonomiye ciddi bir geri dönüşü olsun. Bu amaç doğrultusunda bir yol haritası belirledik, bir vizyon oluşturduk.

KOBİ’LERİN RÖNTGENİNİ ÇEKİYORUZ: Bu yol haritamızın temel sacayakları neydi? KOSGEB’in temel hedeflerimizden birine uygun olarak ithal ettiğimiz ürünlerin, Türkiye’de bir KOBİ tarafından yerli üretilmesini sağlayacak bir program uygulamaya aldık. Teknoloji düzeyi yüksek ürünlerin imalatını yapacak KOBİ’lerimize de üst limiti 5 milyon TL olan bir destek programı kurguladık. KOBİ’lerimizin için İşletme Değerlendirme Raporu hazırladık. İşletmeler bu rapor ile bölgesinde, sektöründe ve Türkiye genelinde nerede olduğunu ayrıntılı olarak görebiliyor. Bir nevi, bütün KOBİ’lerin bir nevi röntgenini çekiyoruz.

KOBİ’YE ÖZGÜ DESTEK: Yakın zamanda KOBİ Rehber ve Teknik Danışmanlık Sistemi’ni hayata geçireceğiz. Bu rehber ve danışmanlar, bizim adımıza tıpkı yeminli mali müşavirler gibi gidecek KOBİ’yi yerinde analiz edecekler. İhtiyaçları tespit edecekler. Oradan gelen rapor ile bizim hazırlamış olduğumuz İşletme Değerlendirme Raporu, değerlendirme kurullarımıza gidecek. Kurullarımız, işletmelerin projelerini bu raporlar doğrultusunda ele alacak. Böylece KOBİ’ye özgü bir destek modeline geçmeyi arzu ediyoruz.

MÜDÜRLÜĞE GİTMENİZE GEREK YOK: KOSGEB desteklerinin belli bir kesime verildiğine ilişkin yanlış bir anlayış var. Biz tüm desteklerimizi çerçevesi mevzuatla belirlenmiş objektif kriterlere göre veriyoruz. Bugün bütün desteklerimize oturduğunuz yerden, internet üzerinden, bilgisayarınızdan, cep telefonunuzdan müracaat edebilirsiniz. Herhangi bir KOSGEB müdürlüğüne gitmenize gerek yok. Bütün süreçleri oradan takip edebilirsiniz. Değerlendirme kurullarımızda bağımsız değerlendiriciler de var. Üniversite hocaları bu kurullarda yer alıyor. O kurulda ne karar alınırsa biz o karara uyuyoruz. Benim başkan olarak kurul tarafından reddedilmiş bir proje ile ilgili yetkimi kullanarak kabul kararı verdirmem mümkün değil veya tam tersi. Hiçbir desteğimizin böyle bir angajmanla verilmesi, bir aracıyla verilmesi, ücret karşılığında verilmesi söz konusu değil.

Soruları Cevaplandırdı

KOSGEB Başkanı Uzkurt, konuşmasında İşletme Değerlendirme Raporu, İş Birliği Destek Programı, Yurt Dışı Pazar Destek Programı, KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programı, İşletme Geliştirme Destek Programı, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, KOSGEB e-Akademi, KOSGEB Girişimcilik El Kitabı ve Girişimciliği Geliştirme Destek Programı hakkında ATO Meclisi üyelerine ayrıntılı bilgi verdi. Uzkurt, meclis üyelerinin KOSGEB hakkında merak ettiklerini cevaplandırdı.

Toplantının sonunda ATO Başkanı Baran, KOSGEB Başkanı Uzkurt’a 18’nci yüzyılda Ankara’da ticaret hayatını anlatan bir tablo hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2019