Gir-San Makina ve Hafif Silah Sanayi

KOSGEB’in ilk projelerinden olan ORTKA (Ortak Kolaylık Atölyeleri) kapsamında kurulan Gir-San, KOSGEB’le birlikte büyümeye devam ediyor.

Gir-San Makina ve Hafif Silah Sanayi tarafından üretilen 42 model silah birçok ülkede kadrolu olarak kullanılıyor.

KOSGEB desteği ile Giresun’da üretilen silahlar, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Devlet Hava Meydanları, Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı gibi birçok resmi kurum ve kuruluş tarafından tercih ediliyor.

Doğu Karadeniz Silah Sanayi Projesi kapsamında Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu ve KOSGEB desteğiyle ile kurulan Gir-San Makina, ülkemizde alanında kendini ispatlayan birkaç firmadan birisi.

İşletmenin geçmişi 1980’li yıllara dayanıyor. 1999 yılında Murat Cürgül tarafından limited yapıda kurulan işletme, zamanla yönetim çoğunluğunu aile üyelerinin oluşturduğu anonim şirkete dönüştü.

Tabancaları başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere; Emniyet Genel Müdürlüğü, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Devlet Hava Meydanları, Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı gibi birçok resmi kurum ve kuruluş tarafından tercih ediliyor. Bugün 42 modele ulaşan geniş ürün gamı ile hizmet veren firmanın silahları birçok ülkede kadrolu olarak kullanılıyor.

KOSGEB Kredileri İle Büyüme

Firma, 2007 yılında KOBİ Kayıtlı Eleman İstihdamı Destek Kredisi ile KOSGEB desteklerinden yararlanmaya başladı. Bunu 2008 yılında Sıfır Faizli İstihdam Endeksli Destek Kredisi, 1000+1000 Makine Teçhizat Kredisi; 2010 yılında Ölçek Endeksli Destek Kredisi takip etti. 2011 yılında KOSGEB Giresun Müdürlüğü’nün açılması ile bulunduğu şehirde desteklere ulaşabilen firma, 2011 yılında da Acil Destek Kredisi’ni kullandı.

KOSGEB Destekleriyle Gelişmeye Devam

Genel Destek Programı kapsamında 2010 yılında ilk fuar desteğini alan Gir-San Makine, 2010-2018 yılları arasında da ürettiği ürünleri tanıtabileceği fuarlara katılmaya devam etti. Aynı zamanda bu ürünlerde yaptırdığı testler için Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği’nden faydalandı. 2019 yılında da İşletme Geliştirme Destek Programı ile fuarlara katılımını sürdürüyor.

Ar-Ge, İnovasyon Desteği İle Yeni Teknolojiler

Gir-San Makina, KOSGEB’e ilk Ar-Ge projesini 2012 yılında verdi. Projesini başarıyla tamamlayan işletme, proje sonucu ortaya çıkan ürünün seri üretimini yine KOSGEB desteğiyle gerçekleştirdi. Endüstriyel Uygulama Programı ile seri üretim için altyapısını güçlendirerek Ar-Ge projelerinden de vazgeçmedi. 2016 yılında yine bir Ar-Ge projesi ile destek aldı ve projeyi başarıyla tamamladı. Gelişen teknolojiyi sürekli takip eden firma, 2019 yılında da araştırmalarına devam ediyor.

KOBİGEL KOBİ-Gelişim Destek Programı Süreci

Satışlarının yaklaşık %50’sini ihracattan elde eden işletme, KOBİGEL 2017-01 Proje Teklif Çağrısı kapsamında ihracat kapasitesini arttırarak daha önce ihracat yapmadığı ülkelere satış gerçekleştiriyor ve önemli sözleşmelere de imza atıyor.

160’a yakın personeli ile inovatif bir yaklaşımla faaliyetlerine devam ederek günümüzde yaklaşık 50 ülkeye ihracat yapıyor. Ayrıca Giresun II. OSB’de 10 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 20 bin metrekare alanı ile yeni bir fabrika binası inşa ediyor.

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2019